News

Ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, a votat pentru numirea lui Kovesi. Aceasta s-a opus lui Dăncilă

19.09.2019 | 13:57
Ambasadorul Romaniei la UE Luminita Odobescu a votat pentru numirea lui Kovesi Aceasta sa opus lui Dancila

Reprezentanta României la Uniunea Europeană, ambasadorul Luminița Odobescu, a votat pentru numirea Laurei Codruța Kovesi la conducerea parchetului european, la cererea președintelui Klaus Iohannis, arată cei de la Digi24. Votul pozitiv dat de ambasadorul român a venit chiar dacă premierul Viorica Dăncilă declarase cu o seară înainte că Luminița Odobescu va vota împotriva fostului procuror șef european.

Ambasadorul României la UE ar fi votat pentru Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european

Cei de la Digi 24 arată că președintele Klaus Iohannis ar fi contactat-o telefonic pe ambasadorul român la UE și i-ar fi cerut Luminiței Odobescu să voteze pentru numirea în funcția de procuror-șef european. Intervenția președintelui a venit după ce premierul Viorica Dăncilă s-a exprimat public, miercuri seara, și a afirmat că îi va cere lui Odobescu să voteze împotriva numirii lui Kovesi în funcția de procuror-șef european:

„Am spus și repet acest lucru. Nu susținem un mandat pentru Laura Codruța Kovesi. Nu susținem acest mandat pentru că mi se pare o abordare firească, atunci când există suspiciuni asupra unui om, indiferent de funcția pe care o ocupă, trebuie să lămurească aceste lucruri și pe urmă să ocupe această funcție. Îmi mențin poziția pe care am avut-o”, a spus miercuri Viorica Dăncilă.

Ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, a ignorat cererea lui Dăncilă și a votat pentru numirea lui Kovesi
Ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, a ignorat cererea lui Dăncilă și a votat pentru numirea lui Kovesi *foto: digi24.ro

Ponta vorbea de un troc pentru numirile lui Kovesi și Plumb

Reacția Vioricăi Dăncilă a venit după ce Victor Ponta a acuzat-o pe liderul PSD de un potențial troc între Dăncilă și liderii Renew Europe pentru numirile Rovanei Plumb și Laurei Codruța Kovesi:  „Am văzut că o anumită persoană a venit în spațiul public cu această informație care nu îi face cinste. Mai mult, este o persoană care a numit-o pe Kovesi și acum îi acuză pe alții de ceea ce a făcut domnia sa. Neg categoric acest lucru. Eu nu fac astfel de târguri, de trocuri politice. Nu s-a pus problema unei asemenea înțelegeri, singurele mele negocieri sunt în favoarea României. Cei care fac astfel de acuzații, pentru buna informare din spațiul public, trebuie să vii și cu dovezi în acest sens dacă vrei să fii o persoană respectată”, a mai declarat premierul.