Sport

Amenințări la EURO 2020 în cazul unor acte de rasism: ”Poate părăsesc terenul”

Meciul dintre Olanda și Cehia, din optimile EURO 2020, ar putea aduce o premieră nedorită în istoria Campionatului European. Căpitanul batavilor a avertizat că nu va accepta insulte cu tentă rasială.
24.06.2021 | 19:48
Amenintari la EURO 2020 in cazul unor acte de rasism Poate parasesc terenul

Georgino Wijnaldum este decis să nu facă nici un compromis în lupta împotriva rasismului și a aluat o poziție fermă înaintea meciului dintre Olanda și Cehia, din optimile EURO 2020, de la Budapesta.

Neliniștea olandezului nu este lipsită de temei. UEFA a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că a demarat o anchetă după ce mai mulți suporteri maghiari au afișat bannere homofobe și au imitat maimuțele, la meciurile Ungariei împotriva Franței și a Portugaliei.

Wijnaldum e decis să nu facă nici un compromis

Partida dintre Olanda și Cehia este programată duminică, iunie, de la ora 19:00, la Budapesta. Fanii maghiari sunt recunoscuți pentru scandările provocatoare, adesea cu tentă rasială, pe care le proferează la adresa adversarilor naționalei Ungariei.

Georgino Wijnaldum a făcut un apel la UEFA să ia măsuri ferme pentru a stopa orice manifestare deviantă a suporterilor. Ba chiar a amenințat că va ieși de pe teren dacă va fi ținta unor atacuri rasiste.

”UEFA ar trebui să fie acolo și să apere jucătorii. Trebuie să ia decizii clare și rapide. Nu ar trebui să ne luptăm singuri. Deseori suntem pedepsiți pentru că reacționăm și încercăm să ne protejăm.

Rolul ăsta ar trebui să îl aibă UEFA. Chiar nu știu cum voi reacționa într-o situație de acest gen. Prima dată eram decis să părăsesc terenul, dar poate nu voi face asta.

Atunci adversarii se vor gândi: ’să lăsăm spectatorii să îi insulte și poate vom câștiga meciul’. Se poate întâmpla să părăsesc terenul, dar întâi voi discuta cu ceilalți colegi despre asta”, a declarat Wijnaldum, citat de The Guardian.

Mbappe și Benzema, victimele ultrașilor maghiari

Kylyan Mbappe și Karim Benzema au trecut prin iadul scandărilor și a gesturilor cu tentă rasială a suporterilor maghiari, în partida pe care ”Les Bleus” au disputat-o pe Puskas Arena, împotriva Ungariei, în faza grupelor la EURO 2020.

Mai multe persoane din staff-ul naționalei Franței au declarat că au auzit strigăte de maimuță în sectorul ocupat de ultrașii maghiari, atunci când mingea se afla în controlul lui Mbappe.

Un alt incident a avut loc la meciul dintre Ungaria și Portugalia când fanii naționalei gazdă au afișat în tribune un banner homofob.

Într-un comunicat, UEFA a precizat că a desemnat un inspector de etică și disciplină pentru a investiga potențialele incidente discriminatorii care au avut loc pe Puskas Arena din Budapesta la cele două meciuri amintite.