News

Ambasadorul Italiei în Congo, ucis într-un atentat care viza un convoi ONU

22.02.2021 | 16:21
Ambasadorul Italiei in Congo ucis intrun atentat care viza un convoi ONU
ADVERTISEMENT

Ambasadorul Italiei în Republica Democrată Congo, Luca Attanasio, a fost împușcat mortal în urma unui atac produs luni dimineață, la Kanyamahoro, în estul țării.

Potrivit unor surse diplomatice citate de AFP, ținta ar fi fost, de fapt, convoiul Programului Alimentar Mondial al Organizației Națiunilor Unite cu care acesta călătorea. Reuters, în schimb, face referire la o tentativă de răpire eșuată, soldată cu moartea altor două persoane, printre care și un soldat italian.

ADVERTISEMENT

Forţele armate congoleze efectuează verificări pentru identificarea făptașilor. Între timp, ca urmare a acestei tragedii, ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio, aflat la Bruxelles pentru o reuniune cu omologii săi europeni, a anunţat că se va întoarce anticipat în Peninsulă.

Ambasadorul Italiei în Republica Democratică Congo, împușcat mortal într-un atac asupra unui convoi ONU

Luca Attanasio (43 de ani) s-a stins pe patul de spital, la scurt timp după ce mai multe persoane necunoscute au deschis focul asupra mașinii în care se afla, în apropiere de orașul Goma, capitala provinciei Nord-Kivu, decesul său fiind confirmat de Ministerul Afacerilor Externe din Italia.

ADVERTISEMENT

Cu mare tristețe, Ministerul Afacerilor Externe din Italia confirmă moartea, astăzi, în Goma, a ambasadorului italian în Republica Democrată Congo, Luca Attanasio, și a unui soldat din Carabinieri.

Circumstanțele acestui atac încă nu sunt cunoscute, dar vă asigur că vom face toate eforturile să stabilim cu exactitate ce s-a întâmplat”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanții instituției.

ADVERTISEMENT

Această regiune, în care se află și Parcul Naţional Virunga, o adevărată bijuterie turistică, este afectată de mai bine de un sfert de secol de atacurile grupărilor armate care operează de-a lungul granițelor RD Congo cu Rwanda și Uganda.

Attanasio, care era ambasador în RDC din octombrie 2019 și şef al misiunii ONU – MONUSCO pentru stabilizarea situației în statul african, a intrat în diplomație la sfârșitul lui 2003, după ce a studiat comerțul la universitatea milaneză Luigi Bocconi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acesta a fost șeful secției economice și comerciale a ambasadei Italiei din Berna (2006-2010), consul general la Casablanca, în Maroc (2010-2013) și consilier al ambasadei Italiei în Nigeria, în 2015.

ADVERTISEMENT