News

Furnizorii de curent electric şi gaze, amenzi de milioane de lei. Ce nereguli a descoperit ANRE

ANRE a amendat cu milioane de lei mai mulți furnizori de curent electric și gaze. Compania a descoperit o serie de nereguli, în urma cărora a decis aplicarea de sancțiuni.
15.03.2022 | 17:34
Furnizorii de curent electric si gaze amenzi de milioane de lei Ce nereguli a descoperit ANRE
ADVERTISEMENT

Distribuitorii de energie electrică și gaze naturale au fost amendați de ANRE, cu sume în valoare totală de 2,970 milioane de lei, în intervalul  februarie – martie 2022.

Distribuitorii de curent electric și gaze, amenzi uriașe din partea ANRE

ANRE a făcut o serie de controale în perioada menționată, în care s-a verificat respectarea obligațiilor legale de către furnizori precum: Enel Energia Muntenia, Premier Energy, Nord Gaz, Distrigaz Sud și nu numai. Concret, compania a urmărit următoarele aspecte:

ADVERTISEMENT
  • ”obligația de transmitere, în termen de 5 zile lucrătoare de la înregistrare, a răspunsului la sesizările consumatorilor referitoare la facturile de energie electrică și plata compensațiilor aferente în cazul depășirii termenului;
  • obligația de transmitere, în termen de 15 zile calendaristice de la înregistrare, a răspunsului la sesizările consumatorilor referitoare la facturile de gaze naturale și plata compensațiilor aferente în cazul depășirii termenului;
  • obligația privind emiterea facturii cu decontul final de lichidare şi transmiterea acesteia clientului final, în termen de maximum 42 de zile de la data schimbării efective a furnizorului de energie electrică sau gaze naturale”, informează ANRE, într-un comunicat de presă.

Drept urmare, Enel Energie Muntenia, de exemplu, a primit amenzi în valoare de 15.000 lei, din cauză că nu a comunicat informații referitoare la activitatea furnizorului, nu a returnat sumele datorate clientului, în termen de 5 zile legale, de la constatarea unei facturi eronate.

ADVERTISEMENT

E.ON Energie România a fost sancționată cu suma de  25.000 lei, după ce nu a răspuns unor solicitări legate de contractele clienților ”având ca obiect încheierea/modificarea unui contract de furnizare reglementată/ negociată a gazelor naturale, în termen de 15 zile de la data înregistrării solicitării, nu a respectat prevederi legale cu privire la schimbarea distribuitorului, nu a transmis suficiente date despre ”facturarea lunară a contravalorii certificatelor verzi pentru anul anterior aferente energiei electrice facturate”.

GAZ EST a fost amendat cu 75.000 lei pentru că nu a menționat clienților în contracte “oferta-tip” despre consumul de gaz, prețul de furnizare, dar nici detalii despre ”posibilitatea denunțării, în mod gratuit, a contractului, în cazul în care noile condiții nu sunt acceptate”. Lista integrală a tuturor furnizorilor amendați se poate găsi AICI.

ADVERTISEMENT

Se vor mai compensa facturile la lumină și gaze și de luna viitoare?

Dincolo de amenzile enumerate, ministrul energiei, Virgil Popescu, a transmis că și în luna aprilie se va prelungi schema de ajutor pentru facturile la gaze și lumină. Totodată, prim-ministrul Nicolae Ciucă a dat asigurări că pe tot parcursul anului se vor lua măsuri în sprijinul românilor, referitor la compensarea facturilor.