Victor Micula, ambasadorul României la Kiev, a declarat, vineri, cu ocazia organizării Zilei Naționale a României la Cernăuți, că mulți etnici români luptă împotriva invadatorului rus, în războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.
„Astăzi, mulţi dintre bărbaţii şi femeile regiunii Cernăuţi, mulţi dintre ei etnici români, luptă pe front pentru ca noi să fim liberi şi în siguranţă. Luptă împotriva dictatorului care şi-a declarat public admiraţia pentru cel care a provocat Holodomorul, a ordonat executarea şi deportarea a sute de mii de locuitori ai acestor meleaguri, inclusiv români, şi şi-a asumat rolul de continuator al doctrinei criminale staliniste”, a declarat Victor Micula, referindu-se la admirația lui Vladimir Putin pentru Stalin.
Politica agricolă a lui Stalin în anii 1932-1933, campania de colectivizare impusă de teroarea bolșevică a dus la o foamete fără precedent în Ucraina, catastrofă care a fost denumită Holomodor, numărul victimelor fiind estimat la mai multe milioane.
Holodomor, un termen derivat din cuvintele ucrainene holod (foame) și mortyi (a ucide, a extermina), se referă la marea foamete care a lovit Ucraina sovietică între 1932 și 1933, sub regimul lui Iosif Stalin.
În 1928, Iosif Stalin a pus în aplicare planul său cincinal. Destinat să accelereze industrializarea țării și să centralizeze economia, acest program a făcut parte dintr-o serie de planuri succesive, fiecare având o durată de cinci ani. Primul plan cincinal (1928-1932) a lansat colectivizarea forțată a terenurilor agricole, destinată în special modernizării agriculturii sovietice și finanțării industrializării prin exportul de cereale, cu rezultate catastrofale.
Pentru a atinge obiectivele ambițioase stabilite de planul cincinal, autoritățile sovietice au impus cote de rechiziție stabilite de Gosplan (comitetul central de planificare). Brigăzile de colectare au confiscat culturile, semințele și chiar stocurile de alimente ale agricultorilor.
Diplomatul român şi-a manifestat solidaritatea cu poporul ucrainean care, spune el, are toată legitmitatea să-și decidă singur viitorul, ca popor suveran. „Astăzi, România este o ţară democratică, care pune pe primul loc respectul faţă de drepturile fundamentale ale omului, libertatea de exprimare şi conştiinţă, statul de drept şi bunăstarea cetăţenilor români. România este, astăzi, un stat membru al Uniunii Europene şi NATO, care susţine multilateralismul şi promovează respectul faţă de dreptul internaţional.
Atunci când ne gândim la acei români care au pus bazele la ceea ce suntem astăzi, nu putem să nu ne gândim la ucrainenii care, la rândul lor, au strâns rândurile pentru a încerca să transforme în realitate visul de a avea propria lor ţară, în care să îşi hotărască singuri viitorul, să-şi vorbească limba fără frică, să-şi cinstească strămoşii şi eroii”, a adăugat Victor Micula.
La București, a mai spus Victor Micula, se va „lucra” pentru ca năzuințele de independență și suveranitate ale Ucrainei, care „își controlează pe deplin teritoriul” să se îndeplinească
„Vom lucra împreună pentru ca visul unei Ucraine independente şi suverane, care îşi controlează pe deplin teritoriul, în care democraţia, statul de drept şi respectul faţă de drepturile omului sunt garantate şi care face parte din Uniunea Europeană şi NATO, alături de România, să devină realitate”, a mai spus Victor Micula.