News

Ambasada SUA din Irak, atacată cu rachete. Atacul nu a fost revendicat

19.05.2020 | 09:22
Ambasada SUA din Irak atacata cu rachete Atacul nu a fost revendicat
ADVERTISEMENT

Ambasada SUA din Irak a fost ținta unor atacuri cu rachete în noaptea de luni spre marți. Până la această oră nu s-au anunțat victime, doar pagube materiale.

Ambasada SUA din Irak, atacată cu rachete. Atacul nu a fost revendicat

Bazele militare americane stabilite în Capitala Irakului, Bagdad, au fost țintele unui atac cu rachetă în noaptea trecută, în jurul orei locale 2.00.

ADVERTISEMENT

Explozia a putut fi auzită în întreaga capitală irakiană și a declanșat sirene de securitate în complexul ambasadei SUA, dar nu a provocat victime, au confirmat surse locale, conform Arab News.

Momentan, atacul nu a fost revendicat, asemenea precedentelor astfel de acțiuni militare care vizat interese americane, dar Statele Unite acuză regulat facţiunile irakiene pro-Iran că se află în spatele tirurilor.

ADVERTISEMENT

Acest atac are loc la scurt timp după ce oficialii irakienii au acuzat un program din SUA care ar fi insultat memoria lui Abu Mahdi al-Muhandis, un lider milițian irakian SUA ucis în ianuarie.

Nu s-au înregistrat victime în urma exploziei. ”Racheta a provocat numai pagube materiale, fără să se înregistreze victime”, a precizat un responsabil al serviciilor de securitate irakiene, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Conflictul SUA – Irak, alimentat de evenimentele din ianuarie

Acest atac împotriva americanilor din Irak a fost cel de-al 28-lea de acest gen în ultima jumătate de an. În această zonă a fost instalat recent un nou guvern, considerat capabil să stabilizeze relaţiile cu Washingtonul, aflate la cel mai scăzut nivel în ultimele luni.

Tensiunile dintre SUA și Irak au atins punctul minim al relațiilor în ianuarie, când forțe militare americane i-au ucis pe generalul iranian Qasem Soleimani și pe comandantul irakian Abu Mahdi Al-Muhandis, într-o acțiune cu dronă în Capitala Bagdad.

ADVERTISEMENT

SUA și Irak au sperat să-și relanseze relația, imediat după ce premierul Mustafa Al-Kadhemi a preluat cârma Executivului de la Bagdad și a redeschis dialogul cu oficiali americani.

ADVERTISEMENT
Tags: