Aproximativ 200 de persoane au fost evacuate în locuri sigure după ce o alunecare de teren a îngropat de vii peste 30 de locuitori şi a acoperit aproximatizece case, în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei.
Alunecarea de teren a avut loc la ora locală 11:50, în satul Jinping, potrivit sediului provincial de prevenire și control al dezastrelor geologice. Sâmbătă, la ora 15:30, în provincie s-a declarat Nivelul 1, cel mai înalt nivel de răspuns de urgență pentru dezastre geologice. China are un sistem de răspuns la dezastre pe patru niveluri.
Salvatorii, pompierii, forțele de siguranță publică, transporturile, serviciile medicale, de telecomunicații și de urgență electrică s-au deplasat rapid în zona dezastrului pentru a efectua operațiuni de salvare și a acorda asistența necesară. Două persoane au fost salvate sâmbătă după-amiază, iar operațiunile de salvare sunt în desfășurare.
Peste 400 de persoane, 100 de vehicule și 75 de echipamente au fost dislocate pentru a efectua operațiuni de căutare și salvare în zona în care s-a produs alunecarea de teren.
Potrivit relatărilor din presa locală, satul de munte în care s-a produs alunecarea de teren se află la aproximativ 800 de metri deasupra nivelului mării, iar înainte de dezastru a plouat în continuu câteva zile.
Un sătean a povestit că locuinţa lui se află la aproximativ un kilometru de locul în care s-a produs alunecarea de teren, dar familia unchiului său locuia chiar în satul în care s-a produs dezastrul.
S-a repezit imediat într-acolo, dar a găsit-o doar pe soția vărului său, în timp ce unchiul său, vărul și copiii vărului său au fost îngropați de vii alunecare. La fața locului au ajuns și alți săteni și au început să salveze oameni, dar alunecarea a antrenat cu ea şi multe stânci mari, care nu au putut fi mutate.
O altă săteancă, a cărei locuință se află tot la aproximativ un kilometru de locul unde s-a produs această alunecare de teren a povestit că a simțit clar cum casa ei tremură în timpul alunecării, dar din fericire locuinţa nu a fost deteriorată. Ea a povestit că în zonă plouă de câteva zile. Deși ploaia nu este abundentă, aceasta nu s-a oprit niciun moment. “Pietrele treceau pe lângă mine şi întregul munte părea să se prăbuşească”, a povestit îngrozit un alt localnic.
Tinerii din sat s-au repezit spre locul dezastrului, iar până la sosirea salvatorilor profesionişti multe persoane au fost salvate cu mâinile goale, localnicii continuând să salveze vieţi chiar și cu mâinile sângerânde, după cum scrie presa chineză.