News

“Am avut deja COVID-19. Ar trebui să ma vaccinez?” Răspunsuri la întrebări esenţiale despre COVID-19

19.01.2021 | 18:39
Am avut deja COVID19 Ar trebui sa ma vaccinez Raspunsuri la intrebari esentiale despre COVID19
ADVERTISEMENT

România se află în plină campanie de vaccinare, a doua etapă a campaniei de vaccinare anti-COVID debutând pe 15 ianuarie. Deși românii se înscriu pentru imunizare, încă există întrebări despre vaccinuri la care oamenii caută răspunsuri. 

Ce știm despre aceste vaccinuri? Care sunt efectele secundare? Va dura imunitatea? Va trebui să facem vaccinul o dată sau în fiecare an?

ADVERTISEMENT

Sunt câteva întrebări la care au răspuns specialiștii chestionați de USA Today.

Care sunt diferențele dintre cele vaccinurile care se administrează în România?

Vaccinurile care se administrează în România vizează „proteina spike” găsită pe suprafața virusului care provoacă COVID-19, ceea ce permite virusului să se atașeze de celulele gazdă și să le infecteze.

Ambele vaccinuri funcționează prin prezentarea acestei proteine spike sistemului imunitar. Proteinele spike nu sunt periculoase, deoarece restul virusului nu este prezent, cu toate acestea, corpul vede acum proteina și proiectează anticorpi pentru a lupta cu ea.

ADVERTISEMENT

Vaccinurile Moderna și Pfizer livrează fire de material genetic cunoscut sub numele de ARNm, care transformă celulele oamenilor în fabrici de proteine spike.

Această tehnologie nu a mai fost folosită până acum într-un vaccin aprobat, deși a fost testată împotriva altor boli. Tehnologia ARNm a fost aleasă de această dată, deoarece oamenii de știință știau că poate fi dezvoltată rapid.

ADVERTISEMENT

Vaccinurile necesită diferite tipuri de depozitare. Vaccinul Pfizer/BioNTech trebuie păstrat foarte rece – la temperatura gheții uscate – până cu puțin timp înainte de a fi utilizat. Vaccinul Moderna trebuie congelat dacă este depozitat mult timp, dar poate fi refrigerat până la o lună înainte de a fi utilizat.

Cât de eficiente sunt vaccinurile?

Toate studiile de stadiu III privind vaccinul au inclus cel puțin 30.000 de voluntari, dintre care jumătate au primit vaccinul și jumătate au primit placebo.

ADVERTISEMENT

Ambele vaccinuri necesită două doze. Dozele Pfizer/BioNTech sunt administrate la 21 de zile distanță. Moderna are 28 de zile distanță.

În fiecare dintre studii, după ce aproximativ 150 de participanți au dezvoltat COVID-19, este statistic posibil să se determine eficacitatea vaccinului.

Aproape 200 de participanți la studiu au dezvoltat COVID-19 simptomatic în studiul Moderna, dintre care doar 11 au primit vaccinul activ. Deoarece rata infecției a fost mult mai mare în grupul placebo, analiza statistică a determinat că vaccinul a fost eficient în general cu 94%, conform datelor de siguranță și eficacitate publicate pe 15 decembrie.

Pfizer/BioNTech a raportat pe 18 noiembrie că din 170 de cazuri confirmate de COVID-19 în rândul participanților la studiu, 162 au fost în grupul placebo, comparativ cu 8 în grupul de vaccinuri. Un raport de siguranță și eficacitate publicat pe 8 decembrie a confirmat concluziile.

Există efecte secundare la vaccinuri?

În studiile de fază III de la Moderna, compania a spus că cele mai frecvente efecte secundare au fost oboseala, durerile musculare, durerile articulare și cefaleea, plus durerea, roșeața sau umflarea la locul injectării.

În studiile Pfizer/BioNTech de fază III, mulți participanți au suferit efecte secundare pentru o zi sau două după ce au primit serul, în special a doua doză. Cel mai frecvent raportat efect secundar la pacienții sub vârsta de 55 de ani a fost dureri de braț, urmat de oboseală (60% după a doua doză), cefalee (52% după a doua doză), alte dureri musculare (37%) și frisoane (35%). Aproximativ 28% au luat medicamente pentru durere după prima doză și 45% după a doua doză.

Medicii subliniază că efectele secundare nu sunt doar normale, ci și un semn că organismul reacționează corect la vaccin.

Efectele secundare ale vaccinurilor COVID-19 arată similar cu efectele secundare ale vaccinului antigripal, care includ durere, roșeață și/sau umflături în locul în care a fost administrat vaccinul, cefalee, febră de grad scăzut, greață, dureri musculare și oboseală.

În studiile cu 44.000 și respectiv 30.000 de participanți, Pfizer/BioNTech și Moderna au fost înregistrate foarte puține probleme mai grave decât câteva zile de senzație de rău.

Patru persoane din procesul Pfizer/BioNTech și trei persoane din procesul Moderna au dezvoltat paralizia lui Bell, o afecțiune neurologică care duce la paralizia temporară a unei părți a feței.

Cel puțin două persoane din Marea Britanie, unde vaccinul a fost aprobat și distribuit pentru prima dată, precum și câțiva americani au avut până acum reacții alergice puternice la vaccinul Pfizer/BioNTech, reprezentând o mică parte din cei vaccinați. Guvernul federal american studiază aceste reacții, dar a spus până acum că vaccinul pare a fi sigur pentru oricine care nu a avut anterior o reacție alergică la unul dintre ingredientele vaccinurilor.

Este probabil ca persoanele să experimenteze cel puțin un efect secundar al vaccinului COVID-19, dar medicii spun că este normal și ar trebui să vă vaccinați în continuare.

Care este situația reacțiilor alergice?

Aproximativ 1,6% din populație a avut o reacție alergică severă la alimente sau ceva din mediul înconjurător, dar este eligibilă pentru a primi vaccinul Pfizer/BioNTech. Doar persoanele care au avut o reacție alergică severă la o doză anterioară de vaccin Pfizer/BioNTech sau una dintre componentele sale nu ar trebui să primească vaccinul. Centrele în care se administrează vaccinul Pfizer/BioNTech vor putea trata reacțiile alergice.

Care sunt „ingredientele” din vaccin?

Experții spun că ingredientele din vaccinul COVID-19 dezvoltat de Pfizer și partenerul german BioNTech arată destul de standard pentru un vaccin.

Acestea pot fi organizate în patru categorii de bază: ingredientul activ (ARN mesager, în acest caz), grăsimile, zaharurile și sarea. Majoritatea vaccinurilor în curs de dezvoltare introduc proteina „spike” care se găsește pe suprafața virusului. Ele antrenează sistemul imunitar să recunoască această proteină și să atace în caz de infecție.

Dar atât vaccinurile Pfizer, cât și cele Moderna depind de o tehnologie care nu a fost folosită până acum într-un vaccin comercial: ARNm sau acid ribonucleic mesager.

Dacă am avut deja COVID-19, ar trebui să mă vaccinez în continuare?

Persoanelor care au avut COVID-19 le este recomandat să se vaccineze, “din cauza riscurilor severe pentru sănătate asociate cu COVID-19 și a faptului că este posibilă re-infectarea cu COVID-19”, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Persoanele care au avut COVID-19 au ceea ce se numește imunitate naturală. Studiile au arătat că imunitatea naturală la COVID-19 poate dura luni până la ani. Imunitatea împotriva unui vaccin se numește imunitate indusă de vaccin și deocamdată nu este clar cât timp poate dura.

Va fi vaccinul sigur pentru copii și femeile însărcinate?

Din punct de vedere istoric, vaccinurile majore nu au fost testate în timpul sarcinii din cauza îngrijorării că atât gravida, cât și fătul ar fi expuși riscului de complicații. Femeile însărcinate și care alăptează nu au fost incluse în studiul Pfizer/BioNTech, deci nu există date care să sugereze dacă ar trebui să evite vaccinarea.

Dr. Peter Marks, care conduce Centrul de Evaluare și Cercetare Biologică de la Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA, a declarat sâmbătă că gravidele, copiii și cei care sunt imunocompromiși ar trebui să discute despre vaccinare cu medicii lor care „vor trebui să ia în considerare în mod individual” fiecare caz.

Într-o reuniune a grupului CDC din 1 decembrie care stabilește modul în care ar trebui alocate vaccinurile, mai mulți membri experți au declarat că se așteptau ca vaccinul să fie sigur pentru mamele care alăptează, deoarece virusul în sine nu pare să treacă prin laptele matern.

Datele studiului Pfizer au inclus doar copiii cu vârsta de 16 ani și peste, deși studiul a fost extins până la vârsta de 12 ani și va include copiii mai mici de îndată ce compania decide ce doză vrea să testeze în acest grup.

Se pot vaccina tinerii de 16 și 17 ani?

Deși nu există atât de multe date pentru această grupă de vârstă ca și altele, oficialii cred că știu suficient pentru a concluziona că beneficiile vaccinării depășesc riscurile, a spus Marks.

Copiii de 16 și 17 ani rareori se îmbolnăvesc grav de COVID-19, dar îl transmit cu ușurință, adesea fără a prezenta simptome. Și unii din această grupă de vârstă lucrează în locuri de muncă în care interacționează cu publicul.

Pot fi vaccinat cu o doză dintr-un vaccin și a doua din altul?

Vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna necesită ambele două doze, administrate la distanță de 21 și respectiv 28 de zile. Deoarece vaccinurile diferă în ceea ce privește compoziția, depozitarea și timpul dintre cele două doze, experții spun că oamenii trebuie să primească același vaccin pentru ambele doze.

Care este nivelul imunității după o singură doză?

Vaccinul de la Pfizer/BioNTech a avut p eficiență de 52% după prima doză. Cu toate acestea, deoarece toată lumea a primit a doua doză la trei săptămâni după prima, nu există dovezi ale protecției care să dureze mai mult de câteva săptămâni după prima doză.

Cât timp mă va proteja un vaccin contra COVID-19?

Nu există date cu privire la durata protecției oferită de un vaccin. Companiile producătoare de vaccinuri intenționează să urmărească participanții la studiu timp de doi ani pentru a avea date complete.

Odată ce te-ai vaccinat, mai poți să te îmbolnăvești sau să răspândești virusul?

Da este posibil. Vaccinurile nu sunt 100% eficiente, deci există șanse mici să contractați virusul și să vă îmbolnăviți în continuare. De asemenea, durează, de obicei, câteva săptămâni pentru ca organismul să își construiască imunitatea după vaccinare, ceea ce înseamnă că o persoană ar putea fi infectată cu virusul care cauzează COVID-19 chiar înainte sau chiar după vaccinare și să se îmbolnăvească.

Chiar și după vaccinare, nu este clar dacă cineva ar putea contracta virusul care provoacă COVID-19 și să-l transmită altcuiva, chiar și fără să se îmbolnăvească. Studiile concepute pentru a testa vaccinurile candidate au examinat doar infecțiile simptomatice, nu dacă persoanele vaccinate ar putea fi încă contagioase. Aceasta înseamnă că persoanele vaccinate pot fi destul de sigure că nu vor dezvolta ele însele COVID-19, dar ar putea să le transmită altora fără să știe că sunt infectate. Studiile viitoare vor explora acest lucru.

Care dintre vaccinurile candidate vor fi unidoză?

Johnson & Johnson dezvoltă un vaccin cu doză unică. Cercetătorul șef al companiei a precizat luna trecută că compania se așteaptă să aibă toate datele de care trebuie să depună pentru autorizare până în februarie sau mai devreme.

ADVERTISEMENT