News

Alzheimer se poate instala în creier cu 20 de ani înainte de primele simptome. Cum ar putea ajuta șofatul la depistarea bolii

Persoanele afectate conduc mai încet, fac schimbări bruște, călătoresc mai puțin noaptea și parcurg mai puțini kilometri.
16.07.2021 | 17:35
Alzheimer se poate instala in creier cu 20 de ani inainte de primele simptome Cum ar putea ajuta sofatul la depistarea bolii
Modul în care șofăm ar putea dezvălui semnele timpurii ale bolii Alzheimer Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Maniera în care o persoană conduce mașina se schimbă o dată cu înaintarea în vârstă. La unii oameni însă, apar diferențe subtile în modul în care controlează un vehicul, despre care oamenii de știință spun că sunt asociate cu stadiile incipiente ale bolii Alzheimer.

Șofatul ar putea dezvălui semnele timpurii ale bolii Alzheimer

Într-un experiment pentru a afla dacă aceste diferențe de conducere pot fi detectate utilizând dispozitive de urmărire a localizării bazate pe sistemul de poziționare globală (GPS), un grup de persoane de peste 65 de ani din Missouri, SUA, a fost de acord să fie monitorizate îndeaproape timp de un an.

ADVERTISEMENT

Ceea ce au vrut să afle cercetătorii a fost dacă doar studierea obiceiurilor de condus ale acestui grup ar putea dezvălui începutul bolii – fără a fi nevoie de proceduri medicale invazive sau costisitoare.

După 365 de zile de informații acumulate, oamenii de știință sunt încrezători că ar putea.

Dintre cele 139 de persoane implicate în studiu, testele medicale arătaseră deja că aproximativ jumătate dintre ele aveau boala Alzheimer în stadiu foarte precoce sau „preclinic”. Cealaltă jumătate nu.

ADVERTISEMENT

Analiza modului în care au condus a relevat diferențe detectabile între cele două grupuri.

Mai exact, cei cu Alzheimer preclinic au avut tendința de a conduce mai încet, de a face schimbări bruște, de a călători mai puțin noaptea și de a parcurge în general mai puțini kilometri, de exemplu. De asemenea, au vizitat o varietate mai mică de destinații atunci când conduceau, rezumându-se la rute puțin mai limitate.

„Modul în care oamenii se mișcă în mediul lor zilnic, variind de la locurile pe care le vizitează la modul în care conduc, ne poate spune multe despre sănătatea lor”, spune Sayeh Bayat, doctorand la Universitatea din Toronto, care a condus studiul, citată de BBC.

ADVERTISEMENT

Echipamentele de monitorizare GPS montate pe mașinile participanților au dezvăluit în detaliu aceste mișcări și momentul când au avut loc.

Prognoza cercetătorilor, acuratețe de 86%

Folosind rezultatele datelor despre maniera de a conduce mașina, cercetătorii au reușit să proiecteze un model care ar putea prognoza probabilitatea cuiva de a avea Alzheimer preclinic folosind doar vârsta și datele de monitorizare GPS. Cu o precizie de 86%.

ADVERTISEMENT

„Folosind acești foarte puțini indicatori… putem, cu o acuratețe foarte mare, să identificăm dacă o persoană are sau nu boala Alzheimer în stadiul preclinic”, spune Bayat.

Modelul a fost și mai precis (în proporție de 90%) atunci când au fost adăugate rezultatele unui test genetic pentru Alzheimer cunoscut sub numele de genotipare apolipoproteină E (APOE) care indică dacă este posibil să prezentăm un risc moștenit pentru boală.

Trebuie totuși avut în vedere că acest grup reprezintă doar unii dintre oamenii care, în cele din urmă, vor dezvolta Alzheimer.

Dar predicția bazată doar pe vârstă și modul de a conduce a fost aproape la fel de precisă.

Sunt necesare studii mai mari, randomizate, pentru a arăta o legătură definitivă între comportamentele de conducere detectate și boala Alzheimer în stadiu preclinic.

O posibilă modalitate ieftină de a detecta semnele timpurii ale bolii

Aceasta ar putea fi o modalitate ieftină de a detecta boala într-o etapă extrem de timpurie, în care tratamentul ar avea beneficii sporite.

Dar ridică și întrebarea dacă persoanele în vârstă ar dori ca comportamentul lor să fie urmărit atât de atent, chiar dacă ar exista beneficii pentru sănătate.

Faptul că modalitatea de a șofa al oamenilor se schimbă atunci când au Alzheimer este bine documentat.

Institutul Național pentru Îmbătrânire din SUA spune că membrii familiei ar putea observa în cele din urmă că persoanei iubite îi trebuie mai mult timp pentru a finaliza o călătorie simplă, conduce mai neregulat sau confundă pedalele, de exemplu.

Cu toate acestea, este dificil să detectăm devreme schimbările mai subtile, cum ar fi condusul în mod regulat cu viteză mai mică. Această distincție, spune Bayat, necesită colectarea datelor în timp pentru analize detaliate.

Ea adaugă că participanții la studiu cu care suferă de Alzheimer în stadiul preclinic conduc, în unele cazuri, mai puțin noaptea, își vor conduce vehiculele în perimetre puțin mai mici din jurul casei lor sau vor călători mai încet decât se aștepta.

Cea mai bună modalitate de a prezice, prin intermediul datelor referitoare la șofat, dacă cineva fără Alzheimer preclinic ar putea fi expus riscului de dezvoltare ar putea fi monitorizarea utilizării drumurilor pe o perioadă mai lungă de timp. Acest lucru ar putea dezvălui schimbări în ceea ce privește modul lor de a conduce, mai spune Sayeh Bayat.

Laura Phipps, de la Alzheimer’s Research UK, spune că studiul este „cu adevărat interesant”, adăugând că modificările comportamentului la volan sunt adesea observate de membrii familiei unei persoane care este diagnosticat ulterior cu boala.

„Ce ne vor spune este, adesea unul dintre primele simptome sau semne pe care le-au observat este că persoana iubită a început … să se rătăcească”, spune dr. Phipps.

Boala poate apărea în creier cu până la 20 de ani înainte de apariția simptomelor

Ea spune că în prezent există relativ puține medicamente disponibile pentru tratarea bolii Alzheimer timpurii, dar speră că acest lucru se va schimba în viitor. Dacă ar fi cazul, atunci dacă ar fi indicat de timpuriu cine este posibil să dezvolte afecțiunea – fără a fi nevoie de proceduri costisitoare sau invazive – ar putea ajuta medicii să știe când să prescrie tratamente.

„Cercetările au arătat că, de fapt, boala poate începe în creier cu până la 20 de ani înainte ca simptomele să apară”, spune ea.

Înțelegerea legată de șofat sau alte comportamente, cum ar fi modificările modului în care vorbesc oamenii, ar putea determina, de asemenea, modificări ale stilului de viață care ar putea ajuta la ținerea bolii Alzheimer la distanță.

Ideea conform căreia analiza modului în care conduc ar putea ajuta oamenii să gestioneze și chiar să întârzie declanșarea simptomelor mai severe ale Alzheimer sună tentant.

Dar există întotdeauna posibilitatea ca erorile să se strecoare în această analiză. Sau că rezultatele ar putea avea consecințe negative.

Mulți șoferi de toate vârstele permit deja asigurătorului lor să folosească telematica sau o cutie neagră pentru a le monitoriza condusul, ceea ce poate duce la o primă de asigurare mai mică.

Dar pe viitor, astfel de dispozitive ar putea estima cu precizie riscul de Alzheimer și să țină cont și de acest lucru?

Deși acest scenariu potențial este departe de piața asigurărilor, este ceva care ar putea să-i îngrijoreze pe proprietarii existenți de cutii negre care au experimentat deja probleme cu acuratețea dispozitivelor lor în trecut.

ADVERTISEMENT