News

Ambasadorul Iranului la București, convocat de urgență de MAE. România cere explicații în cazul marinarului ucis pe vasul ”Mercer Street”

MAE l-a convocat de urgență pe ambasadorul Iranului în București. Decizia, după atacul asupra navei ”Mercer Street”, soldat cu decesul unui român și al unui britanic.
02.08.2021 | 12:27
Ambasadorul Iranului la Bucuresti convocat de urgenta de MAE Romania cere explicatii in cazul marinarului ucis pe vasul Mercer Street
ADVERTISEMENT

România ia atitudine în cazul tragic al marinarului ucis săptămâna trecută pe nava ”Mercer Street”, în largul coastelor Omanului din Marea Arabiei.

În acest context, ambasadorul Iranului la București a fost convocat de urgență de Ministerul Afacerilor Externe (MAE). România cere explicații suplimentare față de această tragedie, încă învăluită în mister.

ADVERTISEMENT

Reamintim că, duminică, Israelul a acuzat Iranul de uciderea celor doi marinari din România și Marea Britanie. Într-o declarație apărută în presa internațională, ministrul de Externe din Israel, Yair Lapid, a dat vina pe ”terorismul iranian”, după evenimentul de la finalul lunii iulie.

Ambasadorul Iranului la București, convocat de urgență la MAE. Ministerul cere explicații în cazul marinarului ucis pe vasul ”Mercer Street”

Statul român condamnă cu fermitate atacul cu dronă comis asupra vasului ” Mercer Street”, soldat cu pierderea vieții comandantului navei, cetățean român, anunță MAE.

ADVERTISEMENT

MAE anunță că a luat în considerare elementele transmise de partenerii internaționali strategici ai României, care s-a coordonat cu Statele Unite al Americii și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu privire la atacul împotriva vasului “Mercer Street”.

”România condamnă cu fermitate atacul cu dronă, absolut inacceptabil, comis asupra vasului “Mercer Street”, care s-a soldat cu pierderea vieții comandantului navei, cetățean român, care a căzut demn la datorie”, anunță instituția într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, ambasadorul Republicii Islamice Iran la București a fost convocat de urgență la MAE.

”Atacul împotriva unei ținte civile, care a produs pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante, nu are nicio justificare și trebuie condamnat ferm la nivel internațional.

ADVERTISEMENT

În aceste clipe dificile, MAE este alături de familiile și apropiații victimelor de pe vasul “Mercer Street” și oferă tot sprijinul în procesul în curs de repatriere a cetățeanului român decedat”, se mai arată în postarea MAE.

Un marinar român și unul britanic, uciși vineri în Oman

Un cetățean român și unul britanic au fost uciși în urma unui atac al piraților asupra unui petrolier care naviga în largul coastelor Sultanatului Oman.

Vineri, 30 iulie, Ministerul Afacerilor Externe a informat că autoritățile din Oman au confirmat decesul unui marinar român aflat la bordul petrolierului „Mercer Street”.

MAE a precizat că va acorda familiei acestuia întreaga asistență necesară și va urmări activ în investigația în curs privind natura și circumstanțele incidentului violent care a dus la decesul cetățeanului român.

ADVERTISEMENT