În România, proprietarii de apartamente care au termopane și comit o greșeală destul de banală pot primi o amendă de până la 4000 de lei. Prevederile destul de clare din legea ANRE.
Viața la bloc poate fi adesea una extrem de plăcută și de liniștită pentru cetățenii din România. Asta în cazul în care aceștia respectă toate obligațiile și sunt la curent cu prevederile legale.
În caz contrar, proprietarii de apartamente se pot trezi cu destul de multe neplăceri. Unele pot fi de ordin financiar, mai exact amenzi primite din partea autorităților competente.
Pe lângă regulile administrative, legea stabilește norme stricte pentru viața la bloc. Astfel, proprietarii de apartamente cu geamuri termopan, în special cele montat în bucătării, trebuie să fie atenți la unele reglementări esențiale.
Potrivit noilor reglementări, cetățenii din România care locuiesc la bloc și folosesc aragaz sau centrale termice, și nu respectă anumite reguli, riscă amenzi destul de mari.
Un Ordin emis în 2009 de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) stabilește noile cerințe tehnice pentru instalațiile de gaze naturale.
Locatarii apartamentelor au obligația, conform cerințelor ANRE, de a asigura un volum minim de aer în încăperi și ventilare adecvată pentru siguranța utilizatorilor. Prin urmare, le revine sarcina legală de a instala detectoare de gaz automate.
Ele au rolul de a asigura închiderea automată a conductelor de alimentare cu gaze când crește concentrația de metan. Aceste norme sunt fundamentele pentru prevenirea acumulării de gaze nocive și pentru asigurarea unui mediu sigur în locuințele dotate cu feronerie termopan.
Cetățenii care nu respectă aceste reguli se pot trezi cu amenzi de 2000 – 4000 lei. În unele situații se poate merge până la întreruperea furnizării cu gaze, conform Capital.
În apartamentele unde sunt instalate aparate pe bază de gaze, feroneriile trebuie să fie adecvate pentru a preveni accidentele. Legislația ANRE prevede că acestea trebuie să reziste la presiuni de cel puțin 1.180 Pa și să aibă o suprafață minimă de 0,03 mp pentru fiecare metru cub de volum net în clădiri din beton armat, respectiv 0,05 mp în construcții din zidărie.
Prin îndeplinirea acestor cerințe clare se dorește asigurarea unei ventilații adecvate, dar și prevenirea acumulărilor de gaze periculoase în interiorul locuințelor.