News

Amenzi 2019. Unde se vor plăti de acum amenzile

17.04.2019 | 13:50
Amenzi 2019 Unde se vor plati de acum amenzile

Se anunță o schimbare majoră pentru conducătorii auto din România. De acum, plata amenzilor contravenționale se va putea face în mai multe feluri. Senatul a dat vot pozitiv pentru o propunere legislativă.

Amenzi 2019. Șoferii vor plăti amenzile de acum direct la polițistul care le-a aplicat penalizarea

Șoferii care încalcă legea și primesc amenzi vor avea și varianta de a se achita direct la polițistul care le-a aplicat amenda. Pentru ca propunerea să intre în vigoare, trebuie să primească vor pozitiv și din partea Camerei Deputaților. Mai târziu, legea trebuie promulgată de liderul statului, mai apoi va fi publicată în Monitorul Oficial. Potrivit avocatnet.ro, măsura modificării modului în care se vor plăti amenzile se regăsește în Propunerea legislativă pentru schimbarea art. 109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002.

„Măsura schimbării modului în care se vor putea plăti amenzile de circulație se regăsește în Propunerea legislativă pentru modificarea art. 109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, document ce a fost adoptat luni la Senat”.

Amenzi 2019. Unde se vor plăti de acum amenzile
Senatul a dat vot pozitiv pentru o propunere legislativă

Pentru amenzile de până la 20 de puncte-amendă, contravenientul poate achita pe loc agentului

De menționat este că nu toate amenzile se vor plăti direct la polițist, iar măsura se aplică numai pentru contravenții de până la 20 de puncte-amendă. Punctul amendă valorează 145 de lei, de unde reiese că amenda pe care o veți plăti la fața locului poate fi de maximum 900 de lei. În cazul în care plătiți amenda pe loc, achitați doar jumătate din valoarea acesteia. Excepție de la regulă fac persoanele fizice, fiind singurele care pot beneficia de plata amenzii pe loc.

„Pentru amenzile contravenționale în cuantum de până la 20 puncte-amendă, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege”, se arată în proiectul legislativ. Până în anul 2018, conducătorii auto avea varianta de a-și plăti amenda chiar la polițistul de la care au primit-o. În prezent, această variantă intră din nou în vigoare.

Amenzi soferi Uber

Despre amenzi se poate vorbi și în cazul șoferilor de Uber, despre care oamenii cred că rămân nepedepsiți. La început de an, polițiștii au verificat 90 de taximetriști din București și, în urma acțiunii, au aplicat 49 de amenzi în valoare de 29.750 lei.

„Au fost verificate peste 90 de autoturisme si au fost aplicate 49 de sanctiuni contraventionale, in valoare de peste 29.750 de lei, pentru abateri de la normele legale care reglementeaza circulatia pe drumurile publice si activitatea de transport public de persoane in regim de taxi/inchiriere”, a informat la acel moment Brigada Rutieră.