News

Ambalajele din plastic și aluminiu, taxate suplimentar. De când vei plăti garanție pentru acestea

12.01.2021 | 07:54
Ambalajele din plastic și aluminiu, taxate suplimentar. De când vei plăti garanție pentru acestea
Guvernul va introduce o taxă de 50 de bani pentru ambalajele de plastic și aluminiu. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Taxa pe ambalaje de plastic, aluminiu și sticlă va fi stabilită în câteva săptămâni, conform unui anunț al lui Tanczos Barna, ministrul Mediului.

O Hotâre de Guvern în acest sens va fi gata în câteva săptămâni, anunță Barna, fiind taxate ambalajele cu o capacitate de până la 3 litri.

ADVERTISEMENT

Astfel, prețul fiecărui produs va include o garanție de 50 de bani plătită de consumator, garanție care poate fi recuperată prin reciclarea recipientelor la automatele speciale.

Ministerul Mediului introduce o taxă pe ambalajele din plastic

Barna estimează că proiectul va fi lansat până în primăvară, iar în 2022 se va face investiția respectivă în sistemul de colectare.

ADVERTISEMENT

„Este un proiect de Hotărâre de Guvern care a fost în consultare publică, am avut trei sau patru ore de discuţii cu principalii factori care sunt implicaţi şi vor fi implicaţi în procedura de colectare şi de garantare, de funcţionare a sistemului, care este unul destul de complex.

Am văzut o voinţă de implicare din partea producătorilor de băuturi alcoolice, bere şi alte băuturi şi din partea producătorilor de sucuri. Mâine o să am o întâlnire cu mari retaileri, pentru că sistemul va funcţiona doar în cazul în care toată lumea vine şi susţine sistemul. Producătorul trebuie să plătească garanţia către cel care administrează sistemul, retailerul trebuie să fie de acord, să lase organismul acela intermediar să facă investiţii pentru a asigura colectarea.

Pe de altă parte, trebuie să asigurăm colectarea şi în sate. În cel mai scurt timp posibil, probabil în câteva săptămâni, vom avea Hotărârea de Guvern gândită. Aşa cum este acum gândit sistemul, în preţul fiecărui produs va fi inclusă garanţia de 50 de bani care va fi plătită de consumator”, a afirmat ministrul Mediului la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Vor fi incluse în acest proiect toate produsele ambalate în plastic. A trecut de consultarea publică, în momentul de faţă încorporăm observaţiile în proiectul de HG, până în primăvară va fi lansat proiectul astfel încât să se facă investiţiile până în 2022, investiţiile în aceste automate, în logistica care colectează apoi din fiecare cătun, din fiecare sat, din fiecare comună ambalajele returnate şi ajung practic la reciclat”, a adăugat ministrul.

România reciclează în prezent 14% din ambalaje, în condițiile în care planul menționa că țara noastră va recicla aproape 70% până în 2025, conform Hot News.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri