A fost măcel în zona retrocedată a Parcului ”Alexandru Ioan Cuza” (IOR). De câteva zile, drujbașii au intrat în forță și au ras de pe fața pământului sute de arbori. ”Am fost acolo de dimineață și am plecat plângând”, ne-a spus o femeie care locuiește în zonă și care a pus la dispoziția FANATIK o mai multe fotografii cu arborii doborâți.
Furia defrișărilor din parcul IOR are un important grad de paradox. În timp ce autoritățile locale vorbesc despre ”tăieri ilegale de arbori”, operațiunea se desfășoară sub ochii îngăduitori ai poliției naționale.
Într-o filmare care a intrat în posesia FANATIK, mai mulți polițiști ies dintr-o autoutilitară a instituției și se îndreaptă către un grup de tăietori de lemne. ”Nu vă închipuiți că sunt acolo să-i amendeze. Sunt acolo să-i protejeze de bucureștenii furioși”, ne-a explicat un vecin.
Mai mult, există și un punct fix de pază chiar pe trotuarul din fața zonei retrocedate. Oamenii spun că acesta este pus doar de formă, pentru că ”localii” de la sectorul 3 nu sunt niciodată în zonă.
Ulterior, Poliția Locală a Municipiului București vine și aplică amenzi proprietarului sau administratorului zonei. Cea mai mare a fost de 35 de milioane de euro, aplicată răposatei Maria Cocoru, proprietara din acte a terenului.
Pe când era în viață, femeia a contestat decizia în instanță, însă judecătorii i-au respins cererea. Deși părea o mare victorie, în realitate lucrurile stau exact pe dos. Pentru că proprietara terenului a murit, nu mai are cine să plătească nici amenda-record. Potrivit informațiilor FANATIK, succesiunea încă nu a fost deschisă, așadar nimeni nu-și asumă eventualele penalități. În acte, parcul IOR este, astăzi, o parcelă de 12 hectare rămasă nimănui.
Atunci cine se află ”la butoane”? O întrebare la care nu există un răspuns oficial. Până în urmă cu câteva luni, toți cei care aveau interese în zonă se ascundeau, ca într-o perdea de fum, în spatele octogenarei Maria Cocoru. Între timp, au început să apară, discret, câteva nume.
Deocamdată, niciunul dintre cei de mai sus nu-și asumă masacrul din Parcul IOR, sau măcar n-o face public. Într-un litigiu împotriva Poliției Locale a Municipiului București, Sorin Tuță a reușit să anuleze o amendă primită pentru defrișări ilegale, după ce a susținut, în cerere, că oamenii lui nu tăiau copaci ci… tundeau iarba. Amenda contestată a fost de doar 100 de lei, însă hotărârea judecătorească valorează mult mai mult, fiind o ”garanție” că operațiunea decurge conform planului.
”Acesta a susținut că nu a dispus lucrări de defrișare a arbuștilor, ci se tundea iarba cu o motocoasă, având angajată o persoană care să facă lucrări de întreținere. Fiind vorba despre o suprafață de 12 hectare, lucrările au fost efectuate în mai multe zile pentru a putea acoperi întreaga suprafață”, a scris avocatul lui Tuță în motivarea ”în fapt” a plângerii contravenționale.
Contestația lui Tuță a fost admisă pe motiv că terenul cu pricina nu este ”spațiu verde al Municipiului București” și că reprezintă o simplă proprietate privată. ”Când vine poliția, ei flutură hârtiile astea și spun că au tot dreptul să taie”, ne lămurește unul dintre vecini.
După o săptămână de tăieri intensive, din zona verde de odinioară au mai rămas vreo trei castani și platanii din zona Potcoava. Alți câțiva copăcei din zona punctului fix al de pază au fost ”iertați” de tăietorii de lemne. Vineri seara, mai multe camioane au descins la fața locului și au început să adune arborii doborâți, operațiune considerată ilegală, în condițiile în care copacii au fost tăiați fără aviz.
Până miercuri, Poliția Locală și Control a Municipiului București numărase 132 de arbori doborâți fără aviz, pentru care aplicase sancțiuni contravenționale în cuantum de 13.200 de lei. În afară de amenzi, autoritatea locală nu are cum să intervină, pentru că proprietarii sunt protejați de legea actuală, potrivit buletin.de.
Defrișările din zilele trecute au venit după o campanie ”susținută” de peste 30 de incendii care a afectat zeci de mii de metri pătrați de teren împădurit. Cel mai recent foc de proporții a avut loc pe 9 septembrie 2024 și a cuprins 20.000 mp.