Luna august este una foarte dificilă pentru persoanele ce suferă de alergie la ambrozie.
În ultima lună de vară începe polenizarea ambroziei, iar polenul este prezent în aer până în luna octombrie.
Astfel, persoanele alergice la ambrozie au de-a face cu o serie de simptome foarte problematice, începând cu strănutul și continuând cu rinoconjunctivita și astmul. În cele mai grave cazuri se poate ajunge la șoc anafilactic.
Alergiile respiratorii explodează la finalul verii, pe măsură ce ambrozia este polenizată. Această plantă este un inamic foarte important al cetățenilor, însă problema prezenței ambroziei în zonele urbane este una constantă și fără o aparentă rezolvare.
Nasul înfundat, episoadele îndelungi de strănut, tusea seacă și ochii roșii sunt indicii ale unei alergii. În cazul apariției unor astfel de simptome, este indicat ca pacientul să consulte un medic alergolog, ce poate stabili diagnosticul de alergie la ambrozie.
În România, 20% din populație suferă de această alergie. În Europa, nu mai puțin de 33 de milioane de oameni sunt alergici la ambrozie. Cifrele din România au crescut semnificativ în ultimii ani.
Pentru a combate creșterea ambroziei pe terenurile virane, autoritățile au pregătit și amenzi pentru cei care nu se îngrijesc de terenuri și lasă planta să prolifereze.
Sancțiunile ajung la 5.000 de lei pentru persoane fizice și chiar la 20.000 de lei pentru persoane juridice.
Legea cu privire la combaterea ambroziei a fost adoptată în urmă cu trei ani de zile, dar nimeni nu o aplică. Aceeași lege specifică faptul că terenurile cu ambrozie trebuie curățate până la finalul lunii iunie.
Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, recunoaște existența problemei și a cadrului legal neaplicat: ”Legislaţia spune clar că verificarea şi identificarea terenurilor infestate cu ambrozie de pe raza primăriilor se efectuează de către autorităţile administraţiei publice locale prin agenţii agricoli angajaţi, sau de persoanele din cadrul acestora”, afirmă acesta.
Berceanu mai afirmă că ”în mod special, Poliţia Locală este cea care face aceste verificări de avertismente, iar dacă proprietarii de terenuri – persoane fizice sau juridice nu intervin pentru eliminarea acestei plante, urmează să primească şi amenzi: 5.000 pentru persoane fizice şi 20.000 pentru persoane juridice. Din păcate, nu am văzut ca autorităţile locale să vină şi să sesizeze. În momentul respectiv putem inteveni şi noi, Garda de Mediu”, conform antena3.ro.