Fanatik SuperLiga cu Horia Ivanovici

CFR Cluj riscă excluderea din cupele europene după amenda drastică de la UEFA. „E vorba de 250.000 de euro” Ce legătură are transferul ratat al lui Yeboah. Update exclusiv

CFR Cluj a fost amenințată de către UEFA cu excluderea din cupele europene. Totodată, campioana României a primit o amendă din partea forului european.
07.03.2023 | 11:13
CFR Cluj risca excluderea din cupele europene dupa amenda drastica de la UEFA E vorba de 250000 de euro Ce legatura are transferul ratat al lui Yeboah Update exclusiv
CFR Cluj a fost amendată drastic și amenințată cu excluderea din cupele europene de către UEFA. Sursă foto: sport.pictures.eu.
ADVERTISEMENT
07-03-2023
09:28

CFR Cluj riscă excluderea din cupele europene după amenda de la UEFA

Cristi Balaj a vorbit la FANATIK SUPERLIGA CU HORIA IVANOVICI despre sancțiunea primită de CFR Cluj din partea UEFA. Campioana României a fost amendată cu 250.000 de euro, deoarece a fost surprinsă cu întârzierea plăților după monitorizarea făcută de forul continental la 31 decembrie 2022. 

„S-a plătit cu întârziere, nu au rămas neachitate, s-au achitat cu întârziere. Au fost anumite plăți care s-au făcut cu întârziere și acesta este motivul pentru care UEFA ne-a sancționat și primul pas la UEFA sunt sancțiunile financiare. Din punctul acesta de vedere n-avem ce să comentăm.

CFR Cluj a mai avut situații asemănătoare pentru care a fost avertizată în trecut, nu eram în perioada aceea la club, iar din punct de vedere al monitorizării și a licențierii deja sunt etape suplimentare care în trecut nu existau. 

Suntem primul club din România care a fost monitorizat la 31 decembrie. A venit pe neașteptate această monitorizare. Planul nostru nu era făcut pentru că am fost anunțați cu o lună jumătate înainte să apară această monitorizare suplimentară la 31 decembrie pentru echipele care erau angrenate în cupele europene și am rămas descoperiți”, a declarat Cristi Balaj, la FANATIK SUPERLIGA CU HORIA IVANOVICI

Totodată, președintele campioanei României a precizat că transferul ratat al lui Yeboah la Slavia Praga din iarnă, informație dezvăluită în exclusivitate de FANATIK, a afectat strategia financiară a celor de la CFR Cluj. 

„Ne bazam și pe transferul lui Yeboah care a căzut în ultima clipă și din cauza unor plăți făcute cu întârziere, după 31 decembrie, noi am fost sancționați de către UEFA cu 250.000 de euro. Astea sunt amenzile la UEFA, despre ce vorbim? Îți dau mulți bani, dar îți și iau. UEFA te premiază substanțial, dar amenzile sunt pe măsură. 

Dacă vom mai avea întârzieri la licențieri și nu se acceptă, trebuie să respecți termenul, atunci da, sancțiunea este să nu mai joci în cupele europene timp de trei sezoane. 

În continuare nu reușim să ne descurăm fără sprijinul finanțatorului. Am redus foarte mult pierderea, dar încă nu suntem în plus sustenabil, să avem profit”, a mai spus Cristi Balaj, la FANATIK SUPERLIGA CU HORIA IVANOVICI

CFR Cluj se numără printre cele 11 cluburi amendate de UEFA din cauza neconformării asupra cerințelor financiare pentru sezonul 2022/2023. Campioana României riscă să îi fie interzisă participarea în competițiile din Europa în următoarele trei sezoane, din cauza datoriilor, fiind pedepsită cu suspendare. În cazul în care echipa lui Dan Petrescu va mai comite o eroare financiară în acest sezon și în următoarele două ar urma să fie exclusă până în 2025.

CFR Cluj, amenințată de UEFA cu excluderea din cupele europene

Corpul de Control Financiar al Cluburilor a pus sub lupă mai multe cluburi europene cu privire la noile implementări pentru licențiere și sustenabilitate financiară. La CFR Cluj s-a înregistrat o perioadă mai mare de 90 de zile a plăților restante, astfel, UEFA a luat decizia de a-i atrage atenția campioanei României. Echipa finanțată de Neluțu Varga, printre care și alte cluburi din Europa, ar putea fi lipsită de dreptul de a participa în competițiile inter-cluburi din Europa.

ADVERTISEMENT

În caz contrar, dacă CFR Cluj își va rezolva problemele financiare în sezoanele 2023/2024 și 2024/2025 suspendarea va fi ridicată. Pe lângă amenințarea cu excluderea din cupele europene, UEFA a amendat-o drastic pe CFR Cluj, cu 250.000 de euro pentru întârzierea plăților din actualul sezon, cea mai mare sancțiune dintre cele luate de forul continental.

Mai exact, echipa lui Dan Petrescu a fost sancționată financiar pentru că a avut plăți restante la 31 decembrie 2022 și nu era pe zero. Deși a achitat restanțele în luna ianuarie, UEFA nu a fost îngăduitoare și a penalizat-o pe CFR Cluj. În aprilie 2022, UEFA a pus în aplicare noi regulamente cu privire la licențele și componentele financiare. Echipa finanțată de Neluțu Varga și celelalte 11 cluburi au fost verificate în trei rânduri în actualul sezon de către UEFA în iulie 2022, octombrie 2022 și ianuarie 2023.

ADVERTISEMENT

CFR Cluj, cea mai mare amendă din parte UEFA

„Următoarele cluburi sunt sancționate cu excluderea din cupele europene pentru următoarele 3 sezoane pentru că au recidivat și au acumulat datorii mai vechi de 90 de zile. În cazul lui CFR Cluj, sancțiunea este cu suspendare pentru o perioadă de probă de două sezoane și va fi aplicată numai dacă echipa nu îndeplinește cerințele de solvabilitate în sezoanele 2023/2024 și 2024/2025”, a fost anunțul făcut de UEFA.

Reacția clubului din Gruia a venit instant pe rețelele de socializare. Oficialii ardelenii au conștientizat problemele financiare și au precizat că fac tot efortul pentru a umple golul care s-a creat din cauza risipei din anii trecuți. „Situația financiară în care ne aflăm astăzi este una asumată, și, tocmai în acest sens, conducerea clubului face eforturi mari, de o bună perioadă de timp, să compenseze risipa făcută în anii trecuți.

ADVERTISEMENT

Ne așteptam ca pe parcursul procesului de redresare, început în urmă cu mai bine de un an, să apară astfel de momente grele, dar am știut și că, împreună, vom găsi întotdeauna soluții.

În consecință, am început un plan de optimizare de la care nu ne abatem în niciun moment. Mai mult, luăm această decizie, a comisiei UEFA, ca pe o motivație suplimentară pentru a ne dedica și mai mult redresării financiare, în așa fel încât sa ajungem un club performant și sustenabil și din punct de vedere financiar.

ADVERTISEMENT

„Nu vom renunța nicio secundă la obiectivele sportive”

Decizia comisiei este una firească, dată fiind noua politică de sustenabilitate financiară a UEFA, care are drept unic scop susținerea tuturor cluburilor în demersul acestora de „vindecare” economică.

Luăm exemplul altor cluburi europene și suntem convinși că rezultatele de până acum, cu care ne mândrim, vor fi susținute în continuare de un buget din ce in ce mai optimizat. Vrem să asigurăm întreaga suflare CFR-istă că, indiferent de momentul în care ne aflăm, nu vom renunța nicio secundă la obiectivele sportive pe care ni le-am propus”, se arată pe pagina oficială de Facebook a celor de la CFR Cluj.

Echipele penalizate de UEFA sunt:

  • Aris Salonic (Grecia)
  • Astana (Kazahstan)
  • Borac Banja Luka (Bosnia)
  • Floriana (Malta)
  • Konyaspor (Turcia)
  • Kyzyl-Zhar SK Petropavlosk (Kazahstan)
  • Olimpija Ljubljana (Slovenia)
  • Osijek (Croația)
  • HNK Rijeka (Croația)
  • Valmiera (Letonia)
ADVERTISEMENT