Sporturi

Amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo produce o gaură financiară! Suma plătită pentru organizare trece de 15 miliarde de euro

25.03.2020 | 14:36
Amanarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo produce o gaura financiara Suma platita pentru organizare trece de 15 miliarde de euro
ADVERTISEMENT

Jocurile Olimpice de vară urmau să aibă loc în acest an în Japonia, la Tokyo. Pandemia de coronavirus a obligat însă la o mutare a celui mai important eveniment sportiv al lumii în următorul an, adică în 2021.

Amânarea JO produce o gaură financiară

Această mișcare, evident impusă de riscul enorm de a ține un eveniment de asemenea amploare într-un moment în care nimeni nu ar fi putut garanta că pandemia este depășită, aduce imense prejudicii financiare.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, s-au cheltuit 15 miliarde deeuro pentru organizarea Jocurilor 2020. Simon Leaf, asociat manager al Mishcon de Reya, a declarat pentru SunSport: „Aceasta este o durere de cap majoră pentru toți cei din mișcarea olimpică.

Impact uriaș negativ asupra industriei turismului

Când adăugați tot impactul asupra industriei turismului, cu locurile de cazare deja rezervate și doar dintr-atât, fără a mai vorbi de drepturi TV, numeroasele forme de marketing, și îmi este teamă că sigur depășim ca deficit câteve zeci de miliarde de euro, dacă nu cumva ajungem la sută.

ADVERTISEMENT

Sunt atât de multe părți implicate. În SUA deja televiziunile își obținuseră și programul de reclame, dar acum în locul cursei de 100 de metri cine știe ce serial de duzină trebuie difuzat să acopere spațiul.

Japonezii nu au nimic de câștigat, CIO da

Așteptați ca acordurile să aibă clauze care să acopere circumstanțe neașteptate precum o pandemie. Dar în acest incident, nu cred că japonezii vor avea cum să se protejeze și CIO va ieși cel avantajat.

ADVERTISEMENT

Pentru Tokyo să o ia de la capăt cu organizarea va fi o mare problemă financiară.  Există acorduri cu operatorii și proprietarii stadionelor pentru 2020. Aceștia ar putea suplimenta costurile pentru a avea garanția că în 2021 nu se va mai întâmpla nimic.

Dacă pandemia revine?

Apoi sunt problemele legate de hoteluri și satul olimpic. S-ar putea ca livrările locale, cum ar fi cateringul și merchandisingul să nu fie plătite înainte de începerea jocurilor – pot aștepta atât de mult? Și fanii ar putea să nu călătorească dacă există șansa revenirii pandemiei.”

ADVERTISEMENT

Se estimează că jocurile costă organizatorii în jur de 15 miliarde de euro. Bugetul este împărțit între comitetul de organizare și guvernele locale și naționale. CIO au contribuit cu peste 750 milioane euro.Guvernul japonez susține că a cheltuit 1.7 miliarde de euro, majoritatea pentru construirea noului stadion național din Tokyo. Experții spun însă că suma este de aproape opt ori mai mare, la 13,6 miliarde euro.

ADVERTISEMENT
Tags: