News

Amenzi de până la 1.000 lei pentru șoferii care fac această greșeală. Gestul banal care te costă scump

30.04.2021 | 19:07
Amenzi de pana la 1000 lei pentru soferii care fac aceasta greseala Gestul banal care te costa scump
Amenzi de până la 1.000 lei pentru șoferii care fac această greșeală. Gestul banal care te costă scump
ADVERTISEMENT

Amenzi de până la 1.000 lei pentru șoferii care obișnuiesc să facă un gest ilegal practicat uneori în fața caselor și blocurilor. 

Gestul care va atrage o sancțiune va fi aplicat celor care curăță sau își spală mașina pe domeniul public. Aceștia riscă, în funcție de zonă sau localitate, amenzi ce pot ajunge la 1000 de lei, conform Avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

Un sondaj publicat de MOL România arată că “românii își spală mașinile mai ales atunci când acestea sunt foarte murdare sau când pleacă ori revin dintr-o călătorie mai lungă”. Unii dintre ei fac acest lucru pe spațiul public.

Amenzi de până la 1.000 lei pentru șoferii care-și spală mașina în fața blocului

Oamenii care vor păstra obiceiul de a-și curăța mașina în fața casei ori a blocului, murdărind astfel domeniul public, riscă amendarea.

ADVERTISEMENT

OG 43/1997 privind regimul drumurilor prevede următoarele: “pe drumurile publice sunt interzise intrarea pe drum a vehiculelor cu noroi pe roți sau pe șenile” și ”curățarea sau spălarea vehiculelor de pământ, de materiale sau de alte substanțe”.

Concret, în Capitală cei care spală mașina pe domeniul public riscă amenzi cuprinse între 200 și 500 de lei. În cazul firmelor, această amendă poate ajunge la 1.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr 120/2010 arată că este interzisă “răspândirea sau deversarea directă pe sol (domeniul public ori în locuri publice, terenuri virane, spații verzi etc.) a apelor uzate menajere, a celor rezultate din spălarea balcoanelor și teraselor, de la cișmelele imobilelor, precum și a celor rezultate din spălatul mașinilor de orice tip”.

O altă ordonanță – OG 21/2002, modificată spre sfârșitul lui 2020, stabilește regulile ce trebuie respectate în localități.

ADVERTISEMENT

Aceasta prevede că cetățenii trebuie să mențină curățenia trotuarelor, a părții carosabile, a locurilor publice și a locurilor de parcare pe care le folosesc și să asigure curățarea mijloacelor de transport și a utilajelor la intrarea acestora pe drumurile publice, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT