News

Amendă uriașă dacă mergi cu mașina așa pe stradă. Este interzis și puțini șoferi cunosc acest detaliu

Pericol de amendă serioasă pentru toți șoferii. Detaliul stabilit prin Codul Rutier și pentru care nu există clemență din partea polițiștilor
03.12.2022 | 09:00
Amenda uriasa daca mergi cu masina asa pe strada Este interzis si putini soferi cunosc acest detaliu
Șoferii ar putea fi amendați serios pentru o greșeală banală. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Puțini șoferi cunosc un lucru cât se poate de banal. Astfel, dacă ne raportăm la transportul copiilor, Codul Rutier este cât se poate de clar. În primul rând toți pasagerii trebuie să poarte centura de siguranță, nu numai conducătorul auto. Dacă sunt mai mici, aceștia trebuie să stea într-un scaun special, scaun destinat copiilor. În caz contrar, atenție mare, riscați amenzi destul de usturătoare.

Amendă mare pentru șoferi

Din nefericire, anul trecut, nu mai puțin de două mii de copii au fost victime ale accidentelor rutiere în România. Tocmai de aceea, Poliția a lansat o campanie de verificare, dar și de informare cu privire la importanța folosirii sistemelor de siguranță pentru copii.

ADVERTISEMENT

În primul rând, toţi şoferii trebuie să înţeleagă că atunci când transportă copii situaţia se schimbă puţin. Ba chiar puţin mai mult. Există o serie de reguli de la care nimeni nu are voie să se abată. Potrivit Codului Rutier, șoferii au obligația să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranță sau că sunt transportați numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate.

”De asemenea, șoferilor le este interzis să transporte copii în vârstă de până la trei ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, cu excepția celor destinate transportului public de persoane, precum și a taxiurilor, cu condiția ca în acestea din urmă să ocupe orice alt loc decât cel de pe scaunul din față.

ADVERTISEMENT

Totodată, copiii cu vârsta de peste trei ani, cu o înălțime de până la un metru și jumătate, pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din față”, a notat avocatnet.ro

Interesant este că toți „copiii care au o înălțime de până la 135 de centimetri pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță pentru conducător și pasageri, doar dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”, stabilește, pe de altă parte, regulamentul de aplicare a Codului Rutier, conținut de HG 1.391/2006.

ADVERTISEMENT

Dacă discutăm despre copii cu o înălțime mai mare de 135 de centimetri, atunci este bine de știut că aceștia pot fi transportați în mașină doar dacă poartă o centură de siguranță din dotarea mașinii. Există însă și o condiție, și anume ca aceasta să nu treacă peste gâtul sau fața copilului. De asemenea, chiar și la aceste înălțimi, cei mici pot fi transportați în continuare fixați într-un scaun special pentru copii.

De remarcat că scaunele pentru copii se instalează pe locurile din spate ale mașinii. Există o excepție, dar e condiționată destul de serios. Astfel, scaunele se pot instala și pe locul pasagerului din față, cu condiția ca acesta să fie orientat cu fața spre direcția opusă direcției de deplasare și cu condiția ca mașina să nu fie dotată cu airbag frontal în dreptul locului pasagerului sau dacă acel airbag a fost dezactivat.

ADVERTISEMENT

„În cazul nerespectării obligațiilor privind transportarea minorilor, șoferii pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă). În plus, șoferii prinși transportând copii fără să respecte prevederile legale în vigoare primesc și trei puncte de penalizare”, a mai anunțat sursa anterior citată

ADVERTISEMENT
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească...
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească mingea. Ce a urmat. „Nu m-am putut abține să nu râd”
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct...
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct la TV pentru ce a plătit sute de mii de euro
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai,...
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai, în timp ce mesteca gumă, cercetată de Inspecția Judiciară
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top...
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top al resorturilor din Europa
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele,...
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele, majorate cu 10% din 2025
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care...
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care făcea parte și Ștefan cel Mare
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru...
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
Dragobetele, o sărbătoare strămoșească. Ce nu trebuie să faci în această zi
Dragobetele, o sărbătoare strămoșească. Ce nu trebuie să faci în această zi
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă...
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă în aprilie
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în...
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în sectorul 6: „Aș vrea să comand o pizza!” „Vreţi să ne spuneţi că sunteţi în pericol?”
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!”...
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!” Fiica lui Petre Roman a luat primul avion spre casă