Șoferii din România care pleacă la drum în această perioadă în care ninsorile cad din abundență trebuie să aibă mașina curățată de zăpadă. În caz contrar, aceștia riscă o amendă destul de mare.
Românii știu că dacă circulă cu mașina murdară riscă să primească o amendă extrem de usturătoare. Ei bine, legea rutieră prevede și alte situații în care conducătorii auto pot să fie sancționați.
Vom lua exemplul realitatea curentă din România. Vedem cum jumătate din țară se află sub nămeți. Astfel, dimineața, înainte de a pleca la muncă, în oraș sau la facultate, șoferii ar trebui să ia în considerare curățarea autoturismului.
Nu puține sunt mașinile din trafic pline de zăpadă. Din grabă sau pur și simplu din dezinteres, mulți șoferi nu dau jos stratul de omăt sau de gheață de pe vehicule.
Aceștia ar trebui să citească atent Codul Rutier. Asta dacă nu vor să scoată din buzunare mii de lei pe amendă. Cele câteva minute în care nu stau să mai curețe mașina îi poate costa pe cetățeni suma de 4.050 de lei. Asta este amenda maximă stabilită de legislația rutieră în vigoare.
Așadar, în puține zile cu zăpadă pe care ni le mai rezervă iarna, ar fi bine să vă curățați mereu parbrizul, luneta și geamurile laterale ale mașinii. Nu durează mult și astfel aveți o grijă în minus, aceea de a nu a fi amendați.
Tot din cauza carosabilului murdar, plin de mâzga venită de la sarea aruncată de firmele de deszăpezire, plăcuțele de înmatriculare se pot acoperi de mizerie. E obligatoriu să le curățați, altfel veți plăti o amendă cuprinsă între 400 și 600 de lei.
Același Cod Rutier mai interzice circulația mașinilor murdare sau acoperite cu materiale care pot pune în pericol traficul. Șoferii pot primi o amendă de până la 3.300 de lei, dacă circulă cu mașina murdară, din care cad bucăți de noroi sau pământ.
”Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în Clasa a IV-a de sancțiuni […] pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse, substanțe sau materiale ce pun în pericol siguranța circulației”, stabilește Art. 102 (26) din legea rutieră, conform Promotor.