Medicii veterinari din România sunt obligați să aplice pedepse în anumite situații pe care le întâlnesc. Aceștia dau o amendă destul de mare fermierilor care cresc aceste animale. Trebuie să le declare la Registrul Agricol pentru a evita eventualele neplăceri.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Hotărâre (ANSVSA) a publicat o dezbatere publică în cursul zilei de miercuri, 5 martie 2025. Proiectul de hotărâre privește metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor.
În plus, are în vedere compensațiile financiare care se cuvin proprietarilor exploatațiilor de animale sau unităților afectate de măsurile dispuse pentru controlul pestei porcine africane. Documentul arată și ce sancțiune primesc cei care nu raportează vietățile la Registrul Agricol.
Fermierii care nu declară numărul de porci pe care îi cresc riscă să primească o amendă usturătoare. Aceasta privește direct porcii care nu sunt înregistrați către autorități și care nu respectă regulile privind mișcarea animalelor.
Cei care nu respectă această măsură sunt buni de plată. Trebuie să achite contravenții atunci când sunt verificați de medicii veterinari. Aceste sancțiuni pot ajunge până la 2.000 de lei atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.
Documentul care îi privește direct pe fermierii care cresc porci se află în dezbatere publică. Momentan, nu este în vigoare, ci mai este de așteptat până când se va publica în Monitorul Oficial pentru a-și produce efectele.
Potrivit art. 8, oamenii riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. Conform agrointel.ro, sancțiunea se aplică pentru următoarele fapte săvârșite de persoana fizică sau juridică proprietară de porcine:
a) deținerea de porcine fără respectarea normelor sanitar-veterinare în vigoare, cu referire la declararea și înregistrarea obligatorie în registrul agricol și, după caz, în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor;
b) nerespectarea prevederilor legale referitoare la mișcarea porcinelor efectuate în interiorul termenului de monitorizare prevazut pentru pesta porcină africană în Anexa II a Regulamentului delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate;
c) nerespectarea măsurilor impuse în exploatație de medicul veterinar oficial din cadrul direcției sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București /medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în cazul suspicionării/confirmării pestei porcine africane.