News

Amenzi de 5000 de lei pentru mașinile zgomotoase din traficul bucureștean. Cine va măsura decibelii de pe stradă

Primăria Municipiului București propune amenzi de aproape 5.000 de lei pentru șoferii care conduc mașini zgomotoase în trafic.
20.09.2022 | 17:42
Amenzi de 5000 de lei pentru masinile zgomotoase din traficul bucurestean Cine va masura decibelii de pe strada
Mașinile zgomotoase riscă amenzi de 5.000 de lei. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Concret, Primăria Capitalei a deschis ”procedura de transparență decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ”.

Amenzi de 5000 de lei pentru mașinile zgomotoase

Documentul, intitulat ”Proiect de hotărâre privind diminuarea zgomotului produs de traficul auto din Municipiului București”, poate fi accesat de orice cetățean din București.

ADVERTISEMENT

Mai mult, cei interesați pot transmite diverse propuneri, precum și sugestii și opinii cu privire la acest act care va fi supus dezbaterii până în 11 octombrie 2022.

”Proiectul propune eficientizarea acţiunilor de reducere a poluării fonice pe timpul nopţii, prin adoptarea unor măsuri care să conducă la diminuarea zgomotului şi a efectelor nocive ale acestuia asupra sănătăţii umane şi a mediului înconjurător”, se arată în document.

ADVERTISEMENT

În mod normal, conform legii, ”circulația autovehiculelor care produc zgomot peste 95 dB(A) în Municipiul Bucureşti este permisă doar în intervalul orar 8:00-20:00”.

În consecință, autoritățile vor să amendeze cu sume cuprinse între 1500 și 2500 de lei șoferii care depășesc acest nivel de zgomot, până la 100 db(A). Cei care depășesc nivelul de 100 db(A) riscă amenzi de chiar 5000 de lei, potrivit proiectului.

ADVERTISEMENT

Măsurarea nivelului de zgomot produs de vehiculele participante la trafic, deci și de motociclete, se va face prin sondaj de către Registrul Auto Român și Poliția Rutieră. Cei vinovați vor fi trași la răspundere de Poliția Rutieră, menționează Primăria Capitalei.

Conform datelor oficiale legea ar putea în vigoare în aproximativ un an de zile, dacă va obține un aviz favorabil.

ADVERTISEMENT

”În termen de 1 (un) an de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Poliția Rutieră și Registrul Auto Român vor transmite către Direcția de Mediu, rapoarte anuale privind numărul de vehicule care au depășit limita de zgomot, valoarea depășirii, sancțiunile dispuse și veniturile rezultate în urma aplicării amenzilor contravenționale, urmând ca informațiile să fie utilizate la elaborarea hărților strategice de zgomot și a planurilor de acțiune pentru gestionarea zgomotului ale municipiului București.

Prezenta hotărâre va intra în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicării”, este precizat în document.

ADVERTISEMENT
Tags: