News

Românii, ajutor de la Guvern în perioada de criză. Cum pot fi amânate ratele la bancă

Persoanele fizice și juridice afectate de criză vor putea solicita amânarea plății ratelor la credite pe o perioadă de până la 9 luni, conform unui proiect lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor.
20.06.2022 | 17:58
Romanii ajutor de la Guvern in perioada de criza Cum pot fi amanate ratele la banca
Ministrul finanțelor vrea să permită românilor să-și amâne ratele. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Important de știut, la fel ca în cazul perioadei Covid-19, nu vor beneficia de această amânare persoanele care și-au făcut un obicei din a nu plăti ratele la bănci.

Persoanele juridice și fizice vor putea amâna ratele în România

Prezentul act normativ are în vedere crearea unor facilităţi privind obligaţiile de plată a ratelor şi dobânzilor scadente aferente împrumuturilor acordate debitorilor persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, întreprinderilor mici şi mijlocii, profesiile liberale şi cele care se exercită în baza unor legi speciale, indiferent de forma de exercitare a profesiei şi persoane juridice după cum urmează: moratoriul se adresează atât persoanelor juridice, cât şi persoanelor fizice afectate de această criză şi prevede posibilitatea amânării la plată pe baza solicitării adresate de debitor către creditor pe o perioadă limitată de până la 9 luni; obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă de cel mult 9 luni”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

ADVERTISEMENT

Potrivit documentului, persoanele juridice vor fi nevoite să prezinte o declarație pe proprie răspundere privind afacerea, în sensul scăderii cu minimum 25% a mediei rezultatelor lunare pe ultimele trei luni anterioare solicitării. Situația va fi comparată cu situația similară a anului 2021, potrivit Agerpres.

Pentru debitorii înființați cu mai puțin de 12 luni în urmă, analiza va fi realizată prin raportare la media rezultatelor de la înființare. Totodată, va fi obligatoriu angajamentul de a nu plăti dividende și de nu a acorda sau rambursa credite către acționari.

ADVERTISEMENT

Mai mult, la fel ca și în perioada pandemiei, băncile se vor asigura că eventualii debitori nu au incidente de plată înregistrate la Centrlaa Incidentelor de Plăți în ultimele 6 luni, precum și faptul că nu înregistrează un nivel al activului net sub nivelul unei valori egale cu jumătate din capitalul social, potrivit sursei citate.

Cum pot scăpa persoanele fizice de rate

Persoanele fizice trebuie să prezinte o declarație pe proprie răspundere similară că au înregistrat o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare în contextul crizei actuale, în raport cu cheltuielile din aceeași perioadă a anului 2021. Important de reținut, persoanele care au înregistrat deja întârzieri la plată sau restanțe în ultimele 6 luni nu vor fi eligibili pentru amânare. Așadar, proiectul de lege nu se adresează rău-platnicilor.

ADVERTISEMENT

Persoanele juridice aflate în insolvență sau incapacitate de plată nu vor beneficia de amânarea ratelor. Conform sursei citate, ”proiectul stabileşte capitalizarea dobânzii la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare”.

În cazul creditului Noua Casă se va aplica o dobândă de 0% pe care statul, prin Ministerul Finanțelor, vor acorda creditorilor o garanție pentru riscul de neplată.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii, cei ce vor beneficia de această lege pot amâna o singură plată, o singură dată.

”Stabilirea datei de referinţă faţă de care se calculează termenul până la care creditorul transmite modificarea clauzelor contractuale, în funcţie de data la care aceasta a fost aprobată în baza documentaţiei complete transmise de debitor”, mai este specificat în proiectul de lege.

ADVERTISEMENT
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost...
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost filmat.„Mamă, dar...”
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după...
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după ce a fost schimbat. Ce a făcut antrenorul
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă...
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă pe lângă amendă
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia....
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia. Toată averea escortei, de 3,4 milioane de euro, a fost confiscată
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Zanni, „faimosul” de la Survivor, a trecut prin clipe de coșmar:
Zanni, „faimosul” de la Survivor, a trecut prin clipe de coșmar:
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu...
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu iubita. Un detaliu a atras atenția tuturor
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt...
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt închiși, după ce au fost arestați la un festival din Mamaia
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume