News

Amendament din era Dragnea, votat de coaliția PNL-PSD-UDMR în legile justiției. „Sunt nemulțumiri mari în sistem. E o șmecherie”

Coaliția PNL-PSD-UDMR a votat miercuri un nou amendament la legile justiției prin care un judecător poate fi numit procuror general al României
30.09.2022 | 12:43
Amendament din era Dragnea votat de coalitia PNLPSDUDMR in legile justitiei Sunt nemultumiri mari in sistem E o smecherie
Klaus Iohannis, acuzat că este responsabil de noua modificare a legilor justiției. Sursa foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Coaliția PNL-PSD-UDMR a votat miercuri, în cadrul comisiei speciale ce dezbate legile justiției, un nou amendament prin care unui judecător i se permite să ocupe funcția de procuror general.

Amendament din era Dragnea

Procurorul CSM, Cristian Ban susține că adoptarea amendamentului prin care unui judecător i se permite să ocupe funcția de procuror general încalcă atât Constituția țării dar și principiul separării carierelor între judecători și procurori, și subliniază că un astfel de amendament a mai fost introdus în 2019 de către ministrul Tudorel Toader în una din ordonanțele din acea vreme.

ADVERTISEMENT

„E un deja-vu. Pe vremea lui Dragnea în 2019 a fost o Ordonanță 7 care introducea un text de lege similar. Aici acum scrie magistrat, ceea ce e clar că poate fi și un judecător, în 2019, se spunea „un judecător care a fost și procuror”. E clar că nu are cum să fie normal așa ceva, avem principiul separării carierelor, avem în Constituție stipulat clar separarea funcțiilor. Din toate punctele de vedere acest amendament nu merge.

Sunt nemulțumiri mari în sistem din cauza acestui amendament, și nici nu văd motivația unui astfel de amendament. Am înțeles că inițiatorul e un deputat mai puțin cunoscut, de la minorități, care nu și l-a susținut, adică o șmecherie de genul ăsta, care nici nu a motivat de ce s-ar impune o astfel de modificare. Sau cum s-ar eficientiza Ministerul Public cu un judecător numit chiar procuror general. Sperăm ca opoziția să atace la CCR un astfel de text în cazul în care este votat de Parlament”, a declarat, pentru FANATIK, procurorul CSM, Cristian Ban.

ADVERTISEMENT

„Sunt convins că nu Ibram Iusein e inițiatorul real, ci e folosit. Probabil că nici PSD și nici CSM nu au vrut să-și asume nemernicia asta pe care o încercase și Dragnea acum câțiva ani”, a declarat un alt magistrat pentru FANATIK, care a subliniat că astfel de modificări nu sunt deloc întâmplătoare.

De altfel, joi, Secția pentru procurori a CSM și-a exprimat speranța ca acest amendament să nu fie însușit în forma finală a legii subliniind că principiul vine în contradicție cu recomandările organismelor europene.

ADVERTISEMENT

„Subliniem că, în acord cu recomandările M.C.V., ale Comisiei de la Veneţia şi principiul legal al separării carierelor susţinut de întreg corpul magistraţilor, selecţia candidaţilor în vederea numirii procurorilor în funcţiile înalte trebuie să fie făcută exclusiv din rândul magistraţilor procurori. Reamintim că iniţiative legislative similare introduse prin O.U.G. nr. 7/2019 au generat reacţii de respingere din partea magistraţilor”, se arată în comunicatul Secție pentru procurori a CSM.

Surpriză cu privire la adoptarea acestui amendament a fost exprimată și de către șeful DNA, procurorul Crin Bologa care, într-o declarație pentru Hotnews, a precizat că amendamentul încalcă Constituția, unde se stipulează clar că Ministerul Public funcționează prin procurori în cadrul parchetelor. „Am fost acolo ieri, alături de procurorul general, procurorul șef al DIICOT, președinta Înaltei Curți, și am rămas surprinși în momentul în care s-a adoptat acest amendament introdus de un reprezentant al minorităților care a fost așteptat trei zile ca să îl susțină. Surprinzător, când s-a supus la vot a și fost votat”, a spus șeful DNA.

ADVERTISEMENT

Articol cu dedicație

Miercuri seară, fostul ministru USR al justiției, Stelian Ion, a publicat pe pagina sa de Facebook textul noului amendament introdus de deputatul Ibram Iusein, susținând că este un amendament cu dedicație, președintele Iohannis având deja numele viitorului procuror general care este un judecător.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este numit de președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre magistrații care au o vechime minimă de 15 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, în același mod”, se arată în amendamentul introdus de deputatul minorității turce.

„Nici măcar nu au avut curajul să își asume amendamentul, s-au folosit ca pe vremea lui Iordache de un reprezentant al minorităților, care nici măcar nu a venit să îl susțină în fața comisiei speciale. Asta ne duce cu gândul că există deja un judecător din „echipa câștigătoare” care se încălzește de pe marginea terenului pentru funcția de Procuror general. Adică propunere trimisă în plic cu un simulacru de procedură de selecție”, a scris pe pagina lui de Facebook, Stelian Ion, care a precizat că acest amendament nu a fost transmis pe mail membrilor comisiei, la fel ca celelalte amendamente și că a fost discutat în ultimele minute de dezbatere din comisia specială.

„Această jonglerie arată că președintele Klaus Iohannis are numele unui judecător candidat în plic și că întreaga procedură e o mascaradă. Cert e că procedează la fel de mișelește ca pe vremea lui Dragnea pe care și l-au luat acum drept model și peneliști”, a mai spus fostul ministru al justiției.

Ibram Iusein este deputat al minorității turce din anul 2004, iar potrivit CV-ului său de pe site-ul Camerei Deputaților între 1970 și 2004 a lucrat în „transporturi”, fiind licențiat în științe juridice din anul 2000, adică la vârsta de 47 de ani, fără a preciza ce facultate de drept a terminat.

Noi șefi la începutul anului 2023

Comisia specială pentru legile justiției a reluat luni dezbaterile la proiectul statutului judecătorilor şi procurorilor, ultima dintre legile justiției a căror dezbatere și vot au fost făcute fără a mai aștepta avizul Comisiei de la Veneția.

Cu o zi înainte deputații au adoptat proiectul de lege privind organizarea judiciară, despre care asociațiile magistraților au avertizat că aceste modificări duc la o oligarhizare a justiției, cu puteri sporite pentru șefii de instanțe. De asemenea, asociația procurorilor subliniază că potrivit noii reglementări procurorul general va putea infirma soluțiile adoptate de către procurorul de caz.

„Pentru a nu plana niciun dubiu și pentru a asigura deplina subordonare în cadrul Ministerului Public, într-un mod nespecific și complet lipsit de garanțiile care trebuie să însoțească actele de dispoziție în procesul penal, inițiatorul legii a decis ca măsurile și soluțiile adoptate de procuror să poată fi infirmate, pe lângă titularii de drept prevăzuți în codul de procedură penală și de către procurorul general al PICCJ, iar în cazul DNA și DIICOT de procurorul șef al acestor instituții, a se vedea art.68 alin.(3) și (4)”, se arată în comunicatul AMASP.

În lunile februarie, martie în 2023 expiră mandatele actualilor procurori șefi ai marilor parchete, urmând ca actuala coaliție să numească noi șefi ai DNA, DIICOT și Ministerul Public.

ADVERTISEMENT