Life

Amenda uriașă pe care o riscă toți șoferii din România. Este o greșeală banală, dar polițiștii nu mai au milă pentru așa ceva

Gestul banal care îi poate costa pe șoferii români până la 20 de puncte de amendă. La ce trebuie să fii atent dacă vrei să stai departe de sancțiuni.
29.06.2024 | 12:00
Amenda uriasa pe care o risca toti soferii din Romania Este o greseala banala dar politistii nu mai au mila pentru asa ceva
Gestul banal care îi poate costa pe șoferii români până la 20 de puncte de amendă. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Șoferii din România trebuie să fie foarte atenți la tot ceea ce fac dacă vor să stea departe de amenzi. Uneori, nu doar gafele din trafic le aduc sancțiuni. Iată ce greșeală banală îi poate face pe posesorii de permis numai buni de plată.

Obiceiul care le poate aduce șoferilor români amenzi usturătoare

Codul Rutier din România stipulează clar toate normele de circulație care trebuie respectate cu strictețe. Cei care le ignoră și la încalcă, primesc amenzi usturătoare.

ADVERTISEMENT

Mulți șoferi din România au dotat mașinile cu alarme auto. Așa cum le spune și numele, acestea sunt dispozitive special create pentru a ține hoții la distanță sau pentru a semnala prezența lor în jurul mașinii.

Deși au fost gândite special pentru a veni în ajutorul șoferilor, există cazuri în care alarmele auto aduc amenzi posesorilor de autovehicule. Aceste cazuri sunt stipulate tot în Codul Rutier.

ADVERTISEMENT

Șoferii nu pot monta orice alarmă auto pe mașină, ci trebuie să țină cont de anumite caracteristici. Cine nu ține cont de ele, trebuie să știe că va primi amenzi usturătoare.

În primul rând, durata sunetului emis de alarmă nu trebuie să fie mai lungă de un minut. În al doilea rând, intensitatea sunetului nu trebuie să depășească nici ea anumite limite.

ADVERTISEMENT

Cei care nu respectă legea primesc o amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte

Pragul fonic al alarmelor este stabilit de Ordinul Ministerului Sănătății nr. 536/ 1997. Potrivit acestui cadru legal, pragul fonic maxim acceptat este de 35 de decibeli pe timpul zilei. Pe timpul nopții, acesta scade la 25 de decibeli.

Șoferii nu trebuie să fie atenți doar la aceste caracteristici, ci trebuie să se asigure că nu montează pe mașini alarme auto extrem de sensibile. De obicei, acestea se declanșează la trecerea unei alte mașini, iar Regulamentul de aplicare a Codului Rutier le interzice vehement.

ADVERTISEMENT

”Se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanșează la trecerea, în imediată apropiere, a altui vehicul.”, stipulează textul de lege.

Cei care ignoră aceste prevederi și montează pe mașini alarme auto care nu corespund cerințelor, riscă să primească amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni. Adică, se vor alege cu amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte.

Poate că asta nu sună chiar atât de grav, însă, dacă luăm în calcul valoarea actuală a unui punct de amendă, șoferii ajung să plătească destul de mult. Mai exact, între 1.485 și 3.300 de lei este amenda pentru cei care montează alarme auto care nu respectă regulile impuse de lege.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB...
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB pierde toate meciurile ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Afacerea cu care o familie de sibieni a dat lovitura. Totul a plecat...
Afacerea cu care o familie de sibieni a dat lovitura. Totul a plecat de la două plante cumpărate de la pepinieră: "Avem clienţi care revin anual"
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Rusia, noi amenințări pentru România. Ce l-a enervat pe Putin
Rusia, noi amenințări pentru România. Ce l-a enervat pe Putin
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
Germanul care și-a ucis soacra și fiul și și-a rănit grav fiica și...
Germanul care și-a ucis soacra și fiul și și-a rănit grav fiica și soția, încercând să le omoare și pe ele, falimentase familia și pierduse milioane de euro
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”