News

Plata pensiilor speciale pentru aleşii locali ar putea fi amânată. Cioloş: “Nu ne mai permitem alți privilegiați”. Update

Pentru al treilea an consecutiv, Guvernul pregătește amânarea plăţii pensiilor speciale pentru aleşii locali. Se ia în calcul un termen de 6 luni sau chiar 12.
06.12.2021 | 12:55
Plata pensiilor speciale pentru alesii locali ar putea fi amanata Ciolos Nu ne mai permitem alti privilegiati Update
ADVERTISEMENT
06-12-2021
11:00

Cioloș: „Nu ne mai permitem alți privilegiați“

Dacian Cioloș, președintele USR-PLUS, a declarat luni că pensiile primarilor ar pune o presiune și mai mare pe bugetul de stat: „România nu-și mai permite o nouă categorie de pensii care să nu fie bazate pe principiul contributivității“, a spus el.

„Dacă alianța PSD-PNL nu dă o ordonanță de urgență rapid, în următoarele trei săptămâni, riscăm să avem o nouă categorie de privilegiați, pentru că aceste pensii speciale pentru primari, viceprimari, președinți de consilii județene, vicepreședinți de consilii județene ar intra în vigoare de la 1 ianuarie și ar avea un impact bugetar de peste 600 de milioane de lei“, a adăugat Cioloș.

„Orice creștere de pensii speciale sau introducere de pensii speciale noi, cum face acum PNL-PSD, ar însemna în primul rând imposibilitatea creșterii pensiilor mai mici“, a subliniat acesta.

„Continuăm să ținem în sărăcie pensionarii cu pensii mici“

Președintele USR-PLUS a criticat PSD și PNL pentru abordarea pe care o au în privința pensiilor speciale: „PSD-ul minte de ani de zile cetățenii și mai ales pensionarii cu creșteri de pensii și vine sistematic cu propuneri de creșteri procentuale care sunt sistematic în favoarea celor cu pensii mari, pentru că o propunere de creștere cu 10% a pensiilor înseamnă pentru un pensionar care are 1.000 de lei pe lună o creștere de 100 de lei, pentru un pensionar care are 10-15.000 de lei pensie înseamnă creștere cu 1.000-1.500 de lei.“

„Continuăm să ținem în sărăcie pensionari cu pensii mici, unii chiar cu pensii mai mici de 1.000 de lei, cărora nu le putem crește pensia pentru că majoritatea banilor de creșteri de pensii se duc la pensiile mari tocmai pentru sistemul acesta ipocrit al PSD și acum asimilat de PNL de a veni nu doar cu doar cu creșteri de pensii procentuale fără o reformă a sistemului de pensii, dar și cu introducerea de noi categorii de pensii speciale care nu se bazează pe contributivitate“, a adăugat el.

Cioloș a precizat că USR e singurul partid din România care „a împins de ani de zile spre eliminarea pensiilor speciale“: „Pentru noi a fost o condiție de intrare la guvernare cu PNL eliminarea pensiilor pentru parlamentari. Am cerut atunci și eliminarea pensiilor pentru primari, din păcate n-am putut obține decât o amânare a intrării lor în vigoare, dar iată că acum PNL intră la guvernare cu PSD și în loc să aplice ceea ce le-a promis cetățenilor, acceptă acum condițiile PSD – noi categorii de pensii speciale fără să crească cu adevărat pensiile celor care au nevoie, cei cu pensiile mici.“

„Noi avem nevoie în România de un sistem de indexare a pensiilor care să fie previzibil, să fie anual, să se bazeze pe cifre și pe indicatori clari, ca să nu mai rămână impresia aceasta folosită politicianist de partide precum PSD sau PNL, cum să sunt creșteri de pensii din pix, prin bunăvoința unor politicieni“, a subliniat liderul USR-PLUS.

USR acuză PNL că a renunțat la reforma sistemului de pensii

„Pensiile trebuie să crească și să fie indexate pe baza unor indicatori, dar până acolo avem nevoie de o reformare a sistemului de pensii, pentru ca pensii nerușinate ale unora care nu contribuie suficient la sistemul de pensii sau care nu se bazează pe contributivitate să fie eliminate, și de un sistem de indexare a pensiilor mici, pentru că avem, încă, aproape un milion de pensionari care sunt ținuți în sărăcie cu pensii care sunt sub 1.100 și ceva de lei, nivelul de sărăcie din România“, a punctat Cioloș.

Acesta a mai spus că așteaptă să vadă dacă PNL și PSD își asumă ceea ce USR, când se afla la guvernare cu PNL, a negociat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. „Avem acolo acest angajament al României ca stat, să reformeze sistemul de pensii. Însă în loc să vedem că acest lucru începe, vedem o nouă categorie de pensii speciale și propuneri de măriri de pensii după același sistem ipocrit, populist, de creșteri procentuale, fără să fie luate în discuție pensiile mici“, a declarat Cioloș.

Aleșii locali nu primesc o veste tocmai bună din partea guvernanților. Partidele coaliției de guvernare (PNL-PSD-UDMR) iau în considerare să amâne pentru jumătate de an sau chiar un an plata pensiilor lor speciale.

Potrivit unor surse Adevărul, în zilele ce urmează va avea loc o ședință în care se va dezbate acest subiect. Plata pensiilor speciale se amână din 2019.

ADVERTISEMENT

Care ar fi motivul amânării plății pensiilor speciale ale aleșilor locali

Motivul care ar sta la baza acestui pas al Guvernului ar fi PIB-ul. Plata pensiilor speciale, împreună cu celelalte promisiuni din programul de guvernare, referitoare la pensii, ar duce la depășirea procentului stabilit, de 9,4% din PIB.

Pragul de 9,4% din PIB este menționat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pe care oficialii români s-au angajat să-l respecte în intervalul 2022-2027, în urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene (CE).

ADVERTISEMENT

Aceleași surse Adevărul transmit că plata pensiilor speciale pentru aleșii locali ar putea crea un impact bugetar de peste 600 de milioane de lei. Astfel, liderii celor trei partide ale coaliției Executivului se vor întâlni cu miniştrii Muncii şi Finanţelor pentru a soluționa problema.

Subiectul pensiilor speciale pentru aleșii locali este unul destul de controversat. În timp ce actuala Opoziție, formată din AUR și USR, consideră că primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții Consiliilor Județene nu ar merita aceste venituri, restul politicienilor par a fi pro acestui demers.

ADVERTISEMENT

Pensiile speciale, cerute de Guvernul Dăncilă

Pensiile speciale pentru aleșii locali au fost puse în dezbatere în 2019, în perioada Guvernului Dăncilă, în 2019. Asta după ce Curtea Constituţională (CCR) a respins două proiecte în acest sens.

”Aduc aminte că Viorica Dăncilă a dat ordonanţă pe Codul administrativ şi a stabilit că şi primarii, foştii primari, foştii viceprimari, foştii preşedinţi de Consilii Judeţene sunt îndreptăţiţi să primească pensie specială. Doi ani la rând am reuşit cu presiune să prorogăm acest termen, însă am văzut că nici PNL, nici PSD, nici UDMR nu prea voiau să taie efectiv aceste pensii speciale.

ADVERTISEMENT

Am depus, alături de colegii mei de la USR, proiect anul acesta. A intrat în dezbatere la Camera Deputaţilor şi noul FSN vrea să tragă de timp. Mai este o lună şi câteva zile, şi foştii primari, zeci de mii de foşti primari vor veni să ceară pensii speciale. Profită de aceste discuţii, de ce se întâmplă zilele astea cu guvernul, învestire, negociere şi aşa mai departe. PSD, PNL şi UDMR vor da pensii speciale pentru zeci de mii de oameni.

Acest lucru mi se pare o mizerie, în contextul în care ani de zile îi auzim că vor să taie pensiile speciale, nu le-au tăiat, dar şi adaugă o nouă categorie”, spunea Ionuț Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR, într-o declarație de presă.

În comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților sunt blocate mai multe proiecte de lege pe tema renunțării la acordarea pensiilor speciale.

ADVERTISEMENT