News

Amânarea taxelor și scutirea de impozit specific pentru Horeca, printre măsurile OUG adoptată de Guvern

27.10.2020 | 11:04
Amanarea taxelor si scutirea de impozit specific pentru Horeca printre masurile OUG adoptata de Guvern
ADVERTISEMENT

Anunț important pentru mediul de afaceri și Horeca. Ordonanța de Urgență (OUG) adoptată săptămâna trecută de Guvern pe tema măsurilor fiscale a fost publicată în Monitorul Oficial.

După ce noile prevederi au intrat în vigoare, mulți români vor beneficia de măsurile aprobate de Executiv zilele trecute.

ADVERTISEMENT

Printre noile măsuri se numără posibilitatea amânării plății taxelor până la 25 decembrie, precum și suspendarea procedurilor de executare silită prin poprire sau scutirea la impozit specific pentru cei din domeniul Horeca.

Măsuri importante pentru mediul de afaceri și Horeca adoptate în OUG și publicate în Monitorul Oficial

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 181/2020 care se referă la mai multe măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 988 din 26 octombrie 2020.

ADVERTISEMENT

Potrivit OUG adoptată săptămâna trecută de Guvern, pentru obligaţiile bugetare principale şi accesorii a căror scadenţă/termen de plată s-a împlinit după data la care a fost declanşată starea de urgenţă şi până la data eliberării certificatului de atestare fiscală se instituie o procedură alternativă simplificată de acordare a eşalonării la plată pentru cel mult 12 luni.

În același timp, Executivul a decis prelungirea până la 25 decembrie a perioadei în care nu se percep dobânzi şi penalităţi pentru obligaţiile fiscale neachitate la termen, a căror scadenţă s-a împlinit după declanşarea stării de urgenţă.

ADVERTISEMENT

Cele mai importante măsuri din OUG

Conform noilor prevederi, în ceea ce privește rambursarea TVA cu control ulterior, termenul a fost prorogat până la 25 ianuarie 2021. De asemenea, s-a stabilit scutirea de la plata impozitului specific unor activităţi și pentru perioada rămasă până la sfârșitul anului 2020.

Contribuabilii care, până la data intrării în vigoare ordonanței de urgență, au depus declaraţia privind impozitul specific aferentă semestrului I al anului 2020, vor trebui să depună declarații rectificative.

ADVERTISEMENT

S-a luat o decizie și privind testele COVID. Astfel, sunt cheltuieli deductibile contravaloarea testelor medicale de diagnosticare a infecției COVID-19 efectuate pentru contribuabil, cu scopul depistării și prevenirii răspândirii coronavirusului, pentru asigurarea desfășurării activității, individual sau într-o formă de asociere, pe perioada instituirii stării de urgenţă sau de alertă, potrivit legii.

Contravaloarea cheltuielilor sunt suportate de angajator/plătitor, din inițiativa acestuia, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, în scopul depistării și prevenirii răspândirii coronavirusului, pentru asigurarea desfăşurării activităţii în condiţii de securitate şi sănătate în muncă, pe perioada instituirii stării de urgenţă sau de alertă, potrivit legii.

Firmele și persoanele fizice vor putea aplica pentru procedura alternativă simplificate de acordare a eșalonării la plată pentru cel mult 12 luni, pentru obligațiile bugetare principale și accesorii a căror scadență/termen de plată s-a împlinit după data la care a fost declanșată starea de urgență și până la data eliberării certificatului de atestare fiscală.

Totodată, conform OUG, consiliile locale pot decide reducerea impozitului pe clădiri până la 2 decembrie 2020

”S-a stabilit termenul de 2 decembrie 2020 până la care consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti pot adopta hotărâri privind reducerea impozitului anual pe clădiri cu o cotă de până la 50%, pentru clădirile nerezidenţiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitatea economică proprie a acestora sau date în folosinţă printr-un contract de închiriere, comodat sau prin alt tip de contract pentru desfăşurarea unor activităţi economice către alte persoane fizice sau juridice, după caz și respectiv scutirea de la plata taxei lunare pe clădiri datorate de către concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosinţă a unei clădiri proprietatea publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, după caz”, se arată în OUG.

ADVERTISEMENT