Amendă pentru românii care nu anunţă ANAF-ul înainte de a pleca din ţară!

Românii care intenţionează să plece din ţară pentru mai mult de şase luni de zile vor risca, de la 1 ianuarie 2018, să fie amendaţi dacă nu notifică Fiscul în prealabil. Aceştia...
07.11.2017 | 19:34
Amenda pentru romanii care nu anunta ANAFul inainte de a pleca din tara
ADVERTISEMENT

Românii care intenţionează să plece din ţară pentru mai mult de şase luni de zile vor risca, de la 1 ianuarie 2018, să fie amendaţi dacă nu notifică Fiscul în prealabil. Aceştia trebuie să notifice Fiscul prin completarea şi depunerea unui chestionar de rezidenţă fiscală.

“Formularul trebuie înregistrat cu 30 de zile înaintea plecării din România, la organul fiscal central competent unde persoana fizică îşi are domiciliul fiscal, respectiv unde a înregistrat „Chestionarul pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România”, dacă persoana în cauză nu a informat cu privire la schimbarea domiciliului/locuinţei permanente, după caz.  

ADVERTISEMENT

Amenda pentru românii care pleacă din ţară poate ajunge la 100 de lei

Chestionarul poate fi descărcat de pe site-ul ANAF: www.anaf.ro, secţiunea: Asistenţă contribuabili, rubrica: Formulare fiscale şi Ghid de completare şi se poate transmite personal sau prin împuternicit, prin poştă, cu confirmare de primire, sau se poate depune la registratura organului fiscal central competent”, este menţionat în “Ghidul privind rezidenţa fiscală a persoanelor fizice”.

Obligaţia de notificare a intenţiei de a pleca din România pentru mai bine de jumătate de an nu este nouă în legislaţia autohtonă, însă recent a fost reglementată, prin ordonanţă a Guvernului, o amendă pentru cei ce o omit. Concret, amenda pentru nedepunerea în timp util a chestionarului respectiv va fi, din prima zi a anului viitor, între 50 şi 100 de lei.

ADVERTISEMENT