News

Ambasadorii a patru state europene cer Guvernului despăgubirea furnizorilor de energie care au compensat facturile

Ambasadorii Franței, Marii Britanii, Germaniei și Italiei solicită Guvernului să-i despăgubească pe furnizorii de energie care s-au conformat și au aplicat schema compensării facturilor.
23.02.2022 | 18:37
Ambasadorii a patru state europene cer Guvernului despagubirea furnizorilor de energie care au compensat facturile
ADVERTISEMENT

Ambasadele din Franța, Marea Britanie, Germania și Italia se implică în criza energetică din România. Diplomații acestor state cer Guvernului Ciucă să facă plățile către marii furnizori de energie care au aplicat măsurile de compensare și plafonare a facturilor.

Într-o scrisoare oficială, ambasadorii celor 4 state reclamă faptul că furnizorii cumulează pierderi uriașe, de un miliard de euro, datorate scumpirii energiei, și se confruntă acum și cu probleme de flux de numerar cauzate de schema de ajutor a populației, scrie Economedia.

ADVERTISEMENT

Ambasadorii din 4 țări europene cer despăgubirea furnizorilor de energie. Scrisoare către premier și ministrul Virgil Popescu

Ambasadorul britanic, Andrew Noble, ambasadorul Germaniei, Peer Gebauer, ambasadorul Franței, Laurence Auer, și ambasadorul Italiei, Alfredo Maria Durante Mangoni, susțin că marii furnizori E.ON, ENEL, ENGIE și Macquarie Asset Management (CEZ) și-au manifestat preocuparea cu privire la faptul că cea mai mare parte a poverii financiare a măsurilor de sprijin pentru populație revine sectorului privat.

În scrisoarea trimisă către Executiv, diplomații atenționează asupra faptului că furnizorii enumerați mai sus se confruntă acum cu probleme reale de flux de numerar, având nevoie de finanțare prin linii de credit pe termen scurt de la bănci pentru a-și susține activitatea, în contextul în care încă nu au primit despăgubirile de la stat pentru compensarea facturilor.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, furnizorii ar fi afectați de plafonarea prețurilor impusă de Guvernul României și de pierderile înregistrate din cauza faptului că autoritățile nu recunosc costurile mai mari de operare a rețelei.

În total, pierderea estimată pentru toate cele patru companii se ridică la o sumă de 1 miliard de euro, potrivit ambasadorilor.

ADVERTISEMENT

Scrisoarea în cauză ar fi fost trimisă către premierul Nicolae Ciucă și ministrul energiei, Virgil Popescu, însă de pe data de 17 februarie.

Cei 4 furnizori acoperă până la 90% din piața de consum

”Furnizorii noștri furnizează gaz și electricitate pentru aproximativ 4 și, respectiv, 6 milioane de gospodării, cu o cotă de piață combinată de 90 și, respectiv, 70%.

ADVERTISEMENT

Din toamna trecută, ei s-au confruntat, la fel ca și consumatorii, cu prețuri vertiginoase la energie pe piețele angro. Această dinamică afectează profund și sectorul distribuției de energie, care se confruntă cu o criză fără precedent”, mai afirmă ambasadorii.

Guvernul anunță că a început plata către furnizorii de energie

În ședința de Guvern de miercuri, ministrul muncii, Marius Budăi, a anunțat că de luni, 21 februarie, au început plăţile către furnizorii care au plafonat şi compensat prețurile la energie.

”Joi (n.r. 17 februarie) a avut loc ultima discuţie cu furnizorii a tot ce ţine de atribuţiile Ministerului Muncii prin Agenţia de Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială.

Începând de luni, după redepunerea noilor cereri de solicitare de sume, se fac plăţi. Ieri am avut 18 milioane, astăzi, până la ora intrării în Guvern, cât am discutat cu colegii de la ANPIS, avem 3 furnizori cu 6,5 milioane”, a spus ministrul Budăi.

ADVERTISEMENT