Fotbal intern

Amănuntul care ne face să tremurăm înaintea meciului cu Islanda! România, eșecuri pe linie la baraje

07.10.2020 | 17:05
Amanuntul care ne face sa tremuram inaintea meciului cu Islanda Romania esecuri pe linie la baraje
ADVERTISEMENT

Echipa națională a României are o ultimă șansă de calificare la Campionatul European prin barajul din Liga Națiunilor, dar istoria ne face să tremurăm înaintea meciului cu Islanda.

Semifinala barajului pentru Euro se va disputa joi, 8 octombrie, de la ora 21:45 la Reykjavik, iar dacă vor învinge ”tricolorii” vor juca pentru un loc la turneul final în deplasare cu învingătoarea dintre Bulgaria și Ungaria.

ADVERTISEMENT

Meciul se va disputa pe un stadion cu un nume ca o probă de dicție la examenul de admitere la facultatea de teatru, Laugardarsvollur, cu o capacitate de 9.800 de locuri și va fi arbitrat de  o brigadă slovenă condusă de Damir Skomina.

Meciul cu Islanda ne face să tremurăm dacă ne uităm în istorie

Deși ”tricolorii” sunt încrezători că vor reuși calificarea, meciul cu Islanda îi face pe suporterii naționalei să tremure serios prin prisma barajelor pe care le-a mai jucat România în istorie.

ADVERTISEMENT

În întreaga sa istorie, prima reprezentativă a disputat trei meciuri de baraj, o dată pentru calificarea la turneul final al Campionatului European din 1972 și de două ori pentru Modialele din 2002 și 2014, însă de fiecare dată rezultatul a fost unul negativ.

Prima dată, în primăvara lui 1972, ”tricolorii” au ratat calificarea după un duel în fața Ungariei. În partida tur, la Budapesta, scorul a fost 1-1, iar la retur, la București, s-a înregistrat o nouă remiză, 2-2. Cum pe vremea aceea nu exista departajare pe goluri, s-a jucat un al treilea meci, la Belgrad, iar ungurii s-au impus cu 2-1 printr-un gol marcat pe final de joc.

ADVERTISEMENT

A doua oară, în barajul pentru Campionatul Mondial din 2002, România a dat peste peste modesta Slovenia, după ce a terminat grupa preliminară pe locul secund după Italia. Cu Gică Hagi în funcția de selecționer, naționala a pierdut meciul tur în deplasarte, scor 1-2, iar acasă, cu toate eforturile și cu schimbările ofensive ale ”Regelui”, întâlnirea s-a încheiat 1-1.

În urmă cu șapte ani, ”tricolorii” au încheiat pe locul doi grupa preliminară, după Olanda, și aveau șansa să ajungă la CM 2014 dacă treceau în dublă manșă de Grecia. Și de această dată blestemul unui baraj ne-a împiedicat să ajungem la un turneul final. Trupa condusă pe atunci de VIctor Pițurcă a pierdut turul de la Pireu, scor 1-3, iar acasă nu a reușit decât un 1-1.

ADVERTISEMENT

Cardiff 1993, momentul care ne dă speranțe

Pe lângă acest meciuri de baraj, România mai are în palmares și câteva meciuri decisive jucate în preliminariile pentru calificarea la turnee finale. Ne amintim cu tristețe de remiza din 2003, din Danemarca, scor 2-2, când ”tricolorii” au luat gol la ultima fază și au ratat astfel calificarea la Euro-2004.

Raza de lumină pentru echipa națională vine de la ”Generația de Aur”, care practic s-a conturat după o partidă decisivă jucată la Cardiff. Pe 17 noiembrie 1993, fotbalul românesc trăia unul dintre momentele sale de referinţă. România trebuia să învingă în Țara Galilor pentru a ajunge la Turneul Final al Campionatului Mondial din SUA.

La Cardiff, trupa pregătită de Anghel Iordănescu a obținut o victorie spectaculoasă, 2-1, împotriva Țării Galilor, obținând cu emoții biletele pentru CM, mai ales că gazdele au ratat și un penalty. La finalul jocului, Hagi și compania au ”reinventat” hora românească pe care urma să o vedem în mai multe rânduri pe terenurile arse de soare de Mondialul american.

Urmează barajul cu Islanda, care are o importanță covârșitoare nu numai din punct de vedere strict sportiv, pentru că păstrează șansa prezenței la turneul final european de anul viitor, dar și din punct de vedere financiar.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 2,52 este cota pentru ”peste 2,5 goluri” la meciul Islanda-România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT