Românii care locuiesc la bloc trebuie să știe că pot primi o amendă uriașă dacă încalcă o prevedere destul de banală. Ce scrie în lege și ce nu ai voie să faci când te afli pe scara blocului.
Viața la bloc în România vine cu multe avantaje, dar și cu unele responsabilități. Locatarii cunosc deja faptul că riscă amenzi mari dacă nu își respectă vecinii, fac gălăgie sau mizerie pe scara blocului și în lift.
Românii trebuie să fie la curent și cu faptul că un alt obicei le poate aduce amenzi usturătoare. În țara noastră se aplică sancțiuni drastice pentru cei care fumează în bloc. Legea interzice clar fumatul în spații publice închise, inclusiv în blocuri, pe holuri, în lifturi și în alte spații comune.
Cei care sunt prinși fumând pe scara blocului riscă să fie amendați cu 500 lei. În cazul companiilor, sancțiunile sunt și mai mari. Fumatul în spațiile deținute în bloc poate aduce sancțiuni financiare colosale. Ele pot ajunge până la 15.000 de lei pentru prima încălcare.
Această interdicție este reglementată clar de Legea nr. 15/2016, care modifică și completează Legea nr. 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
Locatarii blocurilor trebuie să știe că fumatul este permis doar în zone special amenajate în exterior. Dacă ne referim la interiorul clădirii, pe holuri, în lifturi sau în alte spații comune, fumatul este strict interzis. Fumătorii trebuie să iasă din clădire și să utilizeze zonele special amenajate în acest scop.
Locurile de fumat amenajate în zona blocuri trebuie să fie bine delimitate și să nu afecteze vecinii. În România, multe asociații de proprietari nu au implementat încă această măsură.
Cetățenii care locuiesc la bloc trebuie să știe că și gătitul cu ușa deschisă poate avea consecințe neplăcute din punct de vedere financiar. O altă lege prevede amenzi mari pentru cei care deranjează vecinii cu mirosuri puternice de mâncare.
În cazul în care un locatar gătește cu ușa deschisă și face miros pe scara blocului, el riscă să fie amendat. Măsura se aplică atât persoanelor fizice, cât și companiilor.