News

Ambasada Ucrainei la Bucureşti a primit două plicuri suspecte. SRI a analizat conţinutul acestora. Update

Plicuri suspecte trimise pe adresa ambasadei Ucrainei în România. Alertă maximă, agenţii antitero verifică nivelul ameninţării.
06.12.2022 | 16:54
Ambasada Ucrainei la Bucuresti a primit doua plicuri suspecte SRI a analizat continutul acestora Update
Ambasada Ucrainei la Bucureşti a primit două plicuri suspecte Foto: Facebook
ADVERTISEMENT
06-12-2022
14:55

SRI a analizat conţinutul plicurilor

Plicurile care au fost ridicate, marţi, de la Ambasada Ucrainei din Bucureşti nu conţin material exploziv, informează Serviciul Român de Informaţii (SRI).

SRI precizează că la ora 10,50 echipele sale pirotehnice au fost solicitate la sediul Ambasadei Ucrainei în urma unui apel la numărul unic de urgenţă 112, întrucât au fost primite plicuri care au fost considerate suspecte.

Specialiştii SRI au pus în aplicare procedurile specifice, iar în urma controlului preliminar acestea au fost ridicate şi transportate în siguranţă. “După primele verificări, s-a constatat că plicurile nu conţin material exploziv”, arată sursa citată.

Potrivit procedurii, acestea vor fi analizate în laboratoare specializate, pentru a fi eliminate toate suspiciunile privitoare la posibile substanţe ce ar putea fi prezente.

06-12-2022
13:47

Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei: ”Campanie de teroare şi intimidare”

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, a avut o primă reacție după incidentul de la Ambasada Kievului în România.

Șeful diplomației din țara vecină a spus că împotriva ambasadelor şi consulatelor acestui stat a fost lansată o campanie de teroare şi intimidare, însă aceasta nu îi va opri pe diplomaţii ucraineni să lucreze pentru apărarea ţării.

”A fost lansată o campanie de teroare şi intimidare împotriva ambasadelor şi consulatelor ucrainene. Un colet explozibil la Madrid, scrisori pătate de sânge cu ochi de animale în alte capitale. Nu pot decât să repet pentru toţi duşmanii diplomaţiei ucrainene şi ai Ucrainei – nu veţi reuşi să ne intimidaţi sau să ne opriţi, suntem o echipă unită de diplomaţi ucraineni şi vom continua să lucrăm pentru apărarea Ucrainei şi apropierea victoriei noastre.

Astăzi (n.r. marți, 6 decembrie) s-au adăugat Ambasada noastră în România şi Ambasada Ucrainei în Danemarca. Tuturor celor care continuă să trimită aceste colete şi să terorizeze ambasadele noastre, vă rugăm să vă relaxaţi şi să nu vă mai pierdeţi timpul şi banii pe timbre poştale. Nu veţi realiza nimic prin aceasta”, a spus şeful diplomaţiei de la Kiev, potrivit paginii de Facebook a Ambasadei Ucrainei de la Bucureşti.

06-12-2022
10:44

Plicurile au fost ridicate pentru expertizare

Plicurile cu un conţinut suspect care au fost primite, marţi, la Ambasada Ucrainei din Bucureşti au fost ridicate în vederea expertizării, a anunţat Serviciul Român de Informaţii.

“Interventia echipelor SRI s-a finalizat. Plicurile au fost ridicate în vederea expertizării. În acest caz se colaborează cu toate instituţiile abilitate”, a transmis Serviciul Român de Informaţii.

Ambasada Ucrainei în România a raportat marţi dimineaţă că a primit două plicuri pe care le consideră suspecte. Au fost alertate autorităţile, iar mai mulţi poliţişti şi agenţi SRI s-au deplasat la faţa locului.

Plicurile sunt similare cu cele care au produs explozii la misiunile diplomatice ale Ucrainei din Spania.

ADVERTISEMENT

“La data de 6 decembrie 2022, în jurul orei 11.00, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Secţia 1 au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la sediul unei ambasade din Sectorul 1, au fost primite două plicuri ce ar avea un conţinut suspect”, a transmis, marţi, Poliţia Capitalei.

Ulterior, s-a adeverit că misiunea diplomatică vizată este Ambasada Ucrainei la Bucureşti. La faţa locului s-au deplasat poliţiştii pentru asigurarea zonei.

ADVERTISEMENT

“De asemenea, la faţa locului se deplasează echipe pirotehnice pentru efectuarea de verificări specifice”, a mai transmis Poliţia Capitalei.

Ameninţarea vine la mai puţin de o săptămână după ce un angajat al ambasadei Ucrainei la Madrid a fost rănit în urma exploziei unui dispozitiv artizanal ascuns într-un plic.

ADVERTISEMENT

Explozia s-a produs în momentul în care unul dintre angajații ambasadei manipula un plic. Acesta a fost rănit ușor și s-a deplasat singur la un spital din apropiere, relatau surse polițienești, citate de presa iberică.

De fapt, atentatul cu scrisoare-capcană de la Ambasada Ucrainei la Madrid pare să fi fost doar primul episod dintr-un șir de intimidări la adresa misiunilor diplomatice din Europa ale statului vecin.

ADVERTISEMENT

La doar 48 de ore după incidentul grav din Spania, diplomații ucraineni din mai multe state continentale au trecut prin noi momente de teroare.

Conform unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev, în ultimele zile, un număr important de ambasade ucrainene au primit ”pachete sângeroase”. În interiorul coletelor se aflau ochi de animale.

Astfel de colete au fost trimise la ambasadele Ucrainei din Ungaria, Olanda, Polonia, Croația și Italia, la consulatele generale din Napoli și Cracovia și la consulatul din Brno.

ADVERTISEMENT