News

Amenda fabuloasă pe care o riscă toți românii care stau la curte. Aveți doar 15 zile la dispoziție să rezolvați situația

Amenda usturătoare cu care se pot alege românii care locuiesc la curte. Ce sunt obligați să facă aceste persoane, potrivit legii
30.06.2024 | 10:30
Amenda fabuloasa pe care o risca toti romanii care stau la curte Aveti doar 15 zile la dispozitie sa rezolvati situatia
Amenda fabuloasă pe care o riscă toți românii care stau la curte. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Românii care stau la curte riscă să plătească o amenda fabuloasă dacă nu respectă noi reguli, adoptate anul trecut în Parlament. Ce sunt obligați să facă aceștia și cât timp au la dispoziție pentru aplicarea măsurilor?

Amenda usturătoare pe care o pot plăti românii care stau la curte

Normele de aplicare referitoare la Legea privind combaterea ambroziei (HG nr. 707/ 2018) au apărut în Monitorul Oficial, marți, 11 iunie 2024. Legea a fost adoptată în 2023 și potrivit acesteia, proprietarii care nu distrug planta riscă amenzi usturătoare.

ADVERTISEMENT

Astfel, până la data de 30 iunie a fiecărui an, românii care stau la curte sunt obligați să distrugă ambrozia de pe terenurile lor, prin cosire, smulgere, erbicidare ori alte metode specifice. De altfel, măsura trebuie aplicată până la finalul perioadei de vegetație.

Totodată, proprietarii pot să solicite ajutorul autorităților, locale în acest sens, pentru a fi desfășurate lucrări pentru distrugerea acestei buruieni. Mai mult, autoritățile au dreptul să intre pe terenurile celor care nu au luat măsurile necesare, după ce au primit avertismente.

ADVERTISEMENT

Dacă până la data de 30 iunie nu au fost făcute lucrările de smulgere sau erbicidare a plantei, proprietarii vor primi un avertisment. În termen de 15 zile vor fi obligați să aplice măsurile, altfel autoritățile locale pot interveni pe terenurile respective pentru a le curăța.

Impactul pe care ambrozia îl are asupra sănătății

În caz contrar, persoanele fizice riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, iar persoanele juridice între 10.000 și 20.000 de lei. Costurile privind lucrările vor fi suportate de proprietarii terenurilor sau administratorii drumurilor publice, căilor ferate, etc.

ADVERTISEMENT

„În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice.

Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia. (…) . Autorităţile administraţiei publice locale vor proceda la efectuarea lucrărilor, pe cheltuiala solicitantului”, arată legea.

ADVERTISEMENT

Ambrozia produce o cantitate semnificativă de polen, provocând alergii. Are un impact negativ asupra sănătății persoanelor, având în vedere polenul produs în canitate mare de această plantă. Totodată, poate agrava simptomele unor afecțiuni, precum astmul.

ADVERTISEMENT
Tags: