Ai poftă de ceva dulce, dar nu știi rețeta aluatului fraged pentru post? Ei bine, FANATIK îți dezvăluie în rândurile de mai jos un truc simplu care îți va fi de mare ajutor până la Crăciun. Care este secretul gospodinelor desăvârșite.
Aluatul poate fi folosit în bucătărie pentru plăcinte dulci sau sărate, quiche-uri sau diverse rețete cu carne, însă în perioada postului este foarte important ca acesta să nu aibă în compoziția sa ouă și nici lapte.
Unul dintre ponturile banale pentru a-l face perfect, pentru a fi savurat până la cinstirea sărbătorilor de iarnă, constă în doar câteva ingrediente, care nu lipsesc din nicio casă. Drojdia poate fi înlocuită cu puțin bicarbonat de sodiu.
Se folosește o linguriță din această substanță la o cantitate de 500 de grame de făină. De asemenea, mai este nevoie de 200 ml de apă călduță și 200 de ml de ulei de floarea soarelui. Pentru a fi dulce se adaugă zahăr.
De obicei, aluatul fraged conține 6 linguri de zahăr. Unele gospodine obișnuiesc să pună și o lingură de oțet pentru a grăbi procesul de dospire având în vedere că drojdia a fost eliminată complet din compoziție.
Astfel, aluatul va fi mult mai moale și perfect pentru a fi folosit la prăjiturile de post. Compoziția poate fi utilizată și pentru a pregăti turte sau plăcinte moi cu zone crocante, rumenite, care se pot mânca în loc de pâine.
O altă variantă de a face aluat fraged, în post, folosește apa de la piureul de cartofi. E foarte important ca apa să se lasă la răcit înainte de a fi adăugată în compoziția de aluat, trebuind să aibă o temperatură medie.
Ulterior, se pun drojdia, făina și un praf de sare. Amidonul și glucidele din lichidul de la cartofi vor ajuta aluatul să dospească mai repede. De asemenea, acesta va crește mai pufos și va avea un gust ușor mai dulceag.
În cazul în care dorești să faci cozonac sau plăcinte savuroase poți apela la lapte de migdale. Acesta este la fel de bun ca cel de vacă, însă se cere o atenție sporită la cantitatea de zahăr folosită pentru că este foarte dulce.