Românii vor fi obligați să respecte noi prevederi legale, iar dacă nu fac acest lucru riscă o amendă cuprinsă între 5.000 și 60.000 de lei. Vorbim de un obicei practicat de majoritatea cetățenilor.
Începând din 2025, România va fi obligată să colecteze deșeurile textile, potrivit unei directive a Uniunii Europene. Astfel, românii nu vor mai avea voie să arunce hainele vechi la gunoi sau în alte locuri, la întâmplare.
Prin urmare, de la 1 ianuarie hainele uzate vor fi reciclate în containere amenajate în acest scop. Pe lângă cele destinate produselor de plastic, sticlă sau hârtie, urmează să apară și aceste containere pentru deșeuri textile.
Mai mult, producătorii vor fi obligați să colecteze separat deșeurile, iar cheltuielile vor fi suportate de ei. Aproximativ 160.000 de tone de deșeuri textile sunt aruncate, în fiecare an, în țara noastră, conform datelor ARETEX.
Comisarul general de la Garda de Mediu a declarat pentru Observator News că primăriile vor fi nevoite să introducă măsuri pentru colectarea deșeurilor textile. „Primăriile vor trebui să adauge în ciclul de colectare separată şi această nouă componentă, companiile vor trebui să asigure predarea separată a acestor categorii de deşeuri.
Deşeurile textile reprezintă o provocare în ceea ce înseamnă reciclarea din cauza multitutidinii de materiale compozite care alcătuiesc produsul”, a declarat Andrei Corlan.
În anumite zone ale țării, precum Iași, sistemul a fost introdus încă de acum trei ani, arată sursa citată. De asemenea, în București există containere destinate reciclării hainelor, plasate în parcările anumitor hipermarketuri.
Persoanele care aduc îmbrăcămintea uzată aici trebuie să o curețe și să o împacheteze corespunzător. Nu este clar, însă, dacă introducerea noii directive va duce la scumpirea hainelor.
Cert este că cei care nu vor respecta legea reciclării se vor alege cu amenzi cuprinse între 5.000 și 60.000 de lei. „Este prematur în acest momentan să spunem că hainele se scumpesc.
Dacă tu vii pe piaţă cu produse mai puţine şi sunt durabile, atunci taxele pe care le plăteşti prin gestionarea deşeurilor pot scădea”, a transmis Mădălina Corciu, reprezentant ONG sustenabilitate haine, conform Observator News.