News

Ambasada SUA îl laudă pe Iohannis, după decizia de retragere din cursa pentru șefia NATO

Ambasada SUA, despre retragerea lui Iohannis din cursa pentru șefia NATO. Președintele României a întărit Alianța, spun americanii
21.06.2024 | 16:56
Ambasada SUA il lauda pe Iohannis dupa decizia de retragere din cursa pentru sefia NATO
Pasul înapoi făcut de Iohannis a întărit „unitatea și consensul” în NATO, spun americanii / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ambasada SUA la București a transmis, vineri, că decizia președintelui Klaus Iohannis de a se retrage din cursa pentru funcția de secretar general al NATO este „un exemplu al angajamentului său de a asigura unitatea şi consensul în cadrul Alianţei”.

Cale liberă pentru Mark Rutte

Ambasada SUA la București, a transmis un punct de vedere în legătură cu decizia președintelui Klaus Iohannis de a renunța la cursa pentru postul de secretar general al Alianței Nord Atlantice, lăsând astfel drum deschis premierului olandez Mark Rutte, agreeat de majoritatea aliaților.

ADVERTISEMENT

Declarația Ambasadei SUA vine a doua zi după ce, joi, în urma ședinței CSAT convocată de Iohannis, Administrația Prezidențială a comunicat că președintele României se retrage din cursa pentru șefia NATO, post deținut până în toamnă de norvegianul Jens Stoltenberg.

„Totodată, în ședința CSAT, Președintele României a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației. Președintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

ADVERTISEMENT

„Un exemplu al angajamentului său pentru consensul Alianței”

Vineri, Ambasada SUA a comunicat că decizia luată de Klaus Iohannis a contribuit la „unitatea și consensul” în cadrul Alianței Nord Atlantice. „Decizia preşedintelui României Klaus Iohannis de a-şi retrage candidatura pentru funcţia de secretar general al NATO este un exemplu al angajamentului său de a asigura unitatea şi consensul în cadrul Alianţei”, a transmis diplomația americană la București.

„Suntem recunoscători pentru contribuţiile României la Alianţă şi pentru eforturile preşedintelui Iohannis de a aduce în dezbatere problemele critice de pe Flancul de Est al Alianţei, inclusiv regiunea Mării Negre”, a mai precizat Ambasada SUA.

ADVERTISEMENT