News

Amenzi înăsprite pentru apelurile abuzive la 112. Polițiștii au explicat ce reprezintă o urgență și ce nu

03.10.2019 | 15:30
Amenzi înăsprite pentru apelurile abuzive la 112. Polițiștii au explicat ce reprezintă o urgență și ce nu
Amenzi pentru apelul abuziv la 112 *foto: radiocluj.ro
ADVERTISEMENT

Noua lege privind apelurile abuzive ale numărului unic pentru apeluri de urgență a intrat în vigoare. Astfel, apelurile se sancționează cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei, în timp ce alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție va fi sancționată cu amendă de 1.500 la 5.000 de lei. Totul a pornit după ce operatorii de la 112 au fost criticați pentru felul în care au reacționat în cazul Caracal. Astfel, s-au decis mai multe reforme în cazul numărului de urgență.

Amenzi pentru cei care abuzează de numărul de urgență

Astfel, Poliția Română a anunțat printr-un comunicat că: „Apelarea abuzivă reprezintă apelarea repetată, cu rea intenţie, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor”.

ADVERTISEMENT

Alertarea falsă reprezintă utilizarea intenţionată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenţiei agenţiilor specializate de intervenţie (structurile autorităţilor administraţiei publice, care au rolul de intervenţie imediată pentru soluţionarea urgenţelor în domeniile ambulanţei, serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare – S.M.U.R.D., poliţiei, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste şi voluntare pentru situaţii de urgenţă, inclusiv S.M.U.R.D., contra terorismului, precum şi alte structuri) în mod nejustificat. Noua lege a fost adoptată în vederea creşterii eficienţei gestionării apelurilor de urgenţă prin reducerea incidenţei apelurilor abuzive, care ar putea periclita viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.  Numărul de urgenţă 112 este gratuit şi poate fi apelat din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă.

Amenzi pentru apelul abuziv la 112
Amenzi pentru apelul abuziv la 112 *foto: newsweek.ro

Ce reprezintă o urgență și ce nu în opinia poliției

De asemenea, poliția a dat și mai multe exemple de urgențe, cum ar fi accidente de aviaţie/la metrou/feroviare/cu victime, persoane blocate/navale/montane/în peşteri, canioane/determinate de factori de mediu, avarii sau accidente industriale, explozii, incendii, arsuri termice/electrice/chimice, cutremure, fenomene hidrologice/meteo periculoase, fulgeraţi/trăsniţi, persoane căzute în locuri publice, conflicte şi agresiuni fizice, tâlhării, furturi, folosirea armamentului, persoane dispărute/găsite etc.

ADVERTISEMENT

De asemenea, nu reprezintă o urgenţă: accidentele rutiere fără victime(tamponări), aflarea datei şi a orei, aglomerarea traficului, încărcarea cartelelor de telefoane mobilă, inundaţie în apartament sau subsolul blocului, pierderea sau găsirea de obiecte personale, solicitarea de informaţii despre numărul de telefon, emitere cărţii de identitate, paşaportului, cazierului, despre trafic sau programul instituţiilor publice etc.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri