News

Amendă uriașă pentru toți șoferii din România. Puțină lume știe ce e obligatoriu să ai în portbagaj pe timp de iarnă

Primele zile de iarnă autentică au adus nu doar haos pe șosele, ci și o nouă discuție despre cum trebuie dotat autoturismul în sezonul rece.
29.01.2023 | 09:53
Amenda uriasa pentru toti soferii din Romania Putina lume stie ce e obligatoriu sa ai in portbagaj pe timp de iarna
Ce dotări trebuie să aibă șoferii pe timp de iarnă Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit prevederilor Codului Rutier, nu este suficient ca mașina să fie echipată cu anvelope de iarnă. Șoferii trebuie să mai aibă și alte dotări, esențiale pentru prevenirea riscului de a rămâne înzăpeziți.

Puțină lume știe ce e obligatoriu să ai în portbagaj pe timp de iarnă

Nerespectarea prevederilor Codului Rutier atrage amenzi de până la 3.000 de lei. Astfel, din automobile nu trebuie să lipsească lanțurile de zăpadă, un săculeț de nisip și o lopată.

ADVERTISEMENT

Dacă sunt opriți în trafic și controlați și nu au aceste dotări în mașină, șoferii riscă să fie sancționați cu o amendă de la 9 până la 20 de puncte. La un calcul simplu, în condițiile în care un punct de amendă este 145 de lei, amenzile pot ajunge de la 1.305 lei până la 2.900 de lei.

De asemenea, polițiștii rutieri pot să rețină și certificatul de înmatriculare al mașinii, șoferii primind în schimb o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

ADVERTISEMENT

Codul Rutier mai stabilește că reprezintă contravenție “nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului”.

Această încălcare a legii este sancționabilă cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni (de la șase la opt puncte amendă), respectiv cuprinsă între 870 și 1.160 de lei.

ADVERTISEMENT

Aceeași amendă se aplică și în cazul celor care circulă în timpul nopții sau ziua, pe timp de ceață, ninsoare abundentă sau ploaie torențială, cu o mașină fără lumini sau fără semnalizare corespunzătoare.

Șoferii care circulă cu numerele de înmatriculare murdare riscă amenzi din clasa I de sancțiuni (două sau trei puncte-amendă), adică de 290 sau 435 de lei.

ADVERTISEMENT

România s-a aflat în acest weekend sub efectele unor coduri portocaliu și galben de ninsoare care au dus la închideri de drumuri, blocaje care au durat și câteva ore și intervenții ale pompierilor salvatori care au scos mașini din zăpadă și au transportat pacienți la spitale.

ADVERTISEMENT