Life

Amendă uriașă pentru românii care stau la curte. Greșeala pe care o fac fără să știe

Amendă uriașă pentru românii care stau la curte și dețin o anumită plantă. Ce este obligatoriu să facă, potrivit legii.
26.05.2023 | 18:10
Amenda uriasa pentru romanii care stau la curte Greseala pe care o fac fara sa stie
Amenzi uriașe pentru cei care stau la curte. Ce sunt obligați să facă. Sursa foto: Freepik/wirestock
ADVERTISEMENT

Românii care stau la curte pot primi o amendă uriașă dacă nu elimină o plantă foarte dăunătoare pentru sănătate. Aceștia trebuie să fie foarte atenți la grădina lor, altfel ar putea scoate sume mari din buzunare.

Amendă uriașă pentru românii care stau la curte. Ce sunt obligați să facă

Cei care locuiesc la casă sau care dețin terenuri trebuie să știe că riscă să primească o amendă uriașă dacă nu respectă legea. Comisarii de la Garda de Mediu le atrag atenția românilor care au în curte o anumită plantă.

ADVERTISEMENT

Românii care nu respectă obligațiile legale pot primi amenzi uriașe. Conform Legii 62/2018, proprietarii care stau la curte sau care dețin terenuri au obligația de a elimina ambrozia pentru a opri răspândirea ei. Legea vizează atât terenurile intravilane, cât și pe cele extravilane.

“Conform Legii 62/2018: pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”, arată avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

Ambrozia este o plantă care înflorește în lunile august – septembrie. În perioada 16 iulie – 31 octombrie, se vor efectua controale de către reprezentanții Gărzii de Mediu pentru a verifica starea terenurilor.

În cazul în care cei cu case la curte sau care dețin terenuri nu se conformează legii, pot primi amenzi foarte mari, de până la 20.000 de lei. Pentru a elimina ambrozia, se recomandă smulgerea plantei. Mai sunt utile, de asemenea și cosirea periodică a plantei sau aplicarea erbicidelor pe suprafața infestată.

ADVERTISEMENT

Ce simptome are alergia la ambrozie

Una dintre cele mai comune și, totodată, severe alergii este cea la ambrozie. Dacă nu este tratată, se poate ajunge la cazuri de astm bronșic. Simptomele celor care au această alergie sunt strănutul repetat, lăcrimarea ochilor, tuse uscată și senzație de mâncărime la nivelul ochilor, nasului și al gurii.

Cei care sunt alergici la ambrozie pot manifesta, de asemenea, și stări de anxietate, insomnii, dureri de cap și nervozitate. Polenul pe care îl produce ambrozia este foarte alergen.

ADVERTISEMENT

Cantitatea de polen produsă este de 5 – 10 granule polen/m³ aer. Deși e o cantitate mică, este suficientă pentru a declanșa alergiile la cei care sunt mai sensibili. Cei mai mulți care sunt alergici la ambrozie tratează doar simptomele, deoarece nu s-a descoperit un medicament care să trateze cauza.

În general, medicii recomandă antihistaminice și decongestionante pentru a trata simptomele alergiei. Este nevoie de un consult la medicul specialist pentru a stabili schema de tratament potrivită pentru fiecare persoană.

ADVERTISEMENT