Sport

Amenințare cu bombă în avionul României la Olimpiada din 1984! „Ați plecat mai devreme și ați scăpat!” Exclusiv

Acum 37 de ani, un incident dramatic a perturbat succesul fabulos al României la Olimpiada de la Los Angeles, din 1984. Un martor prezent în State a dezvăluit pentru FANATIK întreaga istorie.
03.08.2021 | 20:15
Amenințare cu bombă în avionul României la Olimpiada din 1984! „Ați plecat mai devreme și ați scăpat!” Exclusiv. FOTO: Fanatik
ADVERTISEMENT

Prezența României la Jocurile Olimpice de la Los Angeles 1984 a fost una memorabilă din toate punctele de vedere. În lipsa sovieticilor și a majorității țărilor estice, care boicotaseră jocurile – în replică la boicotul american de la Moscova 1980 – România a făcut spectacol, terminând pe locul 2 în clasamentul general pe medalii, devansată doar de SUA.

Americanii au dobândit atunci 174 de medalii (83 de aur, 61 de argint și 30 de bronz), România a strâns 53 de medalii (20 de aur, 16 de argint și 17 de bronz), RFG a adunat 59 de medalii (doar 17 de aur, 19 de argint și 23 de bronz), urmate de China și Italia, ambele cu câte 32 de medalii. Succesul total al României a deranjat evident guvernul de la Moscova, care s-a simțit trădat de vecinul și prietenul Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

Ce spuneau americanii: „Românii se temeau ca sovieticii să nu le însceneze un atac!”

„URSS va zdrobi România după o hotărâre atât de îndrăzneaţă. Una dintre probleme o reprezenta securitatea, pe care sovieticii o invocaseră ca motivaţie. Mai fuseseră atacuri la Olimpiade, înainte, iar românii se temeau ca sovieticii să nu le însceneze un atac împotriva lor”, şi-a amintit Peter Ueberroth că i-a transmis Agnes Mura (femeia care negociase cu PCR prezența României la Olimpiada din 1984), informaţie apărută într-un articol din New York Times în 2008.

La 37 de ani distanță de la Olimpiada de vis a României, un membru al echipajului aeronavei TAROM care a adus înapoi delegația tricoloră dezvăluie pentru FANATIK amănunte neștiute despre un incident cu potențial dramatic, trecut atunci sub tăcere de autorități.

ADVERTISEMENT

Considerată o adevărată legendă a aviației românești, stewardesa Laura Aurelia Grigore (67 de ani) a lucrat vreme de 29 de ani la TAROM, până în 2004. Poreclită ”pisica neagră”, pentru că a supraviețuit de două ori după ce s-a prăbușit cu avionul, Laura Grigore a povestit pentru FANATIK, în exclusivitate, despre amenințarea cu bombă care a existat la avionul ce transporta spre casă delegația României, în 1984.

Laura Grigore: ”Se găsise un pachet suspect chiar la burduful aeronavei noastre”

”Noi venisem cu trei zile mai devreme în Los Angeles, așa că am avut timp să vedem orașul și noi, echipajul adică. Reîntoarcerea în țară cu delegația României a fost foarte emoționantă, vă dați seama. Aveam ținute speciale pentru acel eveniment, toată lumea ne întreba de la ce linie aeriană suntem, că nu recunoșteau uniforma”, a povestit Laura Grigore pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Decolarea spre București s-a petrecut mai devreme, aspect esențial în economia întâmplării. ”Am plecat spre casă mai devreme cu o oră decât era programat. Peste ceva timp, când am revenit la Los Angeles, reprezentantul cu securitatea al aeroportului ne-a zis că exact la o oră după ce plecasem noi a fost o alarmă cu bombă și totul s-a închis! Se găsise un pachet suspect chiar la burduful care era legat de aeronava noastră! Nu mai știu exact dacă găsiseră o bombă sau nu și nu vreau să vă mint, dar mi-amintesc ce mi-a zis oficialul american: bine că ați plecat mai devreme și ați scăpat!” a rememorat Laura Grigore.

Laura a fost soția lui Bruno Grigore, cunoscut fotbalist la Sportul Studențesc

Cunoscuta stewardesă crede că principalii suspecți în amenințarea cu bombă de la avionul nostru ar trebui să fie sovieticii, deranjați clar de tupeul românilor de a sparge embargoul blocului comunist. ”Toată lumea știa asta, atunci se vorbea peste tot la televizor despre curajul României de a veni la Los Angeles”, a continuat Laura Grigore.

ADVERTISEMENT

Alături de cei 123 de sportivi, Laura Grigore a avut parte de un zbor liniștit spre casă. ”A fost obositor, evident, dar memorabil. Am stat mai mult cu băieții din lotul de handbal și cu fetele de la gimnastică, era toată lumea fericită, aveam avionul plin de campion și campioane”, a povestit stewardesa anului 1997 în opinia TAROM.

Legătura Laurei Grigore cu sportul a fost una mult mai profundă. Fosta însoțitoare de zbor a fost căsătorită ani buni cu Bruno Grigore, fost fotbalist la Sportul Studențesc și în echipa națională, decedat în 2013, la numai 62 de ani, după o lungă suferință.

ADVERTISEMENT