News

Amenda usturătoare pe care o riști dacă stai la bloc. Ai făcut aceste modificări în apartament, ești bun de plată, iar sumele pot fi foarte mari

Puțini români știu că dacă stau la bloc riscă amenzi uriașe în situația în care decid să facă modificări în apartament, fără autorizațiile necesare din partea autorităților.
16.06.2024 | 13:30
Amenda usturatoare pe care o risti daca stai la bloc Ai facut aceste modificari in apartament esti bun de plata iar sumele pot fi foarte mari
Amenda usturătoare pe care o riști dacă stai la bloc. Ai făcut aceste modificări în apartament, ești bun de plată, iar sumele pot fi foarte mari. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Desigur, legea prevede foarte clar care sunt aceste modificări sancționate cu amenzi. Așadar, românii trebuie să știe că nu au voie să-și închidă balconul fără o autorizație. Unii români aleg să-și închidă balconul pentru a reduce consumul de energie sau pentru a-și mări spațiul util al locuinței.

Amenda usturătoare pe care o riști dacă stai la bloc

Cu toate acestea, fără o autorizație acest lucru nu este legal. Amenzile pot ajunge chiar și la 100.000 de lei, sau chiar și pedeapsa cu închisoarea, în funcție de complexitatea și gravitatea faptei. Conform Legii nr. 50/1991, citată de Playtech, balconul poate fi închis doar cu o astfel de autorizație de la primărie.

ADVERTISEMENT

Motivul ar fi unul logic: amenajarea ilegală a unui apartament poate afecta structura blocului și poate cauza probleme pe termen lung. Așadar, cei ce doresc să-și închidă balconul trebuie să depună o solicitare la Biroul de Avize și Acord Unic din cadrul Primăriei din localitate. Mai mult, cererea trebuie să fie însoțită de acordul scris al asociației de proprietari, dar și de o documentație tehnică întocmită de un proiectant autorizat.

Românii trebuie să știe, însă, că au șanse foarte mici să facă astfel de ”manevre” cel puțin în orașele mari, unde primăriile respectă reguli foarte stricte referitor la modul în care arată fațada blocului. Așadar, intenția de a închide balconul poate fi refuzată din start, conform legii.

ADVERTISEMENT

Ar urma, mai apoi, ca specialiștii în urbanism să realizeze o inspecție a balconului pentru a vedea eventualele schimbări ce se vor produce la proiectul inițial al clădirii, iar proprietarul imobilului e obligat prin lege să informeze Inspectoratul de Stat și Construcții în legătură cu începerea lucrărilor.

Amenda pe care o riscă cei care își închid balconul de capul lor

Potrivit Legii nr. 50/1991, autorizația obținută pentru închiderea balconului e valabilă câteva luni de zile, în funcție de complexitatea lucrărilor. Conform Legii nr. 50/1991, proprietarii de garsoniere sau apartamente care închid balconul fără autorizație riscă o amendă de 100.000 de lei, deși există o amendă minimă de 1.000 de lei.

ADVERTISEMENT

În cazuri extreme, lipsa unei autorizații de la Primărie pentru închiderea balconului poate duce chiar și la închisoare, însă această pedeapsă se aplică doar în situațiile în care ”imobilul asupra căruia se intervine este monument istoric sau aparține unei zone protejate prin lege. Pedeapsa cu închisoarea poate varia între trei luni și un an de zile”.

În 2021, o femeie din Sibiu decidea să încalce toate aceste reguli și să-și închidă balconul. ”În urma unei sesizări primite în luna octombrie de Poliția Locală din partea unei cetățean cu privire la lucrările de închidere a terasei unei apartament de pe str. Calea Șurii Mici, agenții din cadrul Biroului Disciplina în construcții au efectuat un control în teren.

ADVERTISEMENT

Poliția Locală a aplicat o sancțiune pentru nerespectarea Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcție în cuantum de 1500 de lei, și anume pentru execuția lucrărilor de construcție fără autorizație. Cetățeanul respectiv a obținut ulterior autorizație de construcție pentru aceste lucrări”, declara Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.

ADVERTISEMENT
Tags: