News

Alungați de război, refugiații ucraineni sunt sfătuiți să nu se întoarcă până la primăvară. ”Trebuie să supraviețuim iernii”

Guvernul de la Kiev le recomandă cetățenilor refugiați în străinătate să nu se întoarcă până la primăvară din cauză că rețelele avariate "nu vor face față" iernii
29.10.2022 | 21:24
Alungati de razboi refugiatii ucraineni sunt sfatuiti sa nu se intoarca pana la primavara Trebuie sa supravietuim iernii
Autoritățile se tem că rețelele energetice nu vor face față iernii Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Guvernul ucrainean îi sfătuiește pe refugiații care locuiesc în străinătate să nu se întoarcă până la primăvară, pe fondul temerilor tot mai mari privind capacitatea infrastructurii energetice deteriorate a țării de a face față cererii din această iarnă.

Alungați de război, refugiații ucraineni sunt sfătuiți să nu se întoarcă până la primăvară

Criza energetică vine în contextul în care oficialii de la Kiev au avertizat că iarna care vine ar putea anunța cele mai grele lupte din timpul războiului, în jurul orașului Herson din sudul țării, unde forțele rusești au început să se instaleze.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care o treime din sectorul energetic al țării a fost compromis de recentele atacuri rusești cu rachete și drone, vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a avertizat: “Rețelele nu vor face față. Vedeți ce face Rusia. Trebuie să supraviețuim iernii”.

Avertismentul a fost lansat după o perioadă în care, potrivit sondajelor, tot mai mulți refugiați ucraineni și-au exprimat dorința de a se întoarce acasă.

ADVERTISEMENT

Vereșciuk a declarat că, deși și-ar dori ca ucrainenii să se întoarcă în primăvară, este important să se abțină deocamdată de la întoarcere, deoarece “situația se va înrăutăți. Dacă este posibil, rămâneți în străinătate deocamdată”.

Fără nicio dovadă a unei încetiniri a luptelor din estul și sudul țării, unde Ucraina a obținut recent câștiguri în zonele ocupate de ruși, mulți se tem că iarna care vine ar putea fi dificilă.

ADVERTISEMENT

Ucrainenilor li s-a cerut deja să fie cumpătați în utilizarea energiei electrice pentru a echilibra rețeaua electrică în dificultate a țării.

Centralele electrice și alte situri cheie au fost ținta unor atacuri aeriene rusești în ultimele săptămâni, pe care Moscova le-a lansat după ce a văzut că forțele Kievului recuperează teren în nord-est și în sud, întorcând impulsul războiului terestru spre Ucraina.

ADVERTISEMENT

Autoritățile se pregătesc de lupte grele pentru Herson

Perspectiva unor lupte urbane acerbe pentru Herson, cel mai mare oraș aflat sub control rusesc, s-a apropiat pe măsură ce forțele ucrainene s-au apropiat tot mai mult în campania lor din sud, care a văzut forțele rusești respinse.

În timp ce autoritățile instalate de Rusia încurajează locuitorii să fugă pe malul estic al râului Nipru, Oleksii Arestovici, consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că nu există niciun semn că forțele rusești se pregătesc să abandoneze orașul.

“Cu Herson totul este clar. Rușii se reaprovizionează, își întăresc gruparea de acolo”, a declarat Arestovici într-o înregistrare video online, marți seara târziu. “Aceasta înseamnă că nimeni nu se pregătește să se retragă. Dimpotrivă, cea mai grea dintre bătălii va avea loc pentru Herson.”

Dintre cele patru provincii pe care președintele rus, Vladimir Putin, le-a proclamat anexate în septembrie, Herson este, fără îndoială, cea mai importantă din punct de vedere strategic. Controlează singura rută terestră către peninsula Crimeea, pe care Rusia a ocupat-o în 2014, și gura de vărsare a Niprului, vastul fluviu care taie Ucraina în două.

Aproximativ 7,7 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul războiului, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. Majoritatea s-au reinstalat în alte părți ale Europei, Polonia și Germania înregistrând fiecare sosirea a peste un milion de refugiați.

Amenințarea ”bombei murdare”

Înfrângerile Rusiei pe câmpul de luptă au fost însoțite de o retorică din ce în ce mai febrilă din partea Moscovei, inclusiv afirmațiile extrem de contestate potrivit cărora Ucraina intenționează să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu și noțiunea bizară a Consiliului de Securitate al lui Putin potrivit căreia Ucraina are nevoie de “de-satanizare”.

Miercuri, Putin a supravegheat armata rusă care a simulat un răspuns la un atac nuclear într-un exercițiu care a implicat submarine nucleare, bombardiere strategice și rachete balistice. Exercițiile, la care Putin a asistat dintr-o cameră de control, au fost văzute ca o continuare a afirmațiilor nefondate ale Moscovei privind bomba murdară.

Marți, Kremlinul a declarat că va continua “viguros” să prezinte comunității internaționale argumentul că, în opinia sa, Ucraina a intenționat să detoneze o bombă cu contaminanți radioactivi. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Moscova dorește să determine un răspuns activ din partea comunității internaționale.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și-a sunat marți omologii indian și chinez pentru a le transmite avertismentul Moscovei, după o serie de convorbiri cu miniștrii apărării din NATO.

Ucraina și aliații săi occidentali au respins acuzația Rusiei și și-au exprimat îngrijorarea că Moscova o folosește ca pretext pentru o nouă escaladare a războiului.

Zelenski a declarat că acuzația Rusiei sugerează că Moscova ar putea plănui să folosească o armă nucleară tactică și ar căuta să dea vina pe Kiev. Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că Rusia ar face “o greșeală incredibil de gravă” dacă ar folosi o armă nucleară tactică.

ADVERTISEMENT