News

Amendă uriașă dacă mergi cu mașina așa pe stradă. Este interzis și puțini șoferi cunosc acest detaliu

Pericol de amendă serioasă pentru toți șoferii. Detaliul stabilit prin Codul Rutier și pentru care nu există clemență din partea polițiștilor
03.12.2022 | 09:00
Amenda uriasa daca mergi cu masina asa pe strada Este interzis si putini soferi cunosc acest detaliu
Șoferii ar putea fi amendați serios pentru o greșeală banală. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Puțini șoferi cunosc un lucru cât se poate de banal. Astfel, dacă ne raportăm la transportul copiilor, Codul Rutier este cât se poate de clar. În primul rând toți pasagerii trebuie să poarte centura de siguranță, nu numai conducătorul auto. Dacă sunt mai mici, aceștia trebuie să stea într-un scaun special, scaun destinat copiilor. În caz contrar, atenție mare, riscați amenzi destul de usturătoare.

Amendă mare pentru șoferi

Din nefericire, anul trecut, nu mai puțin de două mii de copii au fost victime ale accidentelor rutiere în România. Tocmai de aceea, Poliția a lansat o campanie de verificare, dar și de informare cu privire la importanța folosirii sistemelor de siguranță pentru copii.

ADVERTISEMENT

În primul rând, toţi şoferii trebuie să înţeleagă că atunci când transportă copii situaţia se schimbă puţin. Ba chiar puţin mai mult. Există o serie de reguli de la care nimeni nu are voie să se abată. Potrivit Codului Rutier, șoferii au obligația să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranță sau că sunt transportați numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate.

”De asemenea, șoferilor le este interzis să transporte copii în vârstă de până la trei ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, cu excepția celor destinate transportului public de persoane, precum și a taxiurilor, cu condiția ca în acestea din urmă să ocupe orice alt loc decât cel de pe scaunul din față.

ADVERTISEMENT

Totodată, copiii cu vârsta de peste trei ani, cu o înălțime de până la un metru și jumătate, pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din față”, a notat avocatnet.ro

Interesant este că toți „copiii care au o înălțime de până la 135 de centimetri pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță pentru conducător și pasageri, doar dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”, stabilește, pe de altă parte, regulamentul de aplicare a Codului Rutier, conținut de HG 1.391/2006.

ADVERTISEMENT

Dacă discutăm despre copii cu o înălțime mai mare de 135 de centimetri, atunci este bine de știut că aceștia pot fi transportați în mașină doar dacă poartă o centură de siguranță din dotarea mașinii. Există însă și o condiție, și anume ca aceasta să nu treacă peste gâtul sau fața copilului. De asemenea, chiar și la aceste înălțimi, cei mici pot fi transportați în continuare fixați într-un scaun special pentru copii.

De remarcat că scaunele pentru copii se instalează pe locurile din spate ale mașinii. Există o excepție, dar e condiționată destul de serios. Astfel, scaunele se pot instala și pe locul pasagerului din față, cu condiția ca acesta să fie orientat cu fața spre direcția opusă direcției de deplasare și cu condiția ca mașina să nu fie dotată cu airbag frontal în dreptul locului pasagerului sau dacă acel airbag a fost dezactivat.

ADVERTISEMENT

„În cazul nerespectării obligațiilor privind transportarea minorilor, șoferii pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă). În plus, șoferii prinși transportând copii fără să respecte prevederile legale în vigoare primesc și trei puncte de penalizare”, a mai anunțat sursa anterior citată

ADVERTISEMENT