News

Ambasadorul Austriei la Budapesta, convocat la MAE ungar, după o postare pe Facebook despre Viktor Orban: ”Ar merita să facă infarct”

Ambasadorul Austriei la Budapesta a fost convocat de urgență la MAE ungar. Motivul: o postare distribuită pe Facebook despre Viktor Orban în care premierului maghiar i se dorește să facă un infarct.
03.06.2022 | 19:16
Ambasadorul Austriei la Budapesta convocat la MAE ungar dupa o postare pe Facebook despre Viktor Orban Ar merita sa faca infarct
”Viktor Orban ar merita să sufere un infarct”. Postarea pe Facebook care a stârnit un scandal diplomatic între Austria și Ungaria. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un mesaj scandalos postat pe un site de socializare de o personalitate importantă din Austria a stârnit un scandal diplomatic între Austria și Ungaria.

”Viktor Orban ar merita să sufere un infarct”. Postarea pe Facebook care a stârnit un scandal diplomatic între Austria și Ungaria

Vineri, 3 iunie, ambasadorul Austriei la Budapesta, Alexander Grubmayr, a fost convocat la Ministerul de Externe al Ungariei, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE ungar Mate Paczolay, scrie publicația austriacă Der Standard.

ADVERTISEMENT

Motivul: o postare ”scandaloasă” a directorului general al radio-difuzorului public austriac ORF, Karl Pachner, pe pagina sa de Facebook.

În mesajul din mediul online, care a fost între timp șters, Karl Pachner afirma că dacă premierul ungar Viktor Orban ar deceda în urma unui atac de cord ar fi ”un lucru corect”.

ADVERTISEMENT

Directorul general al radio-difuzorului public austriac l-a criticat pe Orban pentru apropierea sa de Rusia. Mai exact, acesta a scris că ”Un infarct ar fi destul de corect, având în vedere constituţia sa şi potenţialul său de surescitaţie!”

În urm acestui gest al lui Karl Pachner, Ministerul ungar de Externe a anunțat că așteaptă o explicație de la ambasadorul Austriei. Budapesta a catalogat declarația ca fiind ”grosolană şi profund şocantă”.

ADVERTISEMENT

Karl Pachner și-a explicat declarația și și-a cerut scuze. Reacția Vienei

Într-o altă postare pe contul său de socializare, Pachner şi-a justificat ura faţă de Orban prin faptul că poziţia liderului ungar a întârziat aprobarea celui de-al 6-lea pachet de sancţiuni al UE împotriva Rusiei.

”Am ales o formulare nefericită. Evident, nu doresc moartea lui Orban și nimănui”, a scris Pachner în online.

ADVERTISEMENT

O reacție a venit și de la Viena. Guvernul austriac a calificat comentariul lui Karl Pachner ca fiind ”fără îndoială dezagreabil şi complet inacceptabil”, și a ţinut să sublinieze că acesta l-a transmis de pe un cont privat de Facebook şi că acesta nu are nimic de-a face cu poziţia oficială a ţării.

La rândul lor, cei din conducerea ORF s-au distanțat de postarea lui Pachner și au subliniat că este vorba despre o ”exprimare privată a opiniei a unui angajat pe pagina personală de Facebook, care desigur nu are nicio legătură cu politica editorială a instituției”.

ADVERTISEMENT