Interviu

„Am o strîngere de inimă, Mulţescu e bun, dar nu poate face minuni la Dinamo!”

Gabriel Torje este unul dintre oamenii de bază ai naţionalei României. Aflat în vacanţă acasă, după un sezon lung şi extenuant, mijlocaşul a stat de vorbă cu FANATIK despre parcursul său...
09.08.2013 | 21:15
Am o stringere de inima Multescu e bun dar nu poate face minuni la Dinamo

Gabriel Torje este unul dintre oamenii de bază ai naţionalei României. Aflat în vacanţă acasă, după un sezon lung şi extenuant, mijlocaşul a stat de vorbă cu FANATIK despre parcursul său în Spania, despre şansele „tricolorilor” de a ajunge la Mondialul din Brazilia, despre situaţia prin care trece fosta sa echipă, Dinamo. Realist, implicat şi fără ocolişuri.

„În Italia s-a rupt ceva”

Gabi, un an în Serie A, un an în Primera. Cum a fost trecerea din Liga I spre elita fotbalului mondial?

– Dificilă, îţi dai seama. Sînt mult mai mulţi jucători foarte valoroşi aici. Vorbim despre două dintre cele mai puternice campionate ale lumii, iar nivelul este foarte ridicat. Există diferenţe în modul în care este abordat fotbalul, diferenţe de stil. În Italia se joacă mai tacticizat, mult mai tacticizat, ceea ce convine jucătorilor care se bazează pe forţă. În Spania, totul este mult mai colectiv, mai tehnic, deci o circulaţie în viteză a mingii.

Ce nu a funcţionat la Udinese? Ce ţi-a lipsit pentru a te integra mai bine?

– La început a fost totul în regulă. Am jucat foarte multe meciuri, am avut evoluţii destul de bune. Apoi, parcă s-a rupt ceva. Nu am mai fost folosit şi am început să resimt lipsa partidelor oficiale. În fiecare zi era din ce în ce mai dificil.

 „Mă prezint la Udine pe 30 iunie!”

Ai fost folosit şi pe un post diferit faţă de ceea ce jucai la Dinamo. A contat asta atît de mult?

– Nu a fost problema că am jucat pe un alt post. Nu era pentru prima oară în carieră cînd eram utilizat în spatele atacantului, în zonă centrală. Pur şi simplu nu s-au legat lucrurile. Cred că în anumite momente aveam nevoie şi de puţină şansă. Dacă marcam vreo două, trei goluri atunci cînd am avut ocazia, era altfel…

Ai reuşit asta la Granada. A fost presiunea mai mică?

– Eu nu am probleme cu presiunea. Pentru mine a fost un sezon bun, pe alocuri chiar foarte bun. Au fost şi momente mai grele la echipă, dar pînă la urmă a ieşit cum ne-am dorit. Aici am avut meciuri, am avut constanţă. Aşa am reuşit să îmi recuperez forma fizică pe care am avut-o la Dinamo şi să mă simt iar stăpîn sută la sută pe calităţile mele.

Granada, Watford, CFR, Villarreal. Unde vei juca în noul sezon?

(n.r. – rîde) – De oferte, de salariu şi de viitor vorbiţi cu impresarul meu. Tot ce pot eu să spun e ceea ce ştiu: pe 30 iunie, cînd e programată reunirea la Udinese, trebuie să mă prezint la club!

 „Vreau să cred că vor fi 55.000 de oameni în tribune cu Turcia şi cu Ungaria”

O veste bună şi pentru naţională, revii la o echipă care joacă în Europa.

– Da, pentru mine e foarte important să joc cît mai mult ca să pot ajuta echipa naţională. Cu cît voi avea mai multe meciuri tari, cu atît va fi mai bine şi pentru mine şi pentru evoluţiile mele la lot.

Apropo de naţională. Crezi cu adevărat că avem şanse să ajungem la baraj sau ne încurajăm singuri?

– Noi avem şanse foarte mari şi nu o zic doar aşa. Avem motive să sperăm, mai ales că jucăm meciurile decisive acasă. Vreau să cred că vor fi cîte 55.000 de oameni care ne vor susţine şi ne vor da forţa să îi batem şi pe turci şi pe unguri. Nu o să îi dezamăgim!

Dacă ne împiedicăm…

(n.r. – intervine brusc) – Atîta vreme cît nu batem Turcia şi Ungaria nu merităm să ne calificăm. Dar nu se pune problema, eu sînt convins că vom obţine rezultatele pe care le vrem cu toţii din suflet!

 „Radu Ştefan m-a surprins, credeam că îşi mai doreşte să vină la naţională”

Diferenţa faţă de Olanda a fost atît de mare?

– La începutul grupei am sperat la locul întîi. Dar apoi ne-am dat că olandezii sînt mai buni. După meciul tur a fost făcută diferenţa. Înfrîngerea de la ei a fost dureroasă, grea. E clar că Olanda are ceva în plus şi merită să termine prima, a cîştigat uşor cu toată lumea, nu doar cu noi.

Cum ai văzut tu retragerea lui Radu Ştefan? Unii spun că a fost prematură, alţii că oricum el mai mult a mimat fotbalul cînd venea la naţională.

– Fane e un prieten foarte bun de-al meu. Aşa a decis el. Eu mi-aş fi dorit să fie în continuare cu noi, mai ales că e un băiat de caracter, de grup, deşi mulţi din afară vorbeau prostii. El ştie mai bine ce are de făcut.  Dacă asta îl ajută să progreseze în carieră, trebuie să îi fie respectată hotărîrea.

Nu ţi s-a părut totuşi cam devreme să găsească o astfel de soluţie?

– M-a surprins puţin, e drept, pentru că e un jucător tînăr şi credeam că îşi mai doreşte să vină la naţională. Totuşi, el a ratat cîteva convocări din pricina accidentărilor, probabil că a simţit că e mai bine aşa pentru el. Cu siguranţă are motivele sale şi ar trebui lăsat în pace.

 „Negoiţă a adus banii pentru o oarecare linişte”

Cu fotbalul din Liga I mai eşti conectat?

– Cum să nu fiu? Am foarte mulţi prieteni care joacă încă aici şi oricum îmi place să fiu la curent cu ceea ce se întîmplă în ţară.

Cum vezi situaţia de la Dinamo? Ionel Ganea spunea că există posibilitatea să se desfiinţeze dacă va continua pe această linie…

– Nu cred că se pune problema chiar aşa. Domnul Negoiţă a salvat clubul într-un moment greu, a adus banii necesari să fie o oarecare linişte. Dar nu cred că Dinamo se va bate la titlu. Îmi pare rău să o spun, am o strîngere de inimă, dar nu cred că are şanse. E greu să te lupţi să iei campionatul cînd nu abordezi jucători cu pretenţii, obişnuiţi să aibă obiective importante. Steliştii au jucători foarte valoroşi, care fac diferenţa, şi fără transferuri de calitate nu vor putea fi ajunşi din urmă.

 „Nu mi-ar fi părut rău de Steaua! E şi mai puternică după decizia UEFA”

Mulţi speră că Gigi Mulţescu poate balansa lipsa de valoarea a lotului. I se spune SMURD!

– Îl cunosc pe domnul Mulţescu, am avut ocazia să lucrez cu dumnealui. E o soluţie foarte bună pentru proiectul gîndit acolo, e ceea ce trebuie la Dinamo în acest moment, dar nu poate face minuni!

Vorbeai de Steaua. Ce părere ai? Au ieşit campioni, dar puteau fi excluşi din Europa.

– Nu îi doresc nici răul, nici binele Stelei. Mi-ar fi părut însă rău pentru jucătorii de acolo cu care sînt prieten. Ei merită să joace în Liga Campionilor. Să fie clar, pentru ei, ca oameni, nu pentru Steaua. Nu are cum să îmi pară rău vreodată pentru Steaua. Dacă echipa ar fi fost exclusă, ar fi urmat un an foarte greu, mai ales financiar. Apăreau probleme mari, fotbaliştilor le era greu să îşi găsească motivaţia. Aşa, Steaua va rămîne foarte puternică, chiar mai puternică după decizia UEFA.

 

Mă bucur pentru Timişoara, merita o echipă în prima ligă. Oraşul, oamenii de aici trebuie să poată vedea meciuri de cea mai bună calitate. Şi fotbalul românesc are nevoie de Timişoara în prima divizie, are mult mai mult farmec aşa(Gabi Torje)

3 goluri a marcat Torje în cele 34 de meciuri jucate pentru Granada în sezonul 2012/2013, fiind considerat unul dintre pilonii echipei care a scăpat de la retrogradare în ultimele etape

30.000 de euro pe lună este salariul lui Torje la Udinese, dar poate ajunge şi la 50.000 în funcţie de diferitele bonusuri pe care le are stipulate în contractul cu friulanii

„Orice ar face Tamaş, eu îl voi apăra mereu! E fratele meu!”

Înaintea amicalului cu Trinidad Tobago, Gabriel Tamaş a fost protagonistul unui episod mai puţin plăcut. Aflat într-o stare „euforică” evidentă, Tamaş a ajuns la poliţie după ce a spart cu piciorul o uşă de la intrarea unui bloc şi s-a aşezat pe un preş în faţa unui apartament! Torje a comentat într-un stil propriu incidentul: „Gabi Tamaş e ca un frate pentru mine, eu îi voi lua apărarea toată viaţa mea, indiferent de ceea ce va face. Nu e treaba mea dacă a greşit sau nu, e fratele meu şi ţin enorm la el. Nu vreau să vorbesc mai mult despre acel episod, face deja parte din trecut”.

 Messi e numai unu’: „E mai slab pe Playstation!”

În momentul transferului la Granada, presa din Spania s-a folosit de porecla primită de Torje, pe care mulţi l-au numit „Messi de România”, pentru a elogia mutarea făcută de micuţa grupare iberică. Mijlocaşul rămîne modest şi spune că nu există termeni de comparaţie între el şi super-starul argentinian. „E o poreclă pe care am primit-o cînd aveam 15 ani. Nimeni nu se poate compara cu Messi cel adevărat, e unic. E de departe cel mai bun din lume. Eu am spus-o chiar de prima oară cînd am ajuns aici că sînt Torje şi vreau să îmi demonstrez cît mai bine valoarea. Messi este exact cum se vede la televizor. Cred că pe playstation este chiar mai slab ca în realitate”, spune Torje despre fotbalistul care a cîştigat de patru ori „Balonul de Aur”.

 „Plecarea lui Borcea a fost cea mai mare pierdere. Nu se mai întoarce!”

În perioada petrecută la clubul din „Ştefan cel Mare”, Gabi Torje a fost unul dintre preferaţii lui Cristi Borcea. De altfel, fostul acţionar a fost cel care a insistat să fie adus de la Timişoara pentru o sumă uriaşă, de aproape două milioane de euro. Borcea nu s-a înşelat şi Dinamo a avut de cîştigat cînd l-a cedat la Udinese pentru patru milioane de euro, deşi unele zvonuri cotau mutarea la un total de 7 milioane de euro! Deşi plecat din ţară, Torje a păstrat legătura cu fostul său şef, despre care crede că nu va mai reveni la Dinamo: „Eu încă vorbesc cu domnul Cristi Borcea, obişnuiesc să îi dau mesaje la diferite Sărbători. Din ce ştiu şi din ce cred eu, dumnealui nu se va întoarce la Dinamo. Plecarea lui a fost o pierdere uriaşă, poate cea mai mare pentru club”, a explicat „Piticu’” pentru FANATIK.

 Villarreal îl vrea, Udinese cere o avere

Sezonul bun reuşit de Torje la Granada a atras atenţia cîtorva cluburi puternice din Europa. Întîi s-a vorbit despre o posibilă trecere la Watford, o echipă patronată tot de fraţii Pozzo, dar ratarea promovării în Premier League a blocat această pistă. Granada l-ar fi vrut încă un sezon împrumut, dar Udinese nu e adepta cedării jucătorilor la aceeaşi echipă. Impresarul lui Torje, Cristea Opria se pare că a fost contactat de mai multe cluburi din Rusia, dar şi de Villarreal. Fosta echipă a lui Gică Craioveanu revine în Primera după un an petrecut în a doua ligă şi s-a interesat de mijlocaş, dar s-a speriat cînd a aflat că Udinese cere pentru transferul lui Torje 25 de milioane de euro, cît e trecut în clauza de reziliere. Vara este însă lungă şi preţul lui Torje va scădea, Opria estimînd că o sumă corectă ar fi undeva în jurul a 10 milioane de euro. În cazul în care Torje se va întoarce la Udinese, el va face oricum un pas înainte în carieră, deoarece trupa lui Francesco Guidolin va fi implicată în Europa League. Există însă şi temerea că Torje ar putea evolua foarte puţin, de vreme ce Guidolin este cel care l-a trecut pe linie moartă acum două sezoane.

 Secretul adaptării rapide în străinătate

Spre deosebire de alţi fotbalişti români plecaţi în străinătate, Gabriel Torje nu a fost foarte afectat de îndepărtarea de ţara natală. Fotbalistul a ştiut ce să facă pentru a deveni cît mai rapid o parte din comunităţile unde a ajuns şi le împărtăşeşte şi celor plecaţi în această vară ce să facă pentru a reuşi. „Lucrul cel mai important este să înveţi limba ţării unde joci, pentru a te descurca. Aşa te poţi integra oriunde, colegii te văd ca pe unul de-al lor, te respectă. Am stat singur şi în Italia şi în Spania, dar părinţii mei au venit de foarte multe ori în vizită. Şi cînd nu sînt lîngă mine fizic, îi sun, vorbim foarte des. Îmi dau energia pozitivă de care am nevoie”, a dezvăluit micuţul mijlocaş.