News

Amenzi de până la 10.000 de lei pentru cei care împiedică intervenția în cazul urșilor. Anunțul lui Tanczos Barna

Vor fi aplicate amenzi de până la 10.000 de lei pentru cei care împiedică intervenția în cazul urșilor, după cum a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
22.07.2021 | 14:27
Amenzi de pana la 10000 de lei pentru cei care impiedica interventia in cazul ursilor Anuntul lui Tanczos Barna
ADVERTISEMENT

Tanczos Barna a anunțat că vor fi amenzi de până la 10.000 de lei pentru cei care împiedică intervenția în cazul urșilor.

De asemenea, ministrul a mai declarat că ordonanța privind intervenția în cazul urșilor trebuie urmată și de alte acțiuni. Una dintre acestea ar fi realizarea unui studiu în legătură cu populația de urs, în baza căreia să se poată interveni, scrie digi24.ro.

ADVERTISEMENT

Amenzi de până la 10.000 de lei pentru cei care împiedică intervenția în cazul urșilor. Anunțul lui Tanczos Barna

Au fost anunțate amenzi de până la 10.000 de lei pentru persoanele care împiedică intervenția în cazul urșilor. Potrivit ministrului Mediului, Ordonanța are ca scop menținerea siguranței în comunitățile unde pericolul este ridicat.

„În OUG vrobim strict despre intravilan. Intervenția rapidă a fost una ineficientă și s-a rezumat la alungare. Am văzut că sunt localități unde nu se mai poate ieși pe stradă. Aprobarea derogării durează câteva luni”, a anunțat Tanczos Barna.

ADVERTISEMENT

Persoanele care împiedică intervenția imediată a autorităților  în cazul urșilor coborâți în intravilanul localităților pot primi amendă între 7.000 și 10.000 de lei, dacă fapta nu constituie infracțiune.

„Împiedicarea prin orice mijloace a intervenției imediate de către orice persoane constituie contravenție și se sancţionează cu amendă contravențională între 7.000 și 10.000 lei, dacă fapta nu constituie infracțiune.

ADVERTISEMENT

Constatarea și sancționarea faptei prevăzute la alin. (1) se realizează de către ofițeri și subofițeri din cadrul Jandarmeriei Române, respectiv ofițeri și agenți din cadrul Poliției Române”, se arată în OUG.

Ce presupune OUG privind intervenția în cazul urșilor

Guvernul a aprobat miercuri, 21 iulie, o ordonanță de urgență în ceea ce privește intervenția în cazul urșilor. Dacă animalul reprezintă un pericol, acesta va fi alungat, dar se poate recurge la tranchilizare și relocare dacă prima variantă nu a dat roade.

ADVERTISEMENT

Se poate vorbi despre eutanasiere sau împușcare numai dacă ursul este un pericol pentru siguranța cetățenilor, a bunurilor sau a echipei de intervenție.

Echipa de intervenție este condusă de primar sau viceprimar și este formată din jandarm, vânător și medic veterinar. Echipa de intervenție va lua decizia în privința animalului.

Costurile privind gestionarea exemplarelor eliminate prin eutanasiere sau împuşcare vor fi suportate de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin autoritatea publică locală care are contract de permanenţă cu Gestionarul. Garda forestieră va suporta costurile dacă a efectuat intervenția de extragere a animalului.

ADVERTISEMENT