News

Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, convocat la MAE. ”S-a transmis un mesaj clar”

Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a fost convocat de către Ministerul Afacerilor Externe. Decizia, luată după anexarea de Moscova a regiunilor ucrainene.
06.10.2022 | 12:06
Ambasadorul Rusiei in Romania Valeri Kuzmin convocat la MAE Sa transmis un mesaj clar
Valeri Kuzmin, ambasadorul rus la București, convocat la MAE. Sursa foto: ziare.com
ADVERTISEMENT

În contextul escaladării situației din Ucraina, acolo unde Rusia a anexat ilegal patru regiuni ucrainene, ambasadorul Kremlinului la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat la MAE.

Valeri Kuzmin, ambasadorul rus la București, convocat la MAE

Evenimentul a avut loc luni, 3 octombrie. Cu această ocazie, statul român și-a exprimat ferm o ”poziție de condamnare fermă a așa-numitor acorduri de intrare în componența Federației Ruse a celor patru regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, urmare războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022”.

ADVERTISEMENT

Decizia chemării lui Kuzmin la sediul MAE a fost luată de șeful diplomației române, Bogdan Aurescu.

”Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat luni, 3 octombrie 2022, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, ca urmare a demersurilor Federației Ruse de anexare a regiunilor ucrainene Luhansk, Donețk, Herson și Zaporizhzhia”, se arată într-un răspuns al MAE pentru Digi24.

ADVERTISEMENT

Ministerul informează că această convocare a ambasadorului Federației Ruse ”a făcut parte dintr-un demers mai larg, coordonat, la nivelul Uniunii Europene”.

Oficialului Moscovei în România i s-a transmis un mesaj clar de condamnare a recentelor acțiuni de escaladare din partea Rusiei.

ADVERTISEMENT

”Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a reiterat poziția României de condamnare fermă a așa-numitor ”acorduri” de intrare în componența Federației Ruse a celor patru regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, urmare războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022”, se mai arată în comunicat.

MAE: ”România nu va recunoaște anexările de către Rusia a celor patru teritorii ucrainene”

Reprezentanții statului român i-au mai adus în vedere lui Valeri Kuzmin că țara noastră nu va recunoaște decretele de anexare semnat la Moscova.

ADVERTISEMENT

”Oficialul român a evidențiat caracterul profund ilegal și ilegitim al demersului Kremlinului de a încerca justificarea ocupației militare asupra teritoriilor aparținând unui stat suveran, cu încălcarea flagrantă a principiilor de drept internațional, a Cartei ONU, precum și a independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

A subliniat că acest act de anexare ilegală, prin folosirea forței, a unor teritorii ale unui alt stat nu va fi niciodată recunoscut de România și nici de celelalte state membre UE și NATO”, mai precizează MAE.

Vineri, 30 septembrie, Rusia a anexat oficial cele patru teritorii ocupate din Ucraina: Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

ADVERTISEMENT
Tags: