Foametea este o problemă care afectează multe zone de pe Glob. De acum încolo, s-ar putea ca aceasta să aibă rezolvare și totul datorită unei singure plante.
În urmă cu mai bine de un secol, munca unui fitotehnician avea să schimbe pentru totdeauna lumea agriculturii. Arthur Watkins, căci despre el este vorba, a inițiat un proiect măreț despre care se mai vorbește și azi.
Watkins și-a propus, la vremea respectivă, să adune diverse tipuri de grâu de pe întregul Glob. Munca sa nu a fost deloc una ușoară, însă, la final, a adunat peste 800 de tipuri diferite de grâu.
Soiurile de grâu culese de Arthur Watkins au fost cultivate la Centrul John Innes, în apropiere de Norwich. Poate că pentru mulți nu pare a fi ceva special, însă, oamenii de știință și nu numai sunt de o altă părere.
Grâul adunat de Watkins reprezintă o adevărată ”mină de aur”. Soiurile sunt studiate constant, iar scopul tuturor este acela de a obține grâu rezistent la condiții grele.
Oamenii de știință vor să obțină grâu capabil să crească în soluri sărate și nu numai. Se urmărește și obținerea unui tip de grâu rezistent la diverse boli. În acest fel, culturile nu ar mai fi niciodată în pericol.
Cercetătorii susțin că aceste grâu ar putea fi de mare ajutor chiar dacă, momentan, nu toată lumea realizează asta. Dat fiind faptul că populația crește semnificativ, grâul ar putea rezolva o eventuală problemă a foametei.
”În esență, am descoperit o mină de aur. Acest lucru va face o diferență enormă în ceea ce privește capacitatea noastră de a hrăni lumea, pe măsură ce agricultura este supusă unor presiuni climatice din ce în ce mai mari.”, a spus Simon Griffiths, genetician la Centrul John Innes, potrivit descopera.ro.
Grâul continuă să fie una dintre cele mai consumate cereale la nivel mondial. Potrivit studiilor, un mare procent din caloriile pe care le consumă oamenii provine de la grâu.
Grâul a fost o cereală populară și în vremurile de demult. În zone precum Europa, America de Nord sau chiar și nordul Africii, grâul a fost alimentul de bază al multor imperii.