News

Amendă de 90.000 de lei pentru un brad construit din doze de vaccin: “Sunt deșeuri”. Gheorghiță: “Riscul biologic era zero”. Update

Garda Națională de Mediu a dat o amendă de 90.000 de lei pentru un brad construit din doze de vaccin. Motivul este dat de faptul că dozele de vaccin sunt deșeuri medicale și trebuie eliminate
10.12.2021 | 17:00
Amenda de 90000 de lei pentru un brad construit din doze de vaccin Sunt deseuri Gheorghita Riscul biologic era zero Update
ADVERTISEMENT
10-12-2021
15:02

Valeriu Gheorghiță, despre bradul din doze de vaccin: "Riscul biologic era zero"

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, și-a exprimat punctul de vedere în ceea ce privește situația bradului construit din doze de vaccin de la centrul de vaccinare de la Palatul Copiilor București.

Acesta a declarat la conferința de presă care a avut loc vineri, 10 decembrie, că dozele de vaccin sunt deşeuri medicale, dar nu sunt periculoase, iar riscul biologic era zero.

“Din punct de vedere al riscului biologic efectiv, acele flacoane de vaccin sunt într-adevăr deşeuri medicale, care rezultă din activitatea medicală, dar sunt deşeuri nepericuloase. În primul rând. ele conţin vaccin. Acest vaccin se administrează oamenilor.

Al doilea lucru, puncţia, înţeparea flaconului se face cu un ac steril, care nu se foloseşte la pacient. Practic, pentru fiecare persoană în parte se foloseşte un alt ac. În seringă se trage cu un ac şi în momentul în care se administrează pacientului, se schimbă acul.

Al treilea lucru, aceste flacoane nu reprezentau un risc biologic pentru că nu erau contaminate cu produse biologice şi suprafaţa externă a flacoanelor poate să fie dezinfectată foarte uşor cu dezinfectate de suprafeţe pe care le folosim. Consider că riscul real biologic era zero.

Sigur că circuitul acestor deşeuri trebuie să urmeze un alt parcurs, din acest punct de vedere nu vreau să comentez aceste lucruri, dar consider că personalul respectiv este ireproşabil din punct de vedere al activităţii profesionale”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Cu toate că, din spusele lui, decizia Gărzii de Mediu ar părea nedreaptă, coordonatorul campaniei naționale de imunizare nu a dorit să critice hotărârea instituției care a aplicat o amendă de 90.000 de lei.

“Nu vreau să discut decizii şi hotărâri ale instituţiilor statului, în momentul în care experţi din această instituţie, Garda de Mediu, au fost şi au constatat încălcarea unor reguli şi au aplicat o anumite sancţiuni, din acest punct de vedere, nu este datoria mea să comentez astfel de decizii. Dacă nu s-au respectat prevederile legale în vigoare, cred că acest lucru a fost sesizat, a fost constatat şi s-au aplicat sancţiuni”, a declarat Valeriu Gheorghiţă. 

În ceea ce privește activitatea medicală a centrului de vaccinare în cauză, coordonatorul campaniei naționale de imunizare a precizat că este una ireproșabilă.

“Centrul de vaccinare de la Palatul Naţional al Copiilor şi personalul medical din acest centru este ireproşabil din punct de vedere al activităţii medicale, în sensul în care au fost implicaţi încă de la debutul campaniei de vaccinare în organizarea activităţii de vaccinare, în promovarea activităţii de vaccinare.

Este un centru care participă în fiecare sfârşit de weekend la maratoanele de vaccinare din municipiul Bucureşti, este un centru cu cea mai mare adresabilitate. Are aproape 15 fluxuri pe toate cele trei tipuri de vaccinuri active”, a transmis Gheorghiţă. 

Raed Arafat, despre situația bradului din doze de vaccin: “Amenda este distructivă”

La rândul său, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că amenda de 90.000 de lei este una distructivă.

Potrivit acestuia, persoanele din acest centru de vaccinare s-au implicat foarte mult în campania de imunizare, iar o astfel de amendă doar descurajează inițiavele bune.

“Amenda care a fost dată de 90.000 de lei pentru o persoană cel puţin, dacă este dată pe persoană fizică, vă daţi seama că este distructivă pentru această persoană, este salariul ei pe un an întreg. Intenţia persoanei era una foarte bună. Riscul care să zicem a fost făcut prin utilizarea acestor flacoane este unul minim”, a precizat Raed Arafat. 

Acesta a specificat că, într-adevăr, din punct de vedere legal, poate a fost comisă o greșeală, însă că intenția a fost una bună, de a transmite mesajul că aceste flacone au salvat vieți.

“Eu îl încurajez să conteste, să depună contestaţie şi să meargă şi în instanţă. Să nu uităm că cei care s-au supărat pe el şi care au creat scandalul sunt exact cei care transmis în fiecare zi mesaje împotriva vaccinări, mesaje false”, a menționat şeful DSU. 

Garda Națională de Mediu a anunțat într-o postare pe rețelele sociale că a dat o amendă în valoare de 90.000 de lei pentru un brad construit din doze de vaccin. Reprezentanții GNM au motivat această decizie prin faptul că dozele de vaccin sunt deșeuri medicale și trebuie eliminate.

Amendă de 90.000 de lei pentru un brad construit din doze de vaccin

Persoanele care au venit cu ideea de a face un brad de Crăciun folosind doze folosite de vaccin anti-covid au fost amendate cu 90.000 de lei.

ADVERTISEMENT

“Organizatorul centrului de vaccinare de la Palatul Copiilor, care a autorizat construirea bradului din recipiente de vaccin, precum și operatorul autorizat pentru transportul deșeurilor medicale, din același centru, au fost amendați cu 90.000 de lei, de către comisarii Gărzii Naționale de Mediu”, a transmis Garda de Mediu într-un comunicat pe o rețea socială.

De asemenea, potrivit reprezentanților GNM, compania de transport s-a ales și cu o notificare către Agenția pentru Protecția Mediului, pentru a-i fi suspendată activitatea până la remedierea problemelor constatate în ceea ce privește faptul că nu a respectat regimul de transport al deșeurilor medicale, care trebuie eliminate.

ADVERTISEMENT

“Am fost sesizați în privința existenței unor construcții din deșeuri medicale, în incinta centrului de vaccinare organizat în interiorul Palatului Copiilor, din sectorul 4 al Bucureștiului, iar echipa de control a GNM a găsit și sancționat mai multe abateri legate de folosirea și transportul deșeurilor medicale de acolo. Cele trei sancțiuni contravenționale au totalizat 90.000 de lei.

De asemenea, construcțiile respective au fost desființate și ne-am asigurat că recipientele utilizate din care fuseseră realizate, considerate deșeuri medicale nepericuloase, au fost transportate la un operator specializat, pentru a fi eliminate, așa cum prevede legea”, a spus comisarul general al Gărzii de Mediu, Mărioara Gătej.

ADVERTISEMENT

Ce spun oamenii despre bradul construit din doze de vaccin

Centrul de vaccinare de la Palatul Copiilor din București a creat o adevărată dispută în mediul online, după ce a postat zilele trecute mai multe imagini cu un brad de crăciun din doze de vaccin.

Au fost oameni care au susținut această idee, considerând-o ingenioasă. Persoane cunoscute din România, precum Răzvan Fodor, au distribuit pozele și filmulețele în care apăreau atât bradul, cât și voluntarii centrului de vaccinare care au contribuit la construirea acestuia.

ADVERTISEMENT

Nu puțini au fost și cei care au blamat inițiativa bradului mai puțin obișnuit.

“Nu se poate așa ceva! Uite ce le-a trecut prin creiere unor descreierați. Acele sticluțe sunt toxice. Garda de Mediu, Poliția, luați atitudine!”, a postat un cetățean indignat de această situație.

“A apărut o nouă religie, religia vaccinului”, a scris o altă femeie pe Facebook, care a distribuit postarea paginii RO Vaccinare.

În urma tuturor postărilor de pe internet, Garda de Mediu s-a sesizat și a aplicat o amendă de 90.000 de lei celor implicați în toată această situație.

Ce spun organizatorii bradului construit din doze de vaccin

Probabil că organizatorii bradului construit din doze de vaccin nu ar mai fi propus această inițiativă dacă ar fi știut că vor porni o adevărată revoltă în mediul online, urmată apoi și de o amendă de 90.000 de lei.

Din punctul lor de vedere, prin acest brad, au vrut să mulțumească celor care au venit la centrul lor de vaccinare pentru a se imuniza.

“Sunt 200 000 de beneficiari ai vaccinurilor, aici în centru. Pe această cale, am vrut să le mulţumim. Aici în spate este munca noastră care s-a petrecut de la 1 martie, de când am deschis centrul, până în momentul de faţă”, a precizat coordonatorul centrului de vaccinare, Cristian Radu.

Au considerat, de asemenea, că spiritul sărbătorilor poate fi prezent și la un centru de vaccinare.

“Primul “brad” împotriva COVID-19! Spiritul Sărbătorilor este prezent și la Centrul de vaccinare de la Palatul Copiilor! După sute de ore de muncă, “Bradul” de Crăciun de la Palatul Copiilor este gata și pregătit să fie vizitat în număr cât mai mare.

Este un brad altfel, pro sănătate și pro viață, fiind utilizate peste 19.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19. “Bradul” are o înălțime de 3 m, o anvergură de 2.2 m și este realizat din doze Pfizer și Moderna. Cutiile de cadouri și căsuța sunt realizate din doze Johnson&Johnson.

Meritul este al personalului din centru și al tuturor celor care au ales să se vaccineze împotriva COVID-19, cea mai la îndemână soluție de protecție”, au mai spus reprezentanții centrului.

ADVERTISEMENT