News

Amânarea plății ratelor la bănci. Cererile trebuie depuse în următoarele 45 de zile. Care sunt beneficiarii măsurii

05.04.2020 | 12:32
Amanarea platii ratelor la banci Cererile trebuie depuse in urmatoarele 45 de zile Care sunt beneficiarii masurii
ADVERTISEMENT

Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a OUG 37/2020 privind amânarea plății ratelor la bănci. Normele stabilesc un termen de depunere a solicitărilor de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței și stabilește ce documentele necesare pentru accesul  la această facilitate.

Criteriile de amânare a plății

Termenul de 45 de zile este valabil atât pentru debitorii persoană fizică, cât și pentru persoanele juridice. Facilitățile nu se acordă firmelor care se află în insolvență la data solicitării suspendării rambursării creditului

ADVERTISEMENT

În cazul creditelor ipotecare, perioada pentru care se acordă facilitățile de suspendare la plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane se stabilește conform opțiunii debitorului, ce poate fi exprimată o singură dată, și este cuprinsă între o lună si 9 luni, fără a putea depăși data de 31 decembrie 2020.

Creditorul aprobă solicitarea debitorului care declară pe proprie răspundere că i-au fost afectate veniturile proprii și/sau veniturile aferente familiei debitorului, direct sau indirect, de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19 față de nivelul înregistrat anterior declarării stării de urgență, și se afla in imposibilitatea de a onora obligațiile de plată aferente creditului”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanțe.

ADVERTISEMENT

Considerentele care vor fi luate în considerare de către bănci la amânarea plății sunt:

  • intrarea debitorului/membrilor familiei acestuia în șomaj tehnic ca efect al închiderii/restrângerii activității angajatorului:
  • concedierea debitorului/membrilor familiei acestuia;
  • reducerea salariului debitorului/membrilor familiei acestuia;
  • plasarea debitorului în carantină instituționalizată sau izolare la domiciliu;
  • îmbolnăvirea cu COVID-19 și altele.

Decizia de aprobare de aprobare a amânării la plată va fi comunicată datornicului prin poștă, e-mail sau chiar prin telefon, însă în acest caz creditorul este obligat să înregistreze convorbirea.

ADVERTISEMENT

Dobândă garantată de stat pentru creditele ipotecare

Clauzele contractuale modificate ale creditelor ipotecare nu necesită acte adiționale întrucât rata dobânzii se menține la nivelul prevăzut în contractul de credit inițial încheiat între debitor și creditor. Notificarea graficului  nou de rambursare a creditului precum și a dobânzii trebuie transmisă debitorului  în termen de 30 de zile de când acesta a depus solicitarea.

Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contractul de credit.

ADVERTISEMENT

Plata de către debitor a creanţei reprezentând dobânda totală aferentă perioadei de suspendare la plată acordată creditelor ipotecare se va face eşalonat, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de suspendare, în 60 de rate lunare egale, fără perceperea de dobândă pentru această componentă a creditului ipotecar. Graficul de rambursare a acestor plăți se comunică în termen de 5 zile debitorilor și Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii, care garantează plata integrală a acestor dobânzi”, a precizat Ministerul de Finanțe

Pentru creditele ipotecare a căror dobândă depinde de indici variabili, creditorul va face estimările privind evoluția acestora, estimări care vor fi trecute în scrisoare de garanție.

Dobânda capitalizată la sold

În cazul celorlalte tipuri de credite, dobânda se capitalizează la soldul creditului.

În cazul persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale sau, precum și al debitorilor care dețin profesii liberale și profesii care se exercită în baza unor legi speciale, creditorii vor aproba dacă activitatea a fost întreruptă total sau parțial ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență, cu următoarele urmări: restrângerea pieței de desfacere, restrângerea numărului de angajați, diminuarea numărului de furnizori, și altele.

Pentru celelalte firme, băncile vor aproba amânarea la plată dacă dețin certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, sau certificatul pentru situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri prin care se constată diminuarea veniturilor sau a încasărilor sale cu minimum 25% în luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020. De asemenea, băncile vor aproba solicitările dacă activitatea firmelor a fost întreruptă parțial sau total ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente pe perioada stării de urgență decretată, cu următoarele urmări: restrângerea pieței de desfacere, restrângerea numărului de angajați, diminuarea numărului de furnizori s.a.”, precizează sursa citată.

În toate aceste cazuri, dobânda datorată de debitori corespunzător perioadei de suspendare se capitalizează la soldul creditului existent la sfârșitul perioadei de suspendare, iar capitalul astfel majorat se plătește eșalonat până la noua maturitate a creditelor.

În graficul de rambursare refăcut după acordarea facilității de suspendare a obligației de plată se menține rata de dobândă la nivelul prevăzut în contractul de credit inițial încheiat între debitor și creditor”, arată MFP.

ADVERTISEMENT