Alegeri 2024

Ambasadorul României în SUA, despre parteneriatul transatlantic cu Trump. Andrei Muraru: „Nu cred că își va permite să abandoneze interesele strategice la regiunea Mării Negre”

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, după revenirea lui Trump. „Investiția pe care am făcut-o la Marea Neagră va fi privită cu ochi foarte buni de noua administrație”
08.11.2024 | 09:25
Ambasadorul Romaniei in SUA despre parteneriatul transatlantic cu Trump Andrei Muraru Nu cred ca isi va permite sa abandoneze interesele strategice la regiunea Marii Negre
Andrei Muraru spune că noua administrație de la Casa Albă va fi una mai „tranzacționistă” dar că este optimist în continuarea parteneriatului strategic cu SUA / Foto: Facebook, Andrei Muraru
ADVERTISEMENT

Andrei Muraru, ambasadorul țării noastre la Washington, a vorbit, vineri, despre parteneriatul România-SUA în contextul schimbării puterii la Casa Albă, odată cu reîntoarcerea lui Donald Trump. În opinia lui Muraru, noul președinte nu va abandona „interesele strategice americane la Marea Neagră”.

Continuarea parteneriarului transatlantic

Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington a comentat impactul internațional al revenirii la putere a lui Donald Trump și liniile directoare ale României pentru continuarea parteneriatului transatlantic cu SUA. Cu privire la consolidarea acestui parteneriat, Muraru a subliniat că România trebuie să continuie să investească în energia nucleară civilă dar și în combustibilii fosili, capitole, spune el, pe care noua administrație de la Casa Albă la va privilegia

ADVERTISEMENT

„Ce poate face România este, evident, să continue ceea ce a început în timpul administrației Trump. Pentru că acolo, sigur, sunt echipe care se vor schimba, dar liniile de dialog rămân aceleași. Adică să continue programul nuclear civil, pentru că această administrație nouă va privilegia, de fapt, investițiile în energia nucleară și energia tradițională, să spunem, de combustibil fosil”, a declarat Andrei Muraru într-un interviu acordat TVR Info.

Consolidarea rețelelor 5G

Diplomatul a subliniat și importanța consolidării securității rețelelor 5G, de aceea la București trebuie să fie urmărită poziționarea administrației Trump față de China, prin prisma faptului că România a fost prima țară semnatară a memorandumului de înțelegere cu SUA cu privire la securitatea rețelelor 5G. „Mă aștept că această ofensivă de protejare a infrastructurilor critice în ceea ce privește aliații Statelor Unite în fața Chinei să continue din perspectiva Washingtonului”, a spus Muraru.

ADVERTISEMENT

Investițiile strategice de la Marea Neagră

Ambasadorul României la Washington a mai spus că noua administrație de la Casa Albă va aprecia investițiile făcute de țara noastră la Marea Neagră în ultimii 27 de ani, Muraru menționând, în cadrul parteneriatului strategic, integrarea sistemului antirachete al NATO (BMD), baza de la Mihail Kogălniceanu, care va găzdui permanent 10.000 de militari, dar și un parteneriat pentru exploatarea mineralelor critice, esențiale pentru producerea de semiconductori.

„Cred că investiția pe care a făcut-o România la Marea Neagră în ultimii 27 de ani de când există acest partener strategic cu trupe americane la Marea Neagră, cu o bază care este deja integrată, sistemul de antirachetă al NATO, cu o altă bază, Mihail Kogălniceanu, în care se investesc peste 2 miliarde de euro în acest moment, cred că această investiție va fi privită cu ochi foarte buni de către noua administrație. Apoi, cred că putem deschide un dialog foarte serios privind exploatarea mineralelor critice, pentru că această administrație este interesată totuși de a securiza aceste lanțuri de producție, în primul rând pentru producția de microcipuri și America e în suferință aici, deci mineralele critice”, a spus Muraru.

ADVERTISEMENT

Administrația Trump, „mai tranzacționistă”

România, a subliniat Muraru, trebuie să investească mai mult și în industria de apărare, pentru că noua administrație Trump va fi mai „tranzacționistă” privind achizițiile de tehnică militară.  „Apoi, cred că această administrație va fi tranzacționistă în sensul în care îl menționam și în privința achizițiilor de tehnică militară pe care le va încuraja în mod evident din partea celorlalți aliați. România, sigur, este un cumpărător cert de arme de la partea americană, dar cred că o investiție în industria națională de apărare este fundamentală și sigur aici înseamnă și sume cu care România va trebui să contribuie, fie că vorbim de ajutoare de stat, fie că vorbim de alte soiuri de fonduri.

Apoi, există numeroase alte zone în care România ar putea să avanseze discuții cu Statele Unite, în ceea ce privește transferul de tehnologie, în privința unui număr și mai mare de investitori și potențial investitori americani care ar putea să vină în România”, a declarat ambasadorul.

ADVERTISEMENT

Mai mulți bani pentru apărare

În privința liniilor privind politica externă, anunțate de Donald Trump încă din perioada campaniei electorale, Muraru a enumerat faptul că țările NATO trebuie să-și crească la 3% procentul din PIB pentru apărare, o competiție mai accentuată cu China, traducându-se și prin tarife vamale mai mari dar și o abordare încă necunoscută a situației din Ucraina. Trump a spus că în 24 de ore, dacă va fi ales, va vorbi cu președintele Volodimir Zelenski și cu Vladimir Putin, pentru încheierea ostilităților, fără a oferi însă precizări.

„În mod evident ne așteptăm la o schimbare de perspectivă. În același timp, cred că ceea ce mai poate face actuala administrație este să furnizeze în continuare până la finalului, până la 20 ianuarie, pachete financiare și de asistență militară cât mai consistente pentru a epuiza practic sumele care au fost mandatate de către Congres și cred că lucrurile vor sta ceva mai complicat decât la prima vedere.

Nu cred că Donald Trump își va permite să abandoneze interesele strategice ale Americii la regiunea Mării Negre, dimpotrivă, apoi nu cred că o alianță între Rusia și China, așa cum este ea acum, pe care cei doi lideri au definit-o fără limită, nu cred că este în interesul Americii și cred că America va face tot ce îi va sta în putință să zădărnicească această alianță. Deci cred că, încet, încet, se vor contura aceste aceste linii în politică externă. În privința României eu sunt foarte optimist”, a mai spus Andrei Muraru.

ADVERTISEMENT
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie...
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie radicală : „Acum pot să fac asta pentru prima dată în viața mea”
“El e singurul lider politic la vârf care va mai fi prezent în...
“El e singurul lider politic la vârf care va mai fi prezent în structurile viitoare”. Verdictul dat de un avocat și de un antropolog
Problemele de sănătate le-a dat mari bătăi de cap. Bella Santiago și Nicu...
Problemele de sănătate le-a dat mari bătăi de cap. Bella Santiago și Nicu Grigore, la un pas să renunțe la Power Couple: „Ne-au trecut prin toate stările”
Pelerinaj la racla cu moașetele Sfântului Spiridon, făcătorul de minuni. Ce să nu...
Pelerinaj la racla cu moașetele Sfântului Spiridon, făcătorul de minuni. Ce să nu faci pe 12 decembrie și cum să atragi bunăstarea în casă
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
Adriana Bahmuțeanu a dezvăluit utima discuție cu Silviu Prigoană, cu o săptămână înainte...
Adriana Bahmuțeanu a dezvăluit utima discuție cu Silviu Prigoană, cu o săptămână înainte ca el să moară și ce a ieșit la iveală i-a lăsat pe mulți mască. Ce planuri avea afaceristul în ceea ce o privește
Gabriel Șerban a izbucnit în lacrimi, după ce a pierdut finala MasterChef 2024!...
Gabriel Șerban a izbucnit în lacrimi, după ce a pierdut finala MasterChef 2024! Chef Sorin Bontea l-a consolat. Imagini nedifuzate la Pro TV
Cristina Cioran, însărcinată cu bărbatul care a agresat-o: ”Nu vorbim. Ordinul de protecție...
Cristina Cioran, însărcinată cu bărbatul care a agresat-o: ”Nu vorbim. Ordinul de protecție se încheie când voi naște”. Interviu exclusiv
Cum a ajuns complicele lui Horațiu Potra să fie spaima Poliției. De câte...
Cum a ajuns complicele lui Horațiu Potra să fie spaima Poliției. De câte ori a avut probleme cu legea în ultimul an
Cauzele euroscepticismului, explicate de un avocat. “Neputința conducătorilor, care arată către o suprastatalitate...
Cauzele euroscepticismului, explicate de un avocat. “Neputința conducătorilor, care arată către o suprastatalitate din exterior”
Câștigătorul la Loto 6/49, un instalator norocos. A mai câștigat și în trecut
Câștigătorul la Loto 6/49, un instalator norocos. A mai câștigat și în trecut
Împăcare bombă! Bahmu şi George, din nou împreună, la 5 luni de la...
Împăcare bombă! Bahmu şi George, din nou împreună, la 5 luni de la separare: Orice bărbat, într-o astfel de situație, trebuie să fie lângă parteneră
Lângă ce oraș românesc deschide o fabrică cel mai mare producător de mașini...
Lângă ce oraș românesc deschide o fabrică cel mai mare producător de mașini electrice din lume
RĂSTURNARE privind VIITORUL GUVERN! S-a AFLAT de ABIA ACUM!
RĂSTURNARE privind VIITORUL GUVERN! S-a AFLAT de ABIA ACUM!
Anca Alexandrescu face dezvăluiri șocante despre fostul soț. Detalii și acuzații grave din...
Anca Alexandrescu face dezvăluiri șocante despre fostul soț. Detalii și acuzații grave din relația lor
Culise și scenarii privind un candidat comun al partidelor proeuropene pentru prezidențiale
Culise și scenarii privind un candidat comun al partidelor proeuropene pentru prezidențiale
Ingredientul pe care trebuie să-l pui în piftie ca să iasă limpede. O...
Ingredientul pe care trebuie să-l pui în piftie ca să iasă limpede. O să-ți iasă un preparat adorat de toată lumea